MENU

Κοντεύουν 50 χρόνια, μισός αιώνας, αλλά η μνήμη έχει μεγάλη δύναμη και έχει κι αυτή τη μαγική ιδιότητα... είναι άφθαρτη όταν μιλάμε για τόσο ένδοξες στιγμές.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 4 Απριλίου του 1968 η ΑΕΚ γίνεται «βασίλισσα». Νικά με 89-82 την Σλάβια Πράγας στον μυθικό τελικό στο Καλλιμάρμαρο και στέφεται πρωταθλήτρια.

Το ελληνικό μπάσκετ μέσω της «Ένωσης» αρχίζει να συστήνεται στην Ευρώπη. Και η «Ένωση» μέσω του μπάσκετ γίνεται «βασίλισσα» στις καρδιές των φιλάθλων της.

Μια «βασίλισσα» που δυστυχώς έχασε τον βασιλιά της που δεν ευτύχησε να τη δει να στέφεται Κυπελλούχο Ευρώπης.

Ο λόγος για τον Γιώργο Μόσχο, τον αρχηγό και πλέι μέικερ του «Δικεφάλου» που τη συνόδευσε μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Σλάβια Πράγας το 1966, όταν η ΑΕΚ είχε στρώσει το έδαφος της μετέπειτα επιτυχίας της, για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει μέχρι το φάιναλ φορ.

Ο Μόσχος, πάλευε καθημερινά με το θάνατο. Ο ημιτελικός εκείνος ήταν το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Πέτυχε 2 πόντους. Στο ημίχρονο ανακοίνωσε στους συμπαίκτες του την τραγική κατάσταση της υγείας του.

'Εφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 29 ετών, στις 28 Δεκεμβρίου του 1966.

Δυο χρόνια μετά, στο Καλλιμάρμαρο οι Γιώργος Αμερικάνος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αίας Λαρεντζάκης, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντώνης Χρηστέας, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης και Ανδρέας Δημητριάδη θα έπαιζαν και γι αυτόν!

Η ομάδα είχε ταλέντο, χημεία, πάθος για επιτυχίες. Στη φάση των «16» απέκλεισε την ισπανική Βιτόρια. Στους «8» την Άντερλεχτ.

Στα ημιτελικά, ήρθε η μεγάλη πρόκληση. Η κάτοχος του τροπαίου Βαρέζε στο δρόμο των «κιτρινόμαυρων». Η τύχη τους είχε χαμογελάσει ήδη μια φορά στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης όταν για ένα καλάθι πανηγύρισαν την πρόκριση, αφού στο πρώτο παιχνίδι με την Άντερλεχτ, η ΑΕΚ επικράτησε με 76-54 και στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 54-74.

Με τους Ιταλούς, η μοίρα είχε διαλέξει νικητή. Ήταν η χρονιά της ΑΕΚ. Ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα με 78-60 αλλά νίκησε με 72-52 στον δεύτερο. Πάλι ένα καλάθι διαφορά. Ήταν αρκετό.

Στον τελικό αντιμετώπισαν σαν... αουτσάιντερ, την Σλάβια Πράγας. Το γήπεδο που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τον τελικό ήταν το Καλλιμάρμαρο μιας κι εκείνο του Σπόρτιγκ ήταν το μόνο κατάλληλο κλειστό γήπεδο αλλά ήταν πάρα πολύ μικρό.

80.000 άνθρωποι (αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ Γκίνες), φίλοι όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά του αθλήματος εν γένει, παρευρέθηκαν και «γεύτηκαν» από πρώτο χέρι την «κιτρινόμαυρη» επιτυχία. Άλλοι περίπου 20.000 βρίσκονταν έξω από το στάδιο.

Στο πρώτο ημίχρονο η AEK προηγείται με 47-38, αλλά οι Τσέχοι αντεπιτίθενται και μειώνουν σε 57-56, ενώ λίγο αργότερα δια χειρός Zίντεκ προηγούνται κιόλας με 58-60. H AEK, όμως δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει. Με πρωτοβουλίες του Aμερικάνου προηγείται 60-54 στο 32′ και διατηρεί αυτό το

προβάδισμα ασφαλείας. Μάλιστα, με καλάθι του Tρόντζου μόλις ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη ξεφεύγει με 82-76.

Εν τέλει, επικρατεί 89-82 και κάνει το γύρω του θριάμβου στο Καλλιμάρμαρο μετά την απονομή του τροπαίου από τον Pαϊμούντο Σαπόρτα.

Οι Ζίντεκ (31), Ρουσίσκα, Μίφκα, Μπάροχ, Άμερ ήθελαν να είναι εκείνοι οι συγγραφείς της επιτυχίας.

Ο Αμερικάνος με 29 πόντους και ο Τρόντζος με 24 είχαν άλλη άποψη.

Στην περιγραφή της γαλλικής L' Equipe, ο Γάλλος ανταποκριτής, Πιερ Τεσιέ, αναφέρει:

«Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

80.000 άνθρωποι φώναζαν για σχεδόν δύο ώρες «ΑΕΚ ΑΕΚ» δυνατά, να ακουστεί ψηλά, σε ένα άλλο γήπεδο που σίγουρα παρακολουθούσε την αγαπημένη του ΑΕΚ ο Γιώργος Μόσχος!

Αναλυτικά η σύνθεση της ομάδας του Νίκου Μήλα και οι πόντοι που σημείωσαν: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.

Η συγκινητική ραδιοφωνική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αποδίδει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατούσε εκείνο το βράδυ. Τη συγκίνηση. Την αυθεντική χαρά. Το μέγεθος της επιτυχίας. Σε μια εποχή αλλιώτικη, αλλά μια μέρα σαν τη σημερινή. 4 Απριλίου του 1968.

Το έπος του 1968 και ο ήρωας της ΑΕΚ που δεν έμελλε να το ζήσει!