MENU

Σεζόν 1992-1993, πρωτάθλημα Α1 μπάσκετ και στην ημιτελική σειρά των play-off Παναθηναϊκός και Πανιώνιος συγκρούονται για μια θέση στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο τέταρτο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε ματς της σειράς στη Νέα Σμύρνη στις 28 Απριλίου, απομένουν περίπου 6'30'' για τη λήξη του αγώνα και ο Παναθηναϊκός προηγείται με 56-50, με τους σφυγμούς, όπως είναι φυσικό να «χτυπούν» κόκκινο.

Ήταν εκείνη η στιγμή, όμως, που όλα τα φώτα έσβησαν και οτιδήποτε είχε να κάνει με το μπάσκετ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνιζόταν στη χώρα μας, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς του Πανιώνιου, χρεώθηκε με 5ο φάουλ και λόγω του εκνευρισμού χτυπάει το κεφάλι του στην μπασκέτα, σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπήρχαν τα προστατευτικά μαξιλαράκια.

Ο 30χρονος τότε Σέρβος αρχίζει και αιμορραγεί άμεσα με το ιατρικό τιμ να τρέχει για τις πρώτες βοήθειες. «Γιατρέ βοήθησέ με. Δεν νιώθω τα χέρια μου και τα πόδια μου...», ψέλλιζε με όση δύναμη είχε ο φόργουορντ των Νεοσμυρνιωτών με τους παρευρισκόμενους στο κλειστό, καταλαβαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης να έχουν παγώσει.

Μετά τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό η διάγνωση σοκάρει: «Διατομή του πέμπτου αυχενικού, τομή νωτιαίου μυελού» με τον κίνδυνο για τη ζωή του να είναι σοβαρός. Τελικά, ο Μπόμπαν μετά από επεμβάσεις, επέστρεψε στην Ελλάδα με ένα μεγάλο χαμόγελο, αφού κέρδισε τη μάχη της ζωής. Εκείνο το χαμόγελο έδειχνε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια του, αλλά καθηλώθηκε για μια ζωή σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τότε, άρχισαν τα πραγματικά του προβλήματα. Πολύς κόσμος που μέχρι τους πρώτες μήνες τον στήριζε, τελικά τον ξεχνά, αλλά ο Μπόμπαν ήταν πολύ περήφανος για να ζητήσει βοήθεια ή να κάνει οποιουδήποτε είδους παράπονο.

Ο Μπόμπαν καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι για 13 χρόνια, καθώς στα 44 του και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρόδο ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Ο καπετάνιος κατευθύνθηκε προς τη Σύρο για να παρασχεθούν στον παλαίμαχο αθλητή οι πρώτες βοήθειες, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Σέρβος πεθαίνει από καρδιακή εμβολή το βράδυ της 28ης Ιουνίου του 2006 σκορπώντας θλίψη σε όλους τους «εραστές» του μπάσκετ.

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του SDNA με την τραγική στιγμή του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, αλλά και με την επιστροφή του από την Ελλάδα μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Σαν σήμερα: Ο Μπόμπαν σόκαρε την Ελλάδα... (pics & vid)