MENU

Το φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύο δύσκολες αποστολές για τον ΠΑΟΚ που εκτός ότι έκανε πρεμιέρα στο Ρέντη αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό εντός έδρας έχοντας μια σημαντική απουσία. Από την αντίπερα όχθη ο Παναθηναϊκός τέσταρε τις δυνάμεις του στη Θεσσαλονίκη και παρότι εμφάνισε κάποιες αδυναμίες πήρε στο τέλος αυτό που ήθελε.

Η απουσία του Ρουσό για το δικέφαλο όχι απλά έβαλε προβληματισμό στον Μιλενκόσκι για το παιχνίδι αυτό αλλά το γεγονός ότι θα ακολουθήσει χειρουργείο μετατρέπει αυτό τον προβληματισμό σε… διαρκείας. Σίγουρα η εμφάνιση του Κοκκινάκη ως ακραίο θα συνοδευόταν με αδυναμίες, καθώς έχει να παίξει σε αυτή τη θέση για περίπου μια πενταετία, αλλά ταυτόχρονα έφερε ένα μπόνους στην υποδοχή. Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ, έστω και λόγω αυτής της συνθήκες, είχε δύο καλούς υποδοχείς, στην ουσία δύο λίμπερο, τον Κοκκινάκη και τον Κωνσταντινίδη. Αυτό εξηγεί το πως ο Παναθηναϊκός που είναι γεμάτος καλούς σέρβερ είχε μόλις 4 άσσους σε ένα παιχνίδι με πέντε σετ ενώ μια βδομάδα πριν σε παιχνίδι με τρία σετ είχε 8, δηλαδή τους διπλάσιους.

Οι πράσινοι είχαν πολύ καλή απόδοση σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού και αν ήταν πιο προσεκτικοί θα μπορούσαν να φύγουν με το τρίποντο. Τα δύο σετ που έχασε ο Παναθηναϊκός χάθηκαν από υπερπροσπάθεια του ΠΑΟΚ και παράλληλα από εύκολα λάθη. Μάλιστα στο τέταρτο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τέτοια αυτοπεποίθηση που έδειχνε ότι είναι έτοιμος να τελειώσει το παιχνίδι. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως ο ΠΑΟΚ οδήγησε το ματς σε πέντε σετ κατά λάθος ούτε πήρε το βαθμό χωρίς να τον αξίζει. Όταν σε ένα παιχνίδι σαν αυτό ο Παναθηναϊκός σερβίρει καλύτερα, έχει πιο αποτελεσματικό μπλοκ, έχει υποδοχή που φτάνει το ιδιαίτερα θετικό 65% ενώ ο ΠΑΟΚ περιορίζεται στο 47% τότε είναι δικό τους πρόβλημα πως έφτασε μέχρι το τάι μπρέικ.

Η εικόνα του Γίρι Κόβαρ ήταν ξεκάθαρα βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι και αυτό ήταν ένα στοιχείο που έδωσε σημαντική ώθηση στον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός ήταν πιο αποτελεσματικός από τα 9 μέτρα και πιο ουσιαστικός στην επίθεση και αυτό ήταν κάτι που έδωσε στους πράσινους μεγάλη άνεση στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Παράλληλα, ο Κασαμπαλής είναι ιδιαίτερα επιδραστικός στο δημιουργικό κομμάτι και δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι πράσινοι, εκτός του Πετρέα που είχε μικρή συμμετοχή, είχαν επιθέσεις με αποτελεσματικότητα άνω του 50%.

Τα φτηνά λάθη και οι ολιγωρίες του τριφυλλιού έδωσαν στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι τόσο στο δεύτερο σετ όσο και στο τέταρτο. Η προσπάθεια του Κοκκινάκη ως ακραίος ήταν αξιοσημείωτη και δείχνει τη μαχητικότητα που κρύβει αυτός ο παίκτης μέσα του. Οι 11 πόντοι, τα 2 μπλοκ αλλά και το 61% στην υποδοχή μπορούν να τον αναδείξουν σε πρόσωπο του αγώνα για τον ΠΑΟΚ καθώς παρότι έπαιζε σε άλλη θέση πάλεψε περισσότερο από τον καθένα. Ο δικέφαλος είχε σημαντικό πρόβλημα στους κεντρικούς που δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν ένα σταθερό άξονα πίεσης και αυτό φόρτωσε με πολλές επιθέσεις τον Βαν Ντερ Ντρις και τον Φαν Γκάρντερεν. Ο Ντερ Ντρις δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά όταν το παιχνίδι κρινόταν στο τέλος ενώ ο Φαν Γκάρντερεν επιθετικά υστέρησε. Αυτό μετέτρεψε τον ΠΑΟΚ σε προβλέψιμο κάτι που στο τάι μπρέικ έδωσε εύκολους πόντους στον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι αλλά αφενός χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα ώστε να δέσει η ομάδα και αφετέρου πρέπει να καλυφθεί άμεσα το πρόβλημα του Ρουσό που δημιουργεί θέματα και στην υποδοχή αλλά και στην επίθεση. Βελτίωση παρουσίασε και ο Παναθηναϊκός βέβαια καθώς δεν είχε την ίδια νευρικότητα που είχε κόντρα στο Μίλωνα. Παρόλα αυτά έκανε εύκολα λάθη και είχε κενά διαστήματα. Είχε, όμως, καλύτερο σερβίς, καλύτερο μπλοκ και μεγαλύτερη υπομονή στις κόντρα μπάλες.

ΥΓ: Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της προβολής του πρωταθλήματος και η παρουσία του στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά η διεξαγωγή ντέρμπι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είναι μάλλον κάτι που δε διευκολύνει την μεγιστοποίηση των θεατών τόσο στην τηλεόραση όσο και στο γήπεδο. Στις επόμενες αγωνιστικές υπάρχουν παιχνίδια ορισμένα στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρα και αυτό ενδέχεται να φέρει ακόμα μικρότερη προσέλευση θεατών. Δεν αρκεί η προβολή των αγώνων στη δημόσια τηλεόραση ώστε να ανέβει η εμπορικότητα του πρωταθλήματος αλλά είναι ένας συνδυασμός πολλών δεδομένων που δεν πρέπει να παραβλέπονται πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ντέρμπι μεγάλων ομάδων.

Ένα νόμισμα με δύο όψεις