MENU

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αγώνας βόλεϊ. Στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Αρχίζει κατάμεστο από κόσμο το παιχνίδι, ολοκληρώνεται με εκκένωση γηπέδου και ακύρωση του πλεονεκτήματος που έχει το Τριφύλλι λόγω της προσπάθειας και των κόπων μιας σεζόν για να είναι σε καλύτερη θέση απ’ τις συγκεκριμένες αντιπάλους του.

Τί πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς; Απλά αυτή τη φορά δε χρειάστηκε κάποιος αστυνομικός να ρίξει σε κλειστό γήπεδο δακρυγόνο. Αυτή τη φορά ένας οπαδός είχε την… ιδέα, να ανάψει καπνογόνο σε κλειστό γήπεδο. Δεν το κράτησε για ώρα, δεν το πέταξε στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπήρξε το παραμικρό επεισόδιο. Ο πρώτος τελικός των γυναικών δε διεξαγόταν σε συνθήκες… ζούγκλας, με τα χέρια στα κεφάλια για να μη χτυπηθεί κάποια κοπέλα από αντικείμενα.

Ακόμη κι έτσι, οι διαιτητές βρήκαν την αφορμή για να κάνουν αυτό που προφανώς προβλέπει ο κανονισμός. Σε ποιο άρθρο δεν ξέρουμε, αλλά δεδομένα είναι κάπου γραμμένο πως «σε κάθε ευκαιρία που θα σας παρουσιαστεί να μεταβιβάσετε το πλεονέκτημα που έχει κερδίσει αντίπαλος του Ολυμπιακού σε αγωνιστικό χώρο, στην ομάδα του λιμανιού, μην την χάσετε». Αυτό έκανε ο Μυλωνάκης.

Στην Ελλάδα αν κάθε αναμέτρηση έπρεπε να διακοπεί με τόσο χαρακτηριστική άνεση και να ζητηθεί εκκένωση, τότε δύσκολα θα βλέπαμε αγώνα στον οποίο βρίσκονται πάνω από 100 άτομα στις εξέδρες να τελειώνει φυσιολογικά. Δεν είναι καν γράμμα ή πνεύμα του νόμου. Είναι διάθεση και πρόθεση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αυστηρότητας, στον Παναθηναϊκό. Γιατί είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Το… για ψύλλου πήδημα έχει γίνει πλέον βίωμα των Πράσινων. Το κρίμα και το άδικο, είναι πως δίνουν στις ομάδες να καταλάβουν πως όσο κι αν κοπιάζουν, όσο κι αν παλεύουν μια σεζόν ολόκληρη, κάθε πλεονέκτημα πρέπει να γίνει μειονέκτημα όταν έρθει η ώρα να αγωνιστούν κόντρα στον Ολυμπιακό. Είτε είναι άντρες, είτε γυναίκες, είτε βόλεϊ είτε οποιοδήποτε άλλο ομαδικό ερασιτεχνικό σπορ.

Απ’ τη μία βλέπεις να ζητούν εκκένωση γηπέδου επειδή άναψε ένα καπνογόνο κι απ’ την άλλη… ξεχνιούνται να σταλούν ενημερώσεις στον αθλητικό δικαστή για εκτεταμένα επεισόδια με καμένα αυτοκίνητα στο «Μελίνα Μερκούρη». Μην ψάχνετε διαφορές, η διαφορά είναι μία: Εκεί έχει έδρα ο Ολυμπιακός.

Στο μεταξύ ακόμη κι έτσι, η ιστορία με το καπνογόνο σε εκείνο το σημείο, ποιο ακριβώς πλεονέκτημα έδωσε στην γηπεδούχο ομάδα; Αφού δε συζητάμε για επεισόδια, για πράξεις βίας, για συνθήκες… ζούγκλας, για αντεθνικά συνθήματα. Τα οποία πρόσφατα στον τελικό των ανδρών δεν στάθηκαν αφορμή για εκκένωση γηπέδου στην έδρα του Ολυμπιακού. Λογικά μεγαλύτερο κακό κάνει ένα καπνογόνο που ανάβει και σβήνει σε δευτερόλεπτα.

Χωρίς να προχωρούσε ο διαιτητής σε εκκένωση γηπέδου ετσιθελικά και τόσο εύκολα, η αναμονή για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα έδινε πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό. Που είχε χάσει το τρίτο σετ, το μομέντουμ της αναμέτρησης και πιθανότατα θα γνώριζε την ήττα πιο εύκολα.

Απλά ο διαιτητής έδειξε μέσω της… αυστηρότητάς του, το γεγονός πως όπου παίζει ως φιλοξενούμενος και μην έχοντας πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός, απ’ την αρχή οι αξιωματούχοι των αναμετρήσεων έχουν το… δάχτυλο στη σκανδάλη. Έτοιμοι να την πατήσουν στην πρώτη χαραμάδα ευκαιρίας που θα τους παρουσιαστεί.

Συγχαρητήρια μην ξεχάσετε να δώσετε στον κ. Μυλωνάκη εσείς οι ιθύνοντες του αθλήματος. Επειδή τα γεμάτα γήπεδα είναι σύνηθες φαινόμενο σε άλλες έδρες-ειδικά σε αυτή του Ολυμπιακού που πάνω από 50% πληρότητα συνιστά αιτία γιορτής-οπότε χρειάζεται και επιβράβευση η ευκολία απομάκρυνσης του κόσμου απ’ το άθλημα. Όχι για επεισόδια, όχι για ύβρεις, όχι για τραμπουκισμούς, όχι για αντικείμενα… Την επόμενη να βάλετε κρυφούς διαιτητές να ελέγχουν αν ανάψει κανείς τσιγάρο. Το κάπνισμα σκοτώνει, ακόμη και το παθητικό. Οπότε τη σηκώνει μια εκκένωση.

Εκκένωση για ψύλλου πήδημα λόγω πρόθεσης