MENU

Σε ηλικία 75 ετών εξέπνευσε ο Γιώργος Τρομάρας έχοντας υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά, με συνέπεια να μην αντέξει η καρδιά του. Πατέρας του Κώστα, ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του στο άθλημα του δυναμικού τριάθλου, ο Γιώργος Τρομάρας είχε παρουσιάσει προγράμματα επίδειξης μυϊκής δύναμης στην Ελλάδα και σε πάνω από 35 κράτη.

Είχε παρουσιάσει προγράμματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε όλη την Ελλάδα, με τα κατορθώματα του να ξεκινούν από την ηλικία των εννέα ετών όταν σήκωσε ένα γαϊδουράκι μιμούμενος τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, έναν αθλητή που παρουσίασε ένα πρόγραμμα μυϊκής δύναμης στο χωριό του.
Ο Γιώργος Λ. Τρομάρας, παλαιστής και strongman, γεννήθηκε το 1947 στο χωριό, Αγία Σοφία, κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, όμως η αγάπη του για το άθλημα τον ανέδειξε γρήγορα ως τον νέο Έλληνα Ηρακλή. 

 Το 1960 σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε ελευθέρα πάλη δίπλα στον Σταμάτη Χαρισιάδη, σημαντικό προπονητή της εποχής, με την πάλη να είναι τότε από τα πιο δημοφιλή αθλήματα μαζί με το ποδόσφαιρο.


Το 1968 άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο στο Αιγάλεω και γι’ αυτό ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στα ιδιωτικά γυμναστήρια. Ακολούθησαν γυμναστήρια στην Ομόνοια, στην Δεληγιώργη και Κεραμικού, στο Πασαλιμάνι καθώς και το Woman Style στον Πειραιά. Μετά από αυτά άνοιξε το Club Υγείας στη Φραντζή, στον Νέο Κόσμο και στην Πατησίων. Το τελευταίο βρίσκεται στην Παιανία.

Το 1970-74 με τον Νικηφόρο Λοΐζο διοργάνωσε το Μίστερ Ελλάς, στο πρόγραμμα του οποίου ενέταξε αγώνες Δυναμικού Τριάθλου, εμπνευσμένος από ένα ντοκιμαντέρ με τον Αμερικανό bodybuilder Sergio Oliva να γυμνάζεται με αυτές τις κινήσεις. Μολονότι πολλοί το απαξίωσαν αρχικά, εκείνος μαζί με τον Κώστα Καράμπαλη δεν το έβαλαν κάτω.

Κατάφερνε πράγματα αδιανόητα για έναν κοινό θνητό, όπως το λύγισμα χοντρών σιδερικών, σπάσιμο χοντρών αλυσίδων, ακινητοποίηση αυτοκινήτων εν κινήσει, άνοιγμα ελατηρίων άνω των 400 κιλών με τα δόντια, ακόμα και τράβηγμα αμαξοστοιχιών.


Το 1990 στη Σαουδική Αραβία τράβηξε με τα δόντια νταλίκα 35 τόνων με σκοπό να διαφημίσει έναν παλαιστικό αγώνα που συμμετείχε την επόμενη μέρα εναντίον ενός αντιπάλου που ξεπερνούσε τα 2,40μ.

Το 2000 στον Πύργο Ηλείας τράβηξε με τα δόντια 2 βαγόνια τραίνου συνολικού βάρους 28 τόνων. Εκείνο το διάστημα προετοιμαζόταν να τραβήξει 5 βαγόνια και να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, κάτι που τελικά δεν κατάφερε λόγω τραυματισμού που υπέστη στην κλείδα τη διάρκεια προγράμματος μυϊκής δύναμης που παρουσίαζε σε σχολείο.

Το 1996 που αποσύρθηκε από την την επαγγελματική πάλη και επικεντρώθηκε στα μυϊκά επιτεύγματα.

Η φήμη του τον έκανε περιζήτητο και στον κινηματογράφο, έτσι έλαβε μέρος πολλές ταινίες ελληνικής παραγωγής, αλλά και του εξωτερικού. Είχε παίξει με τον Σαρλ Αζναβούρ, Σουζάνα Γιόρκ, Κλαούντια Καρντινάλε όπως και με τους πρωταγωνιστές της σειράς Τόλμη και Γοητεία.

Στις ελληνικές παραγωγές είχε συνεργαστεί με τον Θανάση Βέγγο, Αντώνη Παπαδόπουλο, Νίκο Παπαναστασίου, Γιώργο Φούντα, Νίκο Ρίζο και πολλούς άλλους. Ταινίες στις οποίες είχε συμμετάσχει: Ο Θανάσης στην χώρα της Σφαλιάρας (1976), Παγίδα στην Ελλάδα(1982), Παπασούζας φαντομάς (1983), Τα καθάρματα (1984), Η επιστροφή των καθαρμάτων (2003).

 

Τα έργα και οι ημέρες του Γιώργου Τρομάρα
EVENTS