MENU

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας γεννήθηκαν στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου του 1952. Ο πατέρας τους ήταν αξιωματικός του στρατού και καταγόταν από τη Θήβα. Το καλλιτεχνικό μονοπάτι το οποίο και ακολούθησαν προερχόταν από την πλευρά της μητέρας τους, καθώς ο παππούς τους που ζούσε στην Κόρινθο και διατελούσε το επάγγελμα του δασκάλου έπαιζε μαντολίνο και ήταν κανταδόρος.

Σε ηλικία 10 ετών, ο Πάνος αρχίζει να μαθαίνει φυσαρμόνικα και ο Χάρης μαντολίνο. Τα μαθητικά τους χρόνια, θα τους βρουν στο Μπραχάμι, με εξαίρεση την ηλικία των 3 ετών όπου και μετακόμισαν στην Κύπρο και στη Λευκωσία, λόγω της μετάθεσης του πατέρα τους. Το 1970, θα μπουν στην Πάντειο με την ίδια ακριβώς βαθμολογία.

Η πορεία τους στην μουσική άρχισε το 1982 όταν και συμμετείχαν στους Μουσικούς Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που γίνονταν στην Κέρκυρα, τους οποίους διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις με το τραγούδι «Μια βραδιά στο Λούκι», το οποίο και βραβεύτηκε.

Η επιτυχία αυτή τους άνοιξε τον δρόμο, για την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου με τίτλο «Ζεστά Ποτά», σε παραγωγή του Μανώλη Ρασσούλη και σε ενορχήστρωση των Γιάννη Σπάθα και Νίκου Αντύπα. Ο δίσκος σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ μεταξύ άλλων είχε μεγάλη απήχηση σε ένα πλατύ και συνάμα ετερόκλητο κοινό, το οποίο είχε κάθε είδους ακούσματα από heany metal και ροκ, μέχρι ποπ και λαϊκή μουσική.

Το καλοκαίρι του 1987, θα οργώσουν την Ελλάδα, δίνοντας συναυλίες που είχαν μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τους δίσκος με τίτλο «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις». Δύο χρόνια μετά θα κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Απρίλη ψεύτη». Τρία χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσει ακόμα ένας δίσκος «Η μοναξιά του σχοινοβάτη», ο οποίος θα επιβεβαιώσει την επιτυχημένη πορεία, αλλά και την ωριμότητα των δύο δημιουργών.

Το 1993 ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας συμμετέχουν στις συναυλίες που έδωσε ο Μποπ Ντίλαν στο Λυκαβηττό. Ένα χρόνο μετά βγαίνει το νέο τους άλμπουμ, με τίτλο «Της αγάπης μαχαιριά». Τα τραγούδια τους «Του έρωτα», «Παλιά καλοκαίρια» και «Το δωμάτιο» βασίστηκαν στα ομώνυμα ποιήματα της Λένας Παππά… Το 1995 θα κυκλοφορήσουν το μελοποιημένο μουσικό παραμύθι «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», το οποίο και αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους.

Εκτός από τους δίσκους που έβγαλαν οι αδερφοί Κατσιμίχα είχαν συμμετοχή και σε δίσκους αρκετών άλλων συναδέλφων τους, όπως οι Πυξ Λαξ, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Διονύσης Τσακνής και πολλοί άλλοι. Το καλοκαίρι του 2000, θα συνεργαστούν με τους Πυξ Λαξ σε μία σειρά συναυλιών ανά την Ελλάδα, οι οποίες ήταν πετυχημένες.

Χαρακτηριστικό των πολυάριθμων συνεργασιών των αδερφών Κατσιμίχα αποτελεί ο δίσκος «Παράλληλη Δισκογραφία», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1997 και εκτός από τις συμμετοχές περιλαμβάνονται σε αυτόν, όλα τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες, με τον δίσκο να γίνεται διπλά πλατινένιος.

Το 2000 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Τρύπιες Σημαίες». Ένα άλμπουμ, που το κοινό τους το περίμενε ανυπόμονα και το οποίο δικαίωσε και τους ίδιους. Το 2001 ο Πάνος και ο Χάρης Κατσιμίχας ανακοίνωσαν την απόφαση τους, να σταματήσουν τις κοινές τους εμφανίσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως η αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους χαρακτηρίστηκε σαν μια από τις πιο συναισθηματικές και έντονες στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής…

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ένα διπλό live άλμπουμ, με αποσπάσματα από τις συναυλίες τους σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος των συναυλιών μιας 20ετούς πορείας… Το 2002 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τίτλο «Στους ελαιώνες της αγάπης», με μελοποιημένα ποιήματα. Τέσσερα χρόνια μετά κυκλοφορεί η «Μουσική Αυτοβιογραφία», η οποία περικλείει την εικοσάχρονη πορεία των αδερφών Κατσιμίχα στο τραγούδι μέχρι και το 2002, όταν και εκδόθηκε ο τελευταίος τους δίσκος…

Δισκογραφία

1985 Ζεστά Ποτά

1987 Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις

1989 Απρίλη Ψεύτη

1992 Υπάρχει λόγος

1992 Η Μοναξιά του Σχοινοβάτη

1994 Της Αγάπης Μαχαιριά

1995 Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι

1997 Μάνα Γη

1997 Παράλληλη Δισκογραφία

2000 Τρύπιες Σημαίες

2001 20 Χρόνια Live

2002 Στους Ελαιώνες της Αγάπης

2004 Οι μπαλάντες των πολυκατοικιών

2006 Μουσική Αυτοβιογραφία

2012 Βeat Poetry (greek version)

2014 Οι καλικάντζαροι και η Αγέλαστη Πολιτεία (βιβλίο και cd)

2015 Ζεστά Ποτά 30 χρόνια μετά

2016 Τα τραγούδια του Βυθού

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας: Οι Δίδυμοι του Ελληνικού Τραγουδιού (pics & vids)
EVENTS