MENU

Στις προηγούμενες δεκαετίες το ποδόσφαιρο είχε πολύ περισσότερο συναισθηματισμό απ’ ό,τι σήμερα. Είχε σημασία τι δήλωνες, περισσότερο απ’ όσο είχε σημασία τι ήσουν. Το πρώτο συστατικό στοιχείο του βιογραφικού σου ήταν ποια ομάδα υποστήριζες μικρός, ποια αφίσα είχες πάνω από το κρεβάτι σου, ποια φανέλα σου αγόρασαν όταν ήσουν πιτσιρίκι. 

Ο Βαγγέλης Μάντζιος δεν ήταν Πανιώνιος! Κι ας ήταν εκεί ball boy από μικρό παιδί, ας γράφτηκε εκεί σε ηλικία εφτά ετών, όταν ο πατέρας του κατάλαβε ότι ο γιος του έχει ταλέντο και οι φίλοι του τον συμβούλεψαν να μην το αφήσει έτσι, ας πέρασε εκεί πάνω από δέκα χρόνια της ζωής του. Αρχικά ως «10αρι» με έφεση στο σκοράρισμα και στην πορεία ως επιθετικός μετά από παρακίνηση των προπονητών του. Ο Πανιώνιος, που είχε καταλάβει το χρυσό που είχε στα χέρια του, πλήρωνε γυμναστήριο μόνο για τον Βαγγέλη Μάντζιο, προκειμένου να δέσει το σώμα του, που πάντα ήταν αδύνατο και φαινομενικά αδύναμο

Ο Βαγγέλης Μάντζιος ήταν Ολυμπιακός! Το έγραφε το «ΦΩΣ», πιθανόν να το είχε πει και ο Πητ Παπαδάκος, δεν το διέψευσε ποτέ ο ίδιος. Ήταν το αγαπημένο παιδί του Αχιλλέα Μπέου. Σε εκείνες τις εποχές που κάθε μεγάλη ομάδα, έμοιαζε εχθρός του προέδρου του Πανιωνίου. «Να διώξουμε τον Μάντζιο γιατί; Μας στοιχίζει τίποτα καταρχήν ο Μάντζιος; Δεύτερον, υπάρχει ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα καλύτερος από τον Μάντζιο; Πρόταση για τον Μάντζιο δεν υπάρχει. Επιθυμία δικιά μας, των ανθρώπων του Πανιωνίου, είναι ο Μάντζιος να μην δοθεί σ’ αυτές τις αντιπαθητικές ομάδες που λέγονται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Εμετό κάνουμε μόνο που τους ακούμε, γιατί έχουν κάνει και μεγάλα καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο!», δήλωνε ο νυν δήμαρχος Βόλου και το σύμπαν παρακολουθούσε τις δηλώσεις έντρομο. 

Ο Βαγγέλης Μάντζιος έμεινε στον Πανιώνιο. Έμεινε αρκετά ώστε να κάνει ντεμπούτο – με γκολ ένα λεπτό μετά την είσοδό του στο ματς – το 2002, έμεινε ώστε να κάνει χατ-τρικ στον αλησμόνητο αγώνα με την Ντιναμό Τιφλίδας, έμεινε ώστε να ψηφιστεί καλύτερος νέος παίκτης το 2002-03. Έμεινε αρκετά, ώστε να προλάβει να γίνει και αντιπαθής στους οπαδούς του Πανιωνίου. Πιθανότατα επειδή σκεφτόταν να πάρει μεταγραφή και οι φιλοδοξίες συχνά είναι απαγορευμένες σε αυτή την ποδοσφαιρική γωνιά της Αθήνας. Το έχουν βιώσει κι άλλοι, δεν ήταν ο μόνος. Έμεινε μέχρι που έφτασε να δοκιμαστεί στη Γουέστ Χαμ, να φτάσει μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, μέχρι να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Η συμφωνία επισφραγίστηκε τον Μάρτιο του 2005, πακέτο με τον Αλέξανδρο Τζιόλη και τον Νίκο Σπυρόπουλο, έστω κι αν η περίπτωση του τρίτου δεν προχώρησε λόγω ντόπινγκ κοντρόλ.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος πήγε στον Παναθηναϊκό. Ενθουσιασμένο για τη μεταγραφή του, δεν θα τον πεις… «Έπαιξε ρόλο στο ότι βασικά δεν ήθελα να πάω στο εξωτερικό. Λόγο των γονιών μου κυρίως. Από την Ελλάδα έκλεισα στον Παναθηναϊκό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, έκανα το καλύτερο». Ένας ποδοσφαιριστής, που παραδέχεται ότι πολλάκις ένιωσε τον εαυτό του να την έχει ψωνίσει, βρήκε λάθος timing να θυμηθεί τον ρεαλισμό ως και κυνισμό που έχει στον χαρακτήρα του. Καθοριστικό, όμως, θα τον πεις. Παρότι ξεκίνησε τη σεζόν πίσω από Ολισαντέμπε, Τόργκελε, Γκέκα και Παπαδόπουλο, βρήκε τρόπο να χωθεί στην ενδεκάδα. Ήταν mister Οκτώβριος, με τέσσερα γκολ σε έξι ματς, έγινε… Βαγγελάκης που ξεπερνούσε τον κακό τον Κύπριο, τον Μιχαλάκη και κλήθηκε μέχρι και στην Εθνική αντρών.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος γύρισε στη Νέα Σμύρνη ένα χρόνο μετά τη μεταγραφή του. Μεγάλο γεγονός για την περιοχή, μόνο αφισοκόλληση δεν υπήρξε, προκειμένου να τον αποδοκιμάζουν όλοι… «Στην αρχή ο κόσμος νόμιζε ότι είχα υπογράψει στον Ολυμπιακό με κατηγόρησε για αυτό. Μετά που υπέγραψα στον Παναθηναϊκό με κατηγορούσε για αυτό. Στην συνέχεια, έμαθαν ότι ο Μπέος πούλησε εμένα και τον Αλέξη και έβριζαν τον κ. Μπέο γιατί μας πούλησε. Από την μία με έβριζαν και από την άλλη με θέλανε». Έλεγε πάντα αυτό που ένιωθε και μετρούσε τις λέξεις του, εκτός όταν βρισκόταν μπροστά σε καθρέφτη πριν από αγώνα. Περίεργη ιεροτελεστία κι αυτή, όμως συχνά αποδοτική. «Ρίχνω νερό στο πρόσωπό μου, κοιτάζομαι, σφαλιαρίζομαι και λέω «μπες μέσα και διάλυσέ τους». Υπήρχαν βραδιές που διέλυσε αντίπαλες άμυνες. Το πρόβλημα ήταν ότι πάνω που ο Βίκτορ Μουνιόθ άρχισε να τον καθιερώνει, διέλυσε σε μια σύγκρουση με τον Νίκο Νταμπίζα τα πλευρά του κι έχασε τον ρυθμό του.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος συνέχισε να παλεύει για μια θέση στον Παναθηναϊκό. Πάλεψε, παράλληλα, σε μια προπόνηση και με τον Έκι Γκονζάλες χωρίς να αναδειχθεί νικητής, πάλεψε με τον εαυτό του όταν βρέθηκε δανεικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Εκτός των άλλων πάλευε σε μια ξένη για εκείνον θέση, αφού έπαιζε δεξί χαφ! «Ήταν πράγματι μία καλή ευκαιρία για μένα, αλλά μάλλον πήγα σε λάθος τάιμινγκ. Δεν χρησιμοποιήθηκα πολύ και δεν έπαιξα καθόλου στη θέση μου». Επέστρεψε από την τότε πιο… ελληνική ομάδα της Bundesliga μάλλον άπραγος με ένα γκολ σε δέκα ματς. Ήλπιζε σε μια διαφορετική εξέλιξη, μιας και ο Πεσέιρο που τον είχε αναγκάσει σε μετανάστευση είχε φύγει και ο Μάντζιος πριν το ταξίδι στην Γερμανία είχε υπογράψει επέκταση συμβολαίου ως το 2011.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος επέστρεφε σε γνώριμα εδάφη. Έτσι πίστευε, τουλάχιστον, καθότι ο Παναθηναϊκός το 2008 άλλαζε. Είχε γίνει πολυμετοχικός και πέρα από αξία, χρειαζόταν και την έξωθεν καλή μαρτυρία για να κρατάει έναν παίκτη στο ρόστερ του. Ο Έλληνας επιθετικός, που δεν διαβάζει εφημερίδες και δε θέλει να έχει πάρε-δώσε με δημοσιογράφους επειδή «οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα επηρεάζονται πολύ από τις φιλικές σχέσεις που έχουν με τους παίκτες. Έχει τύχει να έχω παίξει για 8 και να με έχουν βαθμολογήσει με 3 και το αντίθετο», ενημερώνεται να ψάξει ομάδα. Στην πολυμετοχική εποχή λεγόταν «transfer list». Ο Μάντζιος αρνείται, επιμένει, πάει στην προετοιμασία, πείθει τον Χενκ Τεν Κάτε με τον οποίο αργότερα θα πλακωθεί στην προπόνηση, αλλά από τον Παναθηναϊκό δεν φεύγει. Δεν ήταν Παναθηναϊκός από μικρό παιδί, αλλά δεν ήθελε να φύγει αποτυχημένος. 

Ο Βαγγέλης Μάντζιος έπαιξε σε μια χρονιά που τον είχαν ξεγραμμένο σε 24 ματς, πέτυχε οκτώ γκολ (τέσσερα στο Champions League και δύο κόντρα στη Βέρντερ), είχε τρεις ασίστ και το καλοκαίρι ακόμα ένα ραβασάκι. Ο Κώστας Αντωνίου στο ρόλο του αντιπαθητικού Πέτρου Δαράκη, τον περίμενε στην πόρτα της Παιανίας. «Δεν κατάλαβα γιατί έφυγα, ειδικά μετά την τελευταία σεζόν που έκανα. Ο Αντωνίου με ενημέρωσε ότι πρέπει να φύγω καθώς μετά τη μεταγραφή του Σισέ δεν υπήρχε χώρος για μένα. Του είπα εντάξει, πάρτε όποιον θέλετε, ακόμα και τον Μέσι, αλλά αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά». Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τον Μέσι, ο Τζιμπρίλ Σισέ κατ’ επανάληψη θα μιλάει κολακευτικά για τον Έλληνα επιθετικό, σε βαθμό που ο Μάντζιος θα του ζητήσει να σταματήσει να προσπαθεί και η πορεία του στον Παναθηναϊκό θα τελειώσει κάπου εκεί. Με έξι χρόνια, 90 συμμετοχές και 23 γκολ.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος θα αρχίσει να περιπλανείται. Πρώτα στην Κύπρο για την Ανόρθωση, κίνηση που αργότερα θα χαρακτηρίσει ως έγκλημα της καριέρας του. Αργότερα στην Πορτογαλία για την Μαρίτιμο, όπου έσπασε το πόδι του κι έπαιξε μόλις ένα ματς και μετά η επιστροφή στην Ελλάδα. Στα 28 του χρόνια – γιατί μεγάλο δεν τον λες – αποδέχτηκε να πάει στον ΟΦΗ, δρομολόγιο που ακόμα ήταν κοινό για παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά. Ο Μάντζιος δεν ήταν πλέον παίκτης του τριφυλλιού, ήταν του εαυτού του. Η εκπληκτική σεζόν που κάνει με τους Κρητικούς τον φέρνει και πάλι στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου και γίνεται το δεύτερο πιο αγαπημένο παιδί του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά τον Κόφι Αμπονσά!

Ο Βαγγέλης Μάντζιος είχε την ευκαιρία ενδιάμεσα σε Πορτογαλία και Κρήτη να πάει στην ΑΕΚ. Μια, δυο, τρεις και ακόμα παραπάνω προσεγγίσεις έγιναν από την Ένωση αφού ο τότε τεχνικός του δικεφάλου έκανε απεργία ακόμα και στο ποδοβόλεϋ αν δεν του έφερναν τον Μάντζιο. Εκείνος δεν έριξε ποτέ τις απαιτήσεις του και πήγε στο Μπακού! «Οι ποδοσφαιριστές επιλέγουν πλέον με κύριο κριτήριο τα συμβόλαια και τα χρήματά τους. Απλώς οι περισσότεροι δεν το λένε δημοσίως», απολογείται όταν νιώθει ότι φέρνει σε κάτι από Ριβάλντο, που πιθανότατα βρίσκεται ακόμα σε μια άγνωστη γωνία στη γη μαζεύοντας λεφτά, όμως ευτυχώς καταλαβαίνει το λάθος του και επαναπατρίζεται γρήγορα. Υπογράφει στον Ατρόμητο για έξι μήνες στις αρχές του 2013 και για μερικές μέρες δεν πετυχαίνει στον Ντούσαν Μπάγεβιτς! 

Ο Βαγγέλης Μάντζιος υπογράφει το καλοκαίρι του 2013 στον Λεβαδειακό. Η περίπτωση του μοιάζει με εκείνη του Δημήτρη Παπαδόπουλου, που… ξανάχτισε την καριέρα του στον Πανθρακικό. Δεν είναι δα ότι τον πήραν τα χρόνια, αφού είναι 32 ετών. Όσο ακριβώς ήταν ο νυν επιθετικός του ΠΑΟΚ όταν έπαιζε στην Κομοτηνή. Πέρυσι πέτυχε 12 γκολ σε 29 ματς, φέτος έχει έξι γκολ, μια ασίστ και μια κουτουλιά σε 15 παιχνίδια. Πλέον, δηλώνει οπαδός του Πανιωνίου, έχει ωριμάσει ποδοσφαιρικά, έχει περισσότερα τατουάζ απ’ ό,τι παλαιότερα, πιθανότατα δεν χαστουκίζει τον εαυτό του πριν βγει στο γήπεδο, αλλά έχει κι εκείνη τη φλόγα που από παιδί τον κυριεύει. «Η μαγεία παραμένει ίδια ακόμα και τώρα που μιλάμε. Έτσι πρέπει να γίνεται άλλωστε. Εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε ευτυχισμένοι έτσι και αλλιώς. Πληρωνόμαστε για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε από μικρά παιδιά». 

Ο Βαγγέλης Μάντζιος είναι ένας ποδοσφαιριστής που χρόνια τώρα αδικεί τον εαυτό του, αδικεί το ταλέντο του, αδικεί τις δυνατότητές του. Αλλά μήπως σε όλα αυτά τα χρόνια και κάποιοι αδίκησαν εκείνον; 

Για ένα κομμάτι ψωμί…