MENU

Μια από τις μεταγραφές που τράβηξε την προσοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι η επιστροφή της Σοφίας Κοσμά στον Ολυμπιακό. η έμπειρη ακραία, μέχρι πρότινος, επέστρεψε στα ερυθρόλευκα μετά το 2015. Με τις Σάλας, Γενιτσαρίδη και Γουίντερς ωστόσο να είναι οι εκλεκτές του Λορέντσο Μιτσέλι για τη θέση των ακραίων η Κοσμά θα μπει στο ρόστερ ως λίμπερο. Η Μαρία Αντωνακήκη αποκτήθηκε από τον Πανναξιακό για τον ίδιο ακριβώς ρόλο με αποτέλεσμα να διεκδικούν δύο τη θέση της βασικής.

Η Κοσμά ήταν πάντα μια από τις αθλήτριες που επωμίζονταν το βάρος της υποδοχής, πως αλλιώς θα γινόταν για μια ακραία που τα προηγούμενα χρόνια διακρίθηκε στα ελληνικά γήπεδα. Παρόλα αυτά αγωνιζόμενη ως λίμπερο καλείται να κάνει ότι έκαναν αθλητές όπως ο Κοκκινάκης και ο Καρασαββίδης. Για να μη μπλέκουμε όμως το αντρικό με το γυναικείο βόλεϊ είναι δεδομένο ότι μια αλλαγή θέσης ποτέ δεν είναι απλή υπόθεση. Η Κοσμά είναι όντως καλή στα αμυντικά καθήκοντα αλλά με αυτό το δεδομένο θα πρέπει πρώτον να στερηθεί η ομάδα της την καλή επιθετική της λειτουργία και δεύτερον το καλό της σερβίς. Επιπλέον, παρότι είναι αξιοπρεπής σε άμυνα και υποδοχή έχει το μειονέκτημα πως είναι 1.80 δηλαδή ιδιαίτερα ψηλή για αυτή τη θέση. Η μαχητικότητα και η ταχύτητά της θα αποτελέσουν αντίβαρο αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η πρώτη επιλογή για τη θέση στο μυαλό του Ιταλού κόουτς καθώς η Γεωργίνα Αντωνακάκη είναι νεαρή αλλά αρκετά «ψημένη» από τη θητεία της στον Πανναξιακό.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται και οι δύο, σε εναλλαγές άμυνας και επίθεσης, ενώ κρατάμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και σαν ακραία η Κοσμά αν αυτό είναι αναγκαίο σε ορισμένα παιχνίδια. Άλλωστε αυτό το είδαμε να γίνεται σε όλη τη χρονιά πέρυσι με την Σία Τοτσίδου.

Όσον αφορά τις λίμπερο, αν εξαιρέσουμε τον Παναθηναϊκό και τη Θέτιδα Βούλας που διατήρησαν τις βασικές του επιλογές και για την επόμενη σεζόν (Ρόγκα και Μανιατογιάννη), υπήρξαν αρκετές αλλαγές στα υπόλοιπα ρόστερ. Η ΑΕΚ με δίδυμο λίμπερο Αρτακιανού και Ξηντάρα πιθανώς να εφαρμόσει το περσυνό μοντέλο όπου και οι δύο λίμπερο μοιράζονταν κάθε παιχνίδι. Η Αρτακιανού είναι δεδομένα μια από τις πιο αξιόλογες και έμπειρες σε αυτή τη θέση. Η Ξηντάρα, από την άλλη, ξεκίνησε ως βασική στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν στον Παναθηναϊκό αλλά η πολύ καλή πορεία της Ρόγκα δεν της άφησε πολύ χώρο. Ακόμα και έτσι, όμως, είναι μια υποσχόμενη αθλήτρια που ενδεχομένως να βρει πολλές ευκαιρίες από τον κόουτς Αρσενιάδη καθώς δείχνει να πιστεύει πολύ σε αυτή.

Η Μπελιά είναι επίσης μια καλή και δοκιμασμένη λύση και αυτό οδήγησε τον Βλάντιμιρ Βάσοβιτς στην επιλογή του να τη φέρει στο νησί της Σαντορίνης. Η επόμενη μέρα μετά την Αρτακιανού είναι σίγουρα δύσκολη και η Μπελιά αναπόφευκτα θα έχει να ανταπεξέρθει σε αυτή τη σύγκριση. Επειδή, όμως, είναι δυναμικός χαρακτήρας και μαχητική αθλήτρια έχει τη δυνατότητα να αντέξει την πίεση, να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα του ΑΟ Θήρας και να αγαπηθεί από τον κόσμο. Ενδιαφέρον ερώτημα είναι το αν θα υπάρξει backup της Μπελιά ισάξιας ποιότητας ή αν θα στοχεύσουν στη Σαντορίνη να αναδείξουν μια από τις νεαρές αθλήτριες των υποδομών ως δεύτερη λίμπερο.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελική επιλογή σε αυτή τη θέση για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης καθώς ούτε στον ΠΑΟΚ ούτε στον Άρη υπάρχει κάτι επίσημο. Αντίθετα, ο Πανναξιακός έκανε μια πολύ σημαντική επένδυση αφού απέκτησε ξανά την Ξένια Κακουράτου δίνοντας μεγάλη βοήθεια σε αυτή τη θέση. Η Κακουράτου έδειξε ότι μετά τον Ολυμπιακό είναι ικανή να κάνει τη διαφορά και στη Λαμία, την οποία βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να μπει στην οκτάδα. Έτσι, αφού πέτυχε αυτό καλείται τώρα να δώσει κάτι από την ποιότητά της και στην ομάδα της Νάξου την οποία ξέρει καλά από τα τρία περάσματα που έχει κάνει από το νησί. Είναι μια ικανότατη λίμπερο, πολύ γρήγορη και επιπλέον καλή στην πάσα και αυτό αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα σελίδα της ομάδας του Πανναξιακού.

 

Η κομβική θέση των λίμπερο και το… ανακάτεμα της τράπουλας
EVENTS