MENU

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα και ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας. Ο πατέρας του, Κώστας Σιδηρόπουλος, καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνεμπόρων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ, ενώ από την πλευρά της μητέρας του, Τζένης, ήταν δισέγγονος του Αλέξης Ζορμπά, ανιψιός της πεζογράφου Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ο νεαρός Παύλος ήρθε σε πρώτη επαφή με την νεοσύστατη ροκ στα μέσα της δεκαετίας του '60 και έγινε φανατικός ακροατής της, ενώ σταδιακά εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην μουσική, απογοητευμένος από τις φοιτητικές οργανώσεις της εποχής εν μέσω χούντας.

Το 1969 γνωρίζει στην Θεσσαλονίκη τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο συνέθεσαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας», και μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους», ενώ το 1971 έπαιξαν στον συναυλιακό χώρο «Κύτταρο» και συμμετείχαν σε δύο κομμάτια στην συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Το 1972 το ντουέτο ενσωματώνεται στα «Μπουρμπούλια» με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον ντράμερ Νίκο Τσιλογιάννη και τον μπασίστα Βασίλη Ντάλα, και λίγο αργότερα η νέα σύνθεση του συγκροτήματος κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τον 45στροφο «Ντάμης ο ληστής», το οποίο μετέπειτα μετονομάστηκε σε «Ντάμης ο σκληρός» για την αποφυγή της λογοκρισίας.

Το 1974 το συγκρότημα διαλύθηκε και με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής στους δίσκους «Θεσσαλικός Κύκλος» (1974), «Οροπέδιο» (1976), έχοντας ενδιάμεσα και μια ελάχιστη συμμετοχή σε ένα τραγούδι του δίσκου «Ανεξάρτητα» (1975).  Το 1976 παίρνει απαλλαγή από την στρατιωτική του θητεία για ψυχολογικούς λόγους και ολοκληρώνει την συνεργασία του με τον Μαρκόπουλο, ενώ παράλληλα θα συνδεθεί ερωτικά με την Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Κατά την διάρκεια της 4ετούς σχέσης του με την Αναγνωστοπούλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος φαίνεται να ξεκίνησε να κάνει χρήση ηρωίνης.

Το 1977 ο Παύλος Σιδηρόπουλος συναντήθηκε με τους αδερφούς Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο κατόπιν μεσολάβησης του Δημήτρη Πουλικάκου και μαζί συγκρότησαν το γκρουπ «Σπυριδούλα», με την συνεργασία τους να οριστικοποιείται τον Ιούνιο του 1978. Τον Μάιο του 1979 η μπάντα κυκλοφορεί τον παρθενικό της δίσκο με τίτλο «Φλου». Μετά τον αρχικό απογοητευτικό αριθμό πωλήσεων, το άλμπουμ άρχισε σταδιακά να κερδίζει την αποδοχή του ακροαστικού κοινού και μετά από αρκετές επανεκδόσεις ψηφίστηκε από τους συντάκτες του περιοδικού Ποπ+Ροκ ως το «καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής» το 1992. 

Την ίδια χρονιά, οι δρόμοι του Σιδηρόπουλου με τους «Σπυριδούλα» χωρίζουν και ο τραγουδοποιός θα δημιουργήσει το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», το οποίο σε μία σειρά ζωντανών εμφανίσεων έπαιξε κυρίως διασκευές ξένων τραγουδιών, χωρίς να κυκλοφορήσει ποτέ δικό του δίσκο. Εκείνη την περίοδο, ο Σιδηρόπουλος πραγματοποίησε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ στη σύντομη καριέρα του ως ηθοποιός συμμετείχε στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, που προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας μετέπειτα και μία τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ ««Οικογένεια Ζαρντή» του Κώστα Φέρρη, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.

Το 1980 είναι η χρονιά που ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους Απροσάρμοστους. Το 1982 οι «Απροσάρμοστοι» θα κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς, και το 1985 θα κυκλοφορήσουν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά «Zorba the freak». Ένα χρόνο μετά, ο Παύλος Σιδηρόπουλος θα επανενώσει τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και μαζί θα πραγματοποιήσουν μία συγκλονιστική εμφάνιση στη συναυλία «Τολμηρή επικοινωνία» στο Ηρώδειο. Το 1989 θα κυκλοφορήσει το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο συναυλιακό χώρο «Μετρό».

Ο θάνατος της μητέρας του και το ξαφνικό πρόβλημα υγείας που πρόεκυψε με την σταδιακή παράλυση του αριστερού του χεριού το καλοκαίρι του 1990 τον έκαναν ψυχολογικό ράκος και στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο Παύλος Σιδηρόπουλος θα πέσει σε κώμα μετά από υπερβολική χρήση ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης στο Νέο Κόσμο και θα καταλήξει κατά την διακομιδή του στον «Ευαγγελισμό» σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Δισκογραφία

  1. Το ξέσπασμα / O κόσμος τους (Zodiac, 1971)
  2. Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac, 1971)
  3. Ο Ντάμης ο σκληρός/ Απογοήτευση (Zodiac, 1972)
  4. Φλου (ΕΜΙ, 1978)
  5. Εν λευκώ (ΕΜΙ, 1982)
  6. Zorba the freak (ΕΜΙ,1985)
  7. Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1987)
  8. Χωρίς μακιγιάζ - Ζωντανή ηχογράφηση (MBI, 1989)
  9. Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ, 1991)
  10. Τα μπλουζ του πρίγκηπα (MBI, 1992)
  11. Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1993)
  12. Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση, 1994)
  13. O Ασυμβίβαστος και Πέντε Σπάνια τραγούδια (Lyra, 1994)
  14. Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση,1996)
  15. Επιτυχίες (ΜΒΙ,1997)
  16. Στιγμές (Δίφωνο, 1997)
  17. Day after Day (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια, 2001)
  18. Τα τραγούδια του Παύλου (EMI, 2002)

Επιλεγμένες Συμμετοχές

  1. Ζωντανοί στο Κύτταρο (Zodiac, 1971)
  2. Θεσσαλικός κύκλος, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI - COLUMBIA, 1975)
  3. Ανεξάρτητα, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1975)
  4. Οροπέδιο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1976)
  5. Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS, 1979)
  6. Σε άλλη γη, του Σταύρου Λογαρίδη (1980)
  7. Νοκ άουτ, του Γιώργου Χατζηνάσιου (Minos,1986)
  8. H Συναυλία στο Ηρώδειο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (PHILIPS, 1990)

 

 


  •  
Ο ασυμβίβαστος Παύλος Σιδηρόπουλος (vids)