Ο 21χρονος Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του παρουσία σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης στα 200μ. πεταλούδα, πραγματοποιώντας μάλιστα εξαιρετική εμφάνιση στον ημιτελικό. Με χρόνο 1:55.55 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και πήρε την πρόκριση με την έκτη καλύτερη επίδοση.
Η κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου απαιτεί αυτή τη φορά μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου κούρσα από τον Σίσκο. Το γεγονός ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στα βασικά φαβορί, ωστόσο, του επιτρέπει να κολυμπήσει χωρίς ιδιαίτερη πίεση και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμη και μία νέα κορυφαία επίδοση. Στην ίδια θέση πρόκρισης βρίσκεται και ο Πολωνός Κριστόφ Χμιελέφσκι, ενώ το μεγάλο όνομα του τελικού είναι αναμφίβολα ο Γάλλος Λεόν Μαρσάν, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα.
Στα προκριματικά των 100μ. ύπτιο στρέφεται το ενδιαφέρον και στον Απόστολο Χρήστου. Ο Έλληνας πρωταθλητής προέρχεται από την οριακή απώλεια του χάλκινου μεταλλίου στα 50μ. ύπτιο, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση, παρά το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε.
Στα 100μ. ύπτιο, πάντως, έχει σημαντική παράδοση, καθώς είναι ο κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου και έχει ανέβει στο βάθρο στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις, από το 2016 και μετά. Με χρόνο 52.38 διαθέτει την έβδομη καλύτερη επίδοση από τους συμμετέχοντες και θα αγωνιστεί στην τελευταία προκριματική σειρά, στις 11:20, από την τρίτη διαδρομή.
Δίπλα του θα βρίσκεται ο Τόμας Τσέκον, ο οποίος έχει κατακτήσει το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος.
Στα 100μ. ύπτιο θα συμμετάσχει και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης. Ο αθλητής, που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, θα αγωνιστεί στην έκτη προκριματική σειρά στις 11:17, από την έβδομη διαδρομή. Το 53.29 που έχει σημειώσει τον κατατάσσει στην 17η θέση των συμμετεχόντων.
Στα 200μ. πεταλούδα γυναικών, η Γεωργία Δαμασιώτη έχει βάσιμες προσδοκίες για μία θέση στον τελικό. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια έχει ως καλύτερη επίδοση το 2:08.39, χρόνο που πέτυχε πέρυσι στη Σιγκαπούρη και την κατατάσσει έβδομη ανάμεσα στις 29 αθλήτριες που έχουν δηλωθεί.
Η αθλήτρια του Παλαιού Φαλήρου θα αγωνιστεί στην τρίτη και τελευταία προκριματική σειρά, στις 10:57, από την τρίτη διαδρομή, με στόχο να επιβεβαιώσει τη θέση της στα φαβορί για την πρόκριση.
Νωρίτερα, στις 10:45, ο Στέργιος Μπίλας θα ανοίξει την ελληνική παρουσία της ημέρας στα 50μ. ελεύθερο. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού είχε πανηγυρίσει το ασημένιο μετάλλιο στην προηγούμενη διοργάνωση, όταν είχε τερματίσει σε 21.73, πίσω από τον Κριστιάν Γκολομέεβ.
Φέτος, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμη να κινηθεί σε αντίστοιχους χρόνους. Με 22.06 βρίσκεται στην 25η θέση της κατάταξης και χρειάζεται μία πολύ δυνατή εμφάνιση στην όγδοη και τελευταία προκριματική σειρά, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ημιτελικούς.
Ιδιαίτερα έντονη θα είναι η ελληνική παρουσία και στα 200μ. μικτή ατομική, όπου θα αγωνιστούν συνολικά τέσσερις αθλητές.
Ο Απόστολος Παπαστάμος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση, καθώς το φετινό 1:58.89 τον φέρνει στη 12η θέση της λίστας. Ο 25χρονος πρωταθλητής θα κολυμπήσει στις 11:44, στην τρίτη προκριματική σειρά και από την έκτη διαδρομή.
Δύο ακόμη Έλληνες θα συμμετάσχουν στην τέταρτη σειρά, στις 11:48. Ο Ιάσων Ρούτουλας θα βρίσκεται στη διαδρομή 8 και ο Δανιήλ Γιουρτζίδης στη διαδρομή 0, έχοντας χρόνους 2:00.30 και 2:00.56, που τους κατατάσσουν στην 23η και 26η θέση αντίστοιχα.
Την ελληνική τετράδα συμπληρώνει ο Παναγιώτης Βλαχογιαννάκος, ο οποίος θα αγωνιστεί στη δεύτερη σειρά, από την έκτη διαδρομή. Η φετινή επίδοσή του είναι 2:02.16, που τον τοποθετεί στην 34η θέση.
Η Μάνια Τασάκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα 50μ. πρόσθιο. Η Ελληνίδα αθλήτρια θα αγωνιστεί στις 11:26, στη δεύτερη προκριματική σειρά και από την πρώτη διαδρομή. Με 31.68 βρίσκεται στην 37η θέση μεταξύ των 41 συμμετεχουσών και θα επιδιώξει να βελτιώσει την επίδοσή της.
Ιστορική είναι, τέλος, η παρουσία της Ελλάδας στη σκυταλοδρομία 4Χ200μ. ελεύθερο mixed. Η εθνική ομάδα θα λάβει για πρώτη φορά μέρος στο συγκεκριμένο αγώνισμα, το οποίο πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 11 χώρες. Η Ελλάδα θα αγωνιστεί στην πρώτη σειρά, από την τέταρτη διαδρομή, με την εκκίνηση να είναι προγραμματισμένη για τις 11:57.
Το πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές της 6ης ημέρας (Σάββατο 15/8):
10:30 50μ. ελεύθερο Α (Προκριματικοί) -Μπίλας-
10:48 200μ. πεταλούδα Γ (Προκριματικοί) -Δαμασιώτη-
11:01 100μ. ύπτιο Α (Προκριματικοί) -Χρήστου, Μακρυγιάννης-
11:24 50μ. πρόσθιο Γ (Προκριματικοί) -Τασάκου-
11:36 200μ. μικτή ατομική Α (Προκριματικοί) -Παπαστάμος, Ρούτουλας, Γιουρτζίδης, Βλαχογιαννάκος-
11:57 4Χ200μ. ελεύθερο mixed (Προκριματικοί) -Εθνική ομάδα-
19:30 200μ. πεταλούδα Α (ΤΕΛΙΚΟΣ) -Σίσκος-
19:37 50μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
19:42 50μ. πρόσθιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
19:47 200μ. μικτή ατομική Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
19:54 50μ. ελεύθερο Α (Ημιτελικοί)
20:01 50μ. πρόσθιο Γ (Ημιτελικοί)
20:20 1.500μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
20:52 200μ. πεταλούδα Γ (Ημιτελικοί)
21:02 200μ. μικτή ατομική Α (Ημιτελικοί)
21:12 100μ. ύπτιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21:18 100μ. ύπτιο Α (Ημιτελικοί)
21:47 4Χ200μ. ελεύθερο mixed (ΤΕΛΙΚΟΣ)