MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

«Γλένταγαν στα μπουζούκια και έκοβαν τιμολόγια στον Ερασιτέχνη!»

0

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είχε βρεθεί σε πρωτοφανές αδιέξοδο, τα χρέη μεγάλωναν και τα τμήματα υποβιβάζονταν καθώς οι διοικήσεις Πρωτοδικείου στέκονταν ανήμπορες μπροστά στο τσουνάμι οφειλών που έσκαγαν η μία μετά την άλλη.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βγήκε μπροστά και ανέλαβε την «Μάνα του Λόχου» πριν από περίπου δύο μήνες. Λίγο καιρό μετά, λοιπόν, κάνει τον πρώτο απολογισμό του στο SDNA για όσα συνάντησε εκεί.

Ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού ρίχνει τα «βέλη» του σε προηγούμενες διοικήσεις, αποκαλύπτει... περίεργες συμβάσεις και συμφωνίες και δηλώνει: «Για να καταλάβετε, οι λογιστές έχουν βρει τιμολόγια, που άνθρωποι από την προηγούμενη διοίκηση πήγαιναν σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, γλεντούσαν και χρέωναν τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό».

«Ο Δήμος της Αθήνας, δημιουργεί προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι ανήκουστο», λέει και μεταξύ των... πυραύλων που εκτοξεύει, απαντάει στον Αλαφούζο για την απόφαση να μην δηλώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα ως έδρα τη Λεωφόρο: «Ο κύριος Αλαφούζος και η ΠΑΕ χρωστάνε 611.000€ στον Ερασιτέχνη και δεν θέλει να τα πληρώσει. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που φεύγει η ΠΑΕ. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόν νοσηρής φαντασίας που χρίζει παρακολούθησης».

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως θέλει να βάλει τη σφραγίδα του σε κάτι πιο μεγάλο από μερικά πρωταθλήματα: το Athens Alive σε συνδυασμό με τον ενιαίο Παναθηναϊκό.

Ούτε πρωταθλητισμός, ούτε εξυγίανση. Πρώτο πλάνο είναι να καταλάβουμε τι σκατά έχει συμβεί εκεί μέσα!

Πρωταθλητισμός ή εξυγίανση σε πρώτο πλάνο;

«Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Σε πρώτο πλάνο είναι να καταλάβουμε τι σκατά έχει συμβεί εκεί μέσα. Είναι ένας κουβάς με σκατά. Κυριολεκτικά».

Ποιος τα δημιούργησε;

«Λίγο ο καθένας. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις από λίγο. Ερχόταν η μία και έκανε χειρότερα αυτά που άφηνε η προηγούμενη. Σήμερα το πρωί τι έμαθα... Κατ' αρχήν, ξέρουμε για τις 60 δόσεις της αποπληρωμής του χρέους της ΠΑΕ, το οποίο υπεγράφη Απρίλιο μήνα. Και ο Παϊρόζ είχε εμφανιστεί τότε και το Athens Alive υπήρχε. Άρα, μας κάνει μεγάλη εντύπωση το γιατί δέχθηκε η προηγούμενη διοίκηση Πλυτά να υπογράψει αυτό με τις 60 δόσεις. Εμένα μου φαίνεται ότι μάλλον εκβιάστηκε. Και όχι μάλλον. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχει εκβιαστεί ο κύριος Πλυτάς. Δεν του πλήρωναν τα χρήματα, που έπρεπε. Κινδύνευε ο άνθρωπος με φυλάκιση, λόγω των χρεών στο Δημόσιο και αναγκάστηκε να υπογράψει αυτή τη σύμβαση. Θα τα πει και στο δικαστήριο.

Δεύτερον, η σύμβαση 20 ετών για τη μίσθωση, λέει, του γηπέδου. Σύμβαση 20 ετών. Ποια διοίκηση πιστεύει ότι θα είναι 20 χρόνια. Δηλαδή πίστευε ο κύριος Μιχαλαριάς, που την υπέγραψε, ότι θα είναι 20 χρόνια διοίκηση. Ξέρετε εσείς καμία σύμβαση, η οποία να έχει 20ετη διάρκεια; Εγώ δεν ξέρω.

Σήμερα το πρωί έμαθα ότι η πυγμαχία πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα και η σύμβαση είναι με μονομερή ανανέωση από την πλευρά της. Άρα και να θέλαμε να τη διακόψουμε, δεν θα μπορούσαμε. Έχει το δικαίωμα η εταιρεία του κυρίου Αϊδινιώτη, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του τμήματος της πυγμαχίας, να πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα, για να διαχειρίζεται το σήμα. Βέβαια, ο Αϊδινιώτης κάνει καλή δουλεία. Άρα, παρόλο που δεν τον εκτιμώ ως άνθρωπο και δεν θεωρώ τη σύμβαση σωστή, δεν θα τον άλλαζα και δεν θα τον αλλάξω. Γιατί πάνω από όλα είναι το καλό και κάνει σωστή δουλειά εκεί πέρα, ασχέτως αν δεν πληρώνει αυτά που θα έπρεπε στον Ερασιτέχνη.

Έμαθα σήμερα το πρωί ότι κάποια στιγμή στην αίθουσα που έκαναν προπόνηση οι ξιφομάχοι, τη χρειάστηκε η ΠΑΕ και της είπαν της ξιφασκίας πήγαινε νοίκιασε έναν χώρο στην Αμαρτωλών και Κλεφτών και θα τον πληρώνουμε εμείς. Αυτή η σύμβαση αντί να έχει υπογραφεί από την ΠΑΕ και να παραχωρείται ο χώρος στον Ερασιτέχνη, έχει υπογραφεί από έναν γενικό έφορο, ονόματι Λέων Σάββα. Οκτώ μήνες δεν έχει πληρωθεί αυτή η σύμβαση από τον Ερασιτέχνη. Η ΠΑΕ, βέβαια, δεν έχει δώσει τα χρήματα και τώρα τα ζητούν από τον Ερασιτέχνη. Άρα, έδιωξε τη ξιφασκία η ΠΑΕ από την Λεωφόρο, λέγοντας ότι θα νοικιάσει χώρο για εκείνη, την υπέγραψε τη σύμβαση ο Ερασιτέχνης, αντί για την ΠΑΕ και δεν πληρώνεται. Τώρα αυτός ο Σάββας Λέων, τι όφελος είχε, από το να υπογράψει αυτή τη σύμβαση και να μην το υπογράψει η ΠΑΕ, μόνο ο ίδιος μπορεί να ξέρει.

Επίσης, έμαθα, ότι ο Δήμαρχος Καμίνης και κάποιος Μπιτζάνης, υπεύθυνος κάποιων αθλημάτων, είναι απέναντι από τον Παναθηναϊκό. Κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν το έργο του Παναθηναϊκού. Δηλαδή, ο Δήμος της Αθήνας, δημιουργεί προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι ανήκουστο. Αλλά θα τα ψάξουμε κι αυτά σε μεγαλύτερο βάθος».

Άρα χρειάζεται χρόνος πρώτα από όλα να γίνει οργάνωση και προγραμματισμός.

«Να καταλάβουμε κατ' αρχήν τι έχουμε παραλάβει, που σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό το έχουμε καταλάβει. Το σχέδιο της φετινής χρονιάς είναι η αποπληρωμή των χρεών, το να οργανωθεί και να δομηθεί ο σύλλογος υπό επαγγελματικές λογικές, με ανθρώπους καταρτισμένους, φέρνοντας όσο καλύτερα μπορούμε αγωνιστικά αποτελέσματα. Και από του χρόνου να μπούμε πλέον στον πρωταθλητισμό».

Σε όλα τα σπορ;

«Σκοπός αυτός είναι».

Γιατί τώρα έχει 3-4 βασικά αθλήματα στην Α2.

«Φέτος ο στόχος είναι το βόλεϊ ανδρών να φτάσει να είναι μέσα στις τέσσερις ομάδες, μακάρι να είναι και στον τελικό. Όχι ότι ένας τίτλος δεν θα ήταν καλοδεχούμενος. Τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, που είναι στην Α2, οπωσδήποτε να ανέβουν στην Α1. Και του χρόνου να πρωταγωνιστήσουν».

Τι χρέη παραλάβατε;

«Πραγματικά χρέη, τα οποία χρειάζονται αποπληρωμή, είναι γύρω στα 3,5 εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάρα πάρα πολλά λεφτά, που έχουν μπει ως ταμειακές διευκολύνσεις, που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι χρέη. Αλλά, δεν είναι προς αποπληρωμή αυτά».

Ο στόχος είναι μέχρι να λήξει αυτή η σεζόν να έχουν σβήσει τα χρέη του Παναθηναϊκού;

«Αν όχι το 100%, σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία».

Πολλές φορές εξέφρασες το ενδιαφέρον να μπεις στον Ερασιτέχνη, αλλά για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν είχε γίνει. Γιατί;

«Δεν ήταν πολλές οι φορές. Πέρυσι πήγα να μπω στον Ερασιτέχνη. Δυστυχώς υπήρχαν κάποια άτομα εκεί πέρα, τα οποία δεν ήθελαν να αποχωριστούν τις θέσεις τους. Βλέποντας τώρα τι συμβάσεις έχουν υπογραφεί καταλαβαίνω για ποιο λόγο έβαλαν τα δυνατά τους, για να μην υπάρξει αυτή η αλλαγή. Φέτος ήταν πιο σωστές οι συνθήκες και πήρα την απόφαση. Είπα: "Δεν πειράζει, πάμε. Και θα δούμε τι θα βρούμε"».

Η ΠΑΕ φεύγει από τη Λεωφόρο επειδή χρωστάει στον Ερασιτέχνη. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόν νοσηρής φαντασίας που χρίζει παρακολούθησης

Πώς ερμηνεύεις το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί αυτές οι συμβάσεις;

«Πολλοί λένε ότι λόγω της στενής σχέσης ανάμεσα στην ΠΑΕ, τον Αλαφούζο και κομμάτι των οργανωμένων, που είχαν αναλάβει τον Ερασιτέχνη, ότι υπήρχαν δοσοληψίες. Εγώ εφόσον δεν έχω αποδείξεις για κάτι τέτοιο, δεν τις πιστεύω, όμως οφείλω να τις ακούσω. Μία εκδοχή που θα μπορούσα να δεχτώ είναι ότι οι άνθρωποι ανέλαβαν, ο κύριος Οικονόμοπουλος, ο κύριος Πλυτάς, άνθρωποι γνωστοί για την παναθηναϊκή τους αγάπη, ανέλαβαν, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Είχαν κάποιες οφειλές απέναντι στο Δημόσιο, τις οποίες επέφεραν και ποινικά. Αναγκάστηκαν να παίρνουν αυτά τα ψίχουλα από την ΠΑΕ μόνο και μόνο για να μην έχουν κάτι ποινικό απέναντί τους».

Ο Αλαφούζος χαρακτηρίζει τον Ερασιτέχνη και εσένα υπεύθυνο που η ομάδα πήρε την απόφαση να μην δηλώσει έδρα τη Λεωφόρο. Τι απαντάς σε αυτό;

«Ο κύριος Αλαφούζος και η ΠΑΕ χρωστάνε 611.000€ στον Ερασιτέχνη και δεν θέλει να τα πληρώσει. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που φεύγει η ΠΑΕ. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόν νοσηρής φαντασίας που χρίζει παρακολούθησης».

Οι λογιστές έχουν βρει τιμολόγια που άνθρωποι από την προηγούμενη διοίκηση πήγαιναν σε νυχτερινά κέντρα, γλεντούσαν και χρέωναν τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό!

Υπήρχαν αντίστοιχα από την ΚΑΕ ποτέ οφειλές τέτοιου είδους απέναντι στον Ερασιτέχνη;

«Οφειλές ποτέ δεν υπήρχαν. Το μοναδικό πράγμα, το οποίο έχει γίνει ανά τα χρόνια, είναι ότι ενώ πάντα ή τις περισσότερες χρονιές, η ΚΑΕ για να βοηθάει τον Ερασιτέχνη, ενώ ο νόμος λέει ότι στο τέλος του έτους πρέπει να πληρώνεις απολογιστικά το μέρισμα του 10% στον Ερασιτέχνη, πολλές φορές τα δίναμε προκαταβολικά ή κάναμε και κάποιες διευκολύνσεις εντός της χρονιάς. Άλλες χρονιές υπήρχαν και φορές που λόγω του ότι είχαν γίνει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από προμηθευτές στον Ερασιτέχνη, μέχρι και τους τα δίναμε απ' έξω, για να μπορεί να δουλεύει σωστά ο Ερασιτέχνης. Η μοναδική χρονιά στην οποία δεν γινόταν αυτό και δώσαμε τα χρήματα απολογιστικά, ήταν στη χρονιά, που είχε αναλάβει ο Δημήτρης Μπαλτάκος».

Λόγω της δικής σας προσωπικής κόντρας;

«Λόγω του ότι είχαμε ακούσει ότι περνούσαν προσωπικά έξοδα. Τώρα, βέβαια, έχουμε βρει και τα τιμολόγια στον Ερασιτέχνη. Δεν υπήρχε η εμπιστοσύνη τότε σε αυτά τα πρόσωπα να τους δίνουμε τα λεφτά προκαταβολικά. Για να καταλάβετε, οι λογιστές έχουν βρει τιμολόγια, που άνθρωποι από την προηγούμενη διοίκηση πήγαιναν σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, γλεντούσαν και χρέωναν τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό».

Υπάρχουν τέτοια τιμολόγια;

«Υπάρχουν τέτοια τιμολόγια, ναι».

Μπορεί να είναι μπουζούκια από κατάκτηση τίτλου;

«Πήραν κάποιον τίτλο;».

Το να χτίσεις τις εγκαταστάσεις για το μέλλον του Παναθηναϊκού νομίζω ότι είναι κάτι που θα μείνει για πάντα

Κάρτα φιλάθλου, μέλη και μοντέλο Μπαρτσελόνα μπορεί να εφαρμοστεί στον Παναθηναϊκό;

«Αναγκαστικά πρέπει να εφαρμοστεί αυτό. Σε αυτό το πλάνο είχε χτιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό και το PAO Foundation. Ο κόσμος να μπορεί να γίνει μέλος σε διάφορα επίπεδα, με διάφορες παροχές. Από ένα ποσό και πάνω να έχεις και δικαίωμα ψήφου και ανά κάποια χρόνια να εκλέγεται ο πρόεδρος, το ΔΣ και τα λοιπά. Το μακροχρόνιο όραμά μου είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος Παναθηναϊκός. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Να υπάρχει ένα ταμείο, στο οποίο να υπάρχει πάντα επάρκεια για όλα τα χρήματα μέσα από τις εγκαταστάσεις. Ανά κάποια χρόνια να εκλέγεται ο πρόεδρος του συλλόγου και του εκάστοτε τμήματος. Του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και των ερασιτεχνικών τμημάτων».

Η κάρτα φιλάθλου και τα μέλη πότε θα εφαρμοστούν;

«Είμαστε στη διαδικασία να φτιάξουμε ένα σωστό πλάνο, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν μέλη από όλη την Ελλάδα, πολύ πιο εύκολα. Να μην χρειάζεται να πηγαίνεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά να μπορείς να εγγραφείς ακόμα και από το διαδίκτυο. Να μπορείς να εγγραφείς από το εξωτερικό. Απλά, αυτά χρειάζονται μελέτη. Δεν θα θέλαμε αύριο το πρωί να δούμε έναν Τσουκαλά να γράφεται μέλος στον Ερασιτέχνη. Θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες δικλείδες ασφαλείας, για να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που γράφονται είναι πραγματικά Παναθηναϊκοί».

Οδεύουμε προς μία λύση, που κάποτε είχε πει ο Βγενόπουλος. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ζούσε από τα χρήματα του Γιαννακόπουλου, κατά καιρούς, του οποιουδήποτε. Ο Βγενόπουλος είχε πει κάποτε ότι θα πρέπει να μάθουμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να έρχεται το ψάρι έτοιμο στο πιάτο του, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να ψαρεύει κιόλας.

«Ο Βγενόπουλος είχε πει πάρα πολλά σωστά πράγματα. Άλλα τα έκανε, άλλα δεν τα έκανε επειδή δεν του βγήκαν ή επειδή δεν πρόλαβε. Αλλά, σε πολλά πράγματα είχε δίκιο. Σε πολλά από αυτά που είχε πει».

Διαπιστώνω κι άλλες ομοιότητες. Ήταν από αυτούς που είχαν μιλήσει για το σχέδιο της Παναθηναϊκής Πολιτείας στο ΟΑΚΑ.

«Ποιος Παναθηναϊκός δεν θα ήθελε να υπάρχει ένας χώρος, όπου θα μπορεί να πηγαίνει το πρωί, να μυρίζει και να αναπνέει Παναθηναϊκό παντού;».

Το Athens Alive σε συνδυασμό με τον ενιαίο Παναθηναϊκό είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορείς να έχεις στον σύλλογο;

«Έτσι είναι, όπως το λες. Το να πάρεις ένα πρωτάθλημα το πανηγυρίζεις, αλλά την επόμενη μέρα ξυπνάς και πρέπει να σκεφτείς το επόμενο. Ενώ, το να χτίσεις τις εγκαταστάσεις για το μέλλον του Παναθηναϊκού νομίζω ότι είναι κάτι που θα μείνει για πάντα».

Θα ήθελες αυτό να έχει τη δική σου σφραγίδα;

«Προσπαθώ γι' αυτό».

Φωτογραφίες: INTIME - Γιώργος Ματθαίος

«Γλένταγαν στα μπουζούκια και έκοβαν τιμολόγια στον Ερασιτέχνη!»