MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Ανικανότητα ή οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του Παναθηναϊκού;

0

Μυστικές υπηρεσίες: Ο ορισμός ότι αυτό που βλέπεις δεν υπάρχει και αυτό που υπάρχει δεν το βλέπεις. Ποιος δεν θέλει να ακούσει ένα ευφάνταστο σενάριο συνομωσίας; Ποιος δε θέλει να πιστεύει σε αστικούς μύθους, οι οποίοι ισορροπούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και την υπερβολή; Οι μέρες που διανύει ο Παναθηναϊκός είναι ιστορικές, με τη χειρότερη δυνατή έννοια. Καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου, ικανό να δημιουργήσει τα πιο τρομακτικά σενάρια συνομωσίας και να συντηρήσει τους πιο εφιαλτικούς αστικούς μύθους.

Οι κινήσεις του Γιάννη Αλαφούζου το τελευταίο τετράμηνο είναι μνημειώδεις. Είναι μνημειώδεις σε τέτοιο βαθμό που μπορούν με την ίδια επιτυχία να υποστηρίξουν έναν αστικό μύθο απερίγραπτης ανικανότητας και ένα σενάριο συνομωσίας για ύπαρξη σχεδίου διάλυσης. Εμπνευσμένοι από έναν από τους πλέον διάσημους ήρωες της εποχής, τον τηλεοπτικό Τζακ Μπάουερ, προσομοιώσαμε όλες τις απίστευτες κινήσεις του Γιάννη Αλαφούζου σε ένα 24ωρο. Κινήσεις που όχι μόνο δεν οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη σωτηρία, αλλά αντίθετα τον οδηγούν στην ολοκληρωτική του καταστροφή

1:00… Μεταγραφή! Η πιο σπουδαία και ακριβή κίνηση του Παναθηναϊκού μέσα στο καλοκαίρι. Ο παίκτης που ερχόταν να αντικαταστήσει τον Μάρκους Μπεργκ τόσο σε αξία, όσο και σε εκτόπισμα στον κόσμου του Παναθηναϊκού. Την πρώτη πρωινή ώρα της 15ης Αυγούστου είπε οριστικά το «ναι». Βρισκόμαστε, δηλαδή, σαράντα μέρες πριν την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να κλείσει την κάνουλα κι όμως:

Ο Παναθηναϊκός συμφωνεί να πληρώσει την Μπόκα 1,3 εκ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Αργεντινού, με προκαταβολή 400.000 ευρώ και το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή ανέρχεται στα 650.000 ευρώ. Υπάρχουν, επιπλέον, όροι για άμεση ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς. Δείχνουν αυτές οι κινήσεις πρόθεση διάλυσης;

2:00… Μεταγραφή νο2! Πανηγυρικός τόνος, ενθουσιασμός και τεράστιοι τίτλοι αποθέωσης. Ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να αποκτήσει τον Λουτσιάνο Νέβες από την Κορίνθιανς. Συμφώνησε με τη βραζιλιάνικη ομάδα, συμφώνησε με τον ποδοσφαιριστή και ξημερώματα Δευτέρας στις 9 Ιουλίου τίποτα δεν έμοιαζε σαν σήμερα. Κι αλήθεια, γιατί ο Παναθηναϊκός με την έγκριση του Γιάννη Αλαφούζου να συμφωνήσει για μια μεταγραφή κόστους κοντά στο 1 εκ. ευρώ; Υπήρχε διαφορετικό πλάνο τον Ιούλιο και τι μεσολάβησε;

9:00… Υπάρχουν πολλές εκφράσεις για τέτοιες περιπτώσεις. Το καράβι που βουλιάζει, ο καπετάνιος που πρέπει να το αφήσει τελευταίος, οι ναύτες που πηδάνε στη θάλασσα, ο πνιγμένος που πιάνετε από τα μαλλιά. 19 Σεπτεμβρίου και τα νέα είναι τα χειρότερα. Νέες περικοπές ετοιμάζονται με εντολή του Γιάννη Αλαφούζου, προκειμένου η ελαφρυνθεί η λειτουργία της ΠΑΕ, τουλάχιστον στο κυβερνητικό της κομμάτι.

11:00… Ο τελευταίος των Μοϊκανών! Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πώληση του Κάρλος Ζέκα στην Κοπεγχάγη δύο μέρες πριν τη λήξη των μεταγραφών. Ο κεντρικός άξονας στα αποδυτήρια και στο γήπεδο αποχωρεί από το τριφύλλι και ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει τρεις μέρες για να σκεφτεί ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο στο μυαλό του. Η ΠΑΕ προβλέπεται να εισπράξει 2,6 εκ. ευρώ για τον ελληνοποιημένο μέσο, όμως πλέον είναι προφανές ότι δεν μπορεί να πείσει τους ποδοσφαιριστές της ότι υπάρχει όραμα.

12:00… Πρώτη φορά και περνάει στα ψιλά. Ίσως δε θα έπρεπε, αλλά ήταν ελάσσονος σημασίας εκείνη τη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο για την έγκριση των πρακτικών της καταστατικής γενικής συνέλευσης στην ΕΠΟ. Είναι οι μοναδικές δύο ομάδες που συντάσσονται και ψηφίζουν αρνητικά. Ο Παναθηναϊκός αργότερα τοποθετείται για την υπόθεση και τη χρεώνει σε προσωπική επιλογή του Μάνου Μαυροκουκουλάκη.

13:00… Μετά από εβδομάδες, μήνες, χρόνια που εκκρεμούσε η υπόθεση, έκλεισε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Μάικλ Εσιέν κέρδισε την προσφυγή εις βάρος του Παναθηναϊκού και η ΠΑΕ είχε την υποχρέωση να του καταβάλει το ποσό των 418.975 ευρώ, το οποίο και του επιδικάστηκε. Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να κερδίσει το δικαίωμα να τον εξοφλήσει σε δέκα δόσεις. Δόσεις που βάρυναν το φετινό προϋπολογισμό και που, φυσικά, ουδείς γνωρίζει πώς θα καταβληθούν.

14:00… Έμοιαζε ως η μόνη ελπίδα για τον Παναθηναϊκό. Για την ΠΑΕ, τουλάχιστον. Ποια ελπίδα, όμως, μπορεί να μείνει ζωντανή αν μια συνάντηση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα; Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφτανε στο σημείο να προσφέρει 15 εκ. ευρώ για τα χρέη, ήταν ο μοναδικός που ενδιαφέρθηκε, ωστόσο η λύση δεν βρέθηκε. Τα 27 εκ. ευρώ που αναλάμβανε ο Γιάννης Αλαφούζος άφηναν και πάλι μαύρη τρύπα στον Παναθηναϊκό και ο χρόνος από τις 17 Σεπτεμβρίου μετρούσε αντίστροφα…

15:00… Ο Νίκος Λυμπερόπουλος παραιτείται από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, απηυδισμένος από όσα έγιναν στην υπόθεση του Πάτρικ Μπεργκ και εν γένει από όσα συμβαίνουν τότε στον Παναθηναϊκό. Λίγους μήνες μετά ο βετεράνος παίκτης βρίσκεται στην ΑΕΚ, ενώ η θέση του μένει ορφανή στον Παναθηναϊκό, καθώς ουδέποτε προσλαμβάνεται αντικαταστάτης.

16:00… Η πρώτη προσφυγή (αν κατατέθηκε και αποσύρθηκε, ή δεν κατατέθηκε, ή συνέβη κάτι άλλο, δεν μάθαμε ποτέ)! Και η πιο επίπονη ή αν προτιμάτε επιβλαβής. Η κίνηση του Μάρκους Μπεργκ να διεκδικήσει την ελευθερία του από τον Παναθηναϊκό άνοιγε το κουτί της Πανδώρας και όλα τα καλά εξαφανίζονταν. Ακριβώς, όπως και στον μύθο του Αισώπου, για τους οπαδούς του τριφυλλιού θα έμενε μόνο η ελπίδα. Τα δεδουλευμένα που οφείλονταν στους ποδοσφαιριστές ήταν μια υπόθεση γνωστή από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν, όμως θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τον Μάρκους Μπεργκ ακολούθησαν (σ.σ. ανεξαρτήτως τελικής έκβασης) οι Τελάντερ, Βέμερ, Ρινάλντι και Χουλτ.

17:00… Απόγευμα ανακοινώθηκε η προτελευταία μεταγραφή του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι που μας πέρασε! Έμοιαζε σαν το κερασάκι στην τούρτα και ο Αντονί Μουνιέ συμφώνησε στις 30 Αυγούστου να φορέσει την πράσινη φανέλα. Τι να το κάνεις, όμως, το κερασάκι αν η τούρτα δεν έχει παντεσπάνι και κρέμα; Κάπως έτσι φαντάζει σήμερα το συμβόλαιο των 1,1 εκ. ευρώ για τρία χρόνια που υπέγραψε ο Γάλλος σχεδόν 25 μέρες πριν το κραχ. 25 μέρες! Πόσο πιο παράλογο μπορεί να γίνει;

18:00… Παράπλευρη είδηση. Μία από εκείνες που χωράνε στο 24ωρο του τρόμου. Η σύμπραξη Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε συνελεύσεις και αποφάσεις ενίοτε ήταν σαν τα UFO: Τα βλέπουν μόνο εκείνοι που τα πιστεύουν ή που ξέρουν ότι υπάρχουν! Μέσα από την είδηση που δημοσιεύτηκε, όμως, στις 13 Σεπτεμβρίου δε γινόταν να μην δεις. Ο Μανώλης Γαβαθιώτης αρθρογραφούσε υπέρ του Παναθηναϊκού και η αμηχανία στον κόσμο του τριφυλλιού αυξανόταν.

22:00… Η αρχή του κακού, τουλάχιστον στα μάτια των οπαδών του Παναθηναϊκού, αφού ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε, πώς και γιατί ξεκίνησε η διάλυση της ομάδας. Ο Μάρκους Μπεργκ είναι παίκτης της Αλ Αΐν. Οι χειρισμοί από τον Σουηδό ήταν σε κάποιες περιπτώσεις λάθος, οι πράσινοι του έδωσαν το… δικαίωμα (λόγω οικονομικών οφειλών) να εκβιάζει με τον τρόπο του και η ουσία είναι ότι στις 27 Ιουνίου η μεταγραφή έκλεισε με ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκ. ευρώ για τον Παναθηναϊκό. Πόσο ήταν η ρήτρα του; 5,2 εκ. ευρώ!

23:00… Η ώρα που έκλεισε ακόμα μια μεταγραφική επιτυχία του Παναθηναϊκού, η τελευταία. Τώρα βρισκόμαστε 24 μέρες πριν την απόλυτη κατάρρευση της ΠΑΕ κι όμως… Οι πράσινοι μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν δύο 24ωρα με την Τζένοα συμφώνησαν για ένα συμβόλαιο 300 χιλιάδων ευρώ για τον Όσκαρ Χίλιεμαρκ και τοποθετήθηκε ρήτρα αγοράς 2.5 εκ. ευρώ (σε οκτώ δόσεις) για την επόμενη σεζόν. Ο αντίλογος προφανώς και είναι ότι χρειαζόταν παίκτες… Και ο αντίλογος του αντιλόγου είναι, ποιος θα τους πληρώσει τώρα;

24:00… Η μοναδική είδηση που δεν μπήκε στον προσομοιωτή χρονικά, αλλά συμβολικά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ενημερώνεται από τους συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου ότι σταματάει η οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης στην ΠΑΕ. Μια πρωτοφανή απόφαση ακόμα και για το ατιμασμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια σοκαριστική κίνηση, μια ανεξήγητη και ανήθικη τακτική από τον ιδιοκτήτη του τριφυλλιού. Το 24ωρο του τρόμου δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Ουδείς μπορεί! Αστικός μύθος ανικανότητας ή σενάριο συνομωσίας για σχέδιο διάλυσης; Η αντίστροφη μέτρηση δεν τελειώνει εδώ.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, μόλις ξεκίνησε…

Ανικανότητα ή οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του Παναθηναϊκού;