MENU

Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι κατάφερε αυτή η εκπληκτική τενίστρια κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας της!

Πριν λίγες μερες όλοι (δικαίως) εξυμνούσαν τον Ρότζερ Φέντερερ για το τρόπαιο στο Ντουμπάι, διότι έφτασε τους 100 τίτλους και απέχει πλέον εννιά από τον Νο.1 της λίστας Τζίμι Κόνορς.

Ξέρετε, όμως, πόσους τίτλους έχει κατακτήσει η Ναβρατίλοβα; Κρατηθείτε: 167 στο μονό (αριθμός-ρεκόρ στην Open Era) και 177 στο διπλό!

Και μετράει συνολικά 18 Grand Slam τίτλους στο μονό, 31 στο διπλό (ρεκόρ όλων των εποχών) και 10 στο μεικτό. Μόνο άλλες δύο τενίστριες, οι Μάργκαρετ Κορτ και Ντόρις Χαρτ έχουν πετύχει το λεγόμενο Grand Slam boxed set, δηλαδή έχουν πάρει όλα τα majors σε μονό, διπλό, μεικτό διπλό.

Γενικώς τα νούμερά της προκαλούν... ίλιγγο.

Ήταν στο Νο.1 για συνολικά 332 εβδομάδες και κατέχει το ρεκόρ στο διπλό με παραμονή στην κορυφή για 237 εβδομάδες. Είναι η μοναδική παίκτρια στην ιστορία που ξεπέρασε τις 200 εβδομάδες τόσο στο μονό, όσο και στο διπλό.

Από το 1982 ως το 1986 κέρδισε 428 από τους 442 αγώνες της. Το 1983, μάλιστα, έπαιξε σε 87 ματς και έχασε μόνο το ένα! Εκτός των άλλων, δικό της είναι και το μεγαλύτερο σερί νικών, καθώς έμεινε για 74 αναμετρήσεις αήττητη!

Στην ιστορία, βέβαια, έμειναν οι κόντρες της με τη θρυλική Κρις Έβερτ... Κόντρες αντιθέσεων, καθώς η αριστερόχειρας Μαρτίνα, παίζοντας το backhand με το ένα χέρι, φημιζόταν για το επιθετικό της παιχνίδι και τις προωθήσεις της στο φιλέ, ενώ η Έβερτ ήταν μια σκληρή baseliner.

Για τον λόγο αυτό, η Ναβρατόλοβα κυριάρχησε στις γρήγορες επιφάνειες (έχει εννέα Wimbledon) και η Έβερτ «ζωγράφιζε» στο χώμα (οκτώ Roland Garros). Οι δυο τους αναμετρήθηκαν 80 φορές (43-37 υπέρ της Μαρτίνα το head to head), 61 από τις οποίες ήταν σε τελικούς.

Από τον Νοέμβριο του 1975, που ξεκίνησαν τα rankings της WTA, μέχρι τον Αύγουστο του 1987, Ναβρατίλοβα ή Έβερτ δεν ήταν στο Νο.1 μόνο για 23 από τις 615 εβδομάδες!

Το φοβερό είναι ότι τις δύο τενίστριες συνέδεε μια δυνατή φιλία, που διατηρείται μέχρι και σήμερα...

«Υπήρχε πολλή ένταση μεταξύ μας», παραδέχτηκε σε συνέντευξή της πολλά χρόνια μετά η Έβερτ. «Στο τέλος της εβδομάδας, όμως, ήμασταν οι μοναδικές παίκτριες στα αποδυτήρια. Κάθε Κυριακή, η μία παρηγορούσε την άλλη. Υπήρχε αυτό το ενδιαφέρον, αυτή τη συμπόνοια μεταξύ μας. Οι ρίζες ήταν βαθιές. Τώρα είμαστε φίλες. Δεν υπάρχει πίεση. Θα πιούμε ένα κρασί ή θα ανταλλάξουμε χτυπήματα. Δεν απειλείται η μία από την άλλη».

Η Ναβρατίλοβα ολοκλήρωσε αρχικά την καριέρα της το 1994, ωστόσο επέστρεψε στη δράση το 2000, για να αγωνιστεί κυρίως σε αγώνες του διπλού. Με παρτενέρ τον Λεάντερ Πάες κέρδισε δύο Grand Slam το 2003 (Australian Open, Wimbledon) και άφησε οριστικά τα γήπεδα το 2006, όταν έναν μήνα πριν κλείσει τα 50 της χρόνια κατέκτησε το US Open με τον Μπομπ Μπράιαν.

Και έγινε, φυσικά, η μεγαλύτερη σε ηλικία πρωταθλήτρια Grand Slam!

Η Ναβρατίλοβα μπορεί να γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1956, όμως στα 18 της χρόνια ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ, ενώ το 1981 απέκτησε την υπηκοότητα. Από το 2008 έχει ξανά την τσέχικη υπηκοότητα.

Το 1981 αποκάλυψε ότι είναι bisexual, αλλά λίγα χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλη. Το 2014 παντρεύτηκε τη σύντροφό της Τζούλια Μελίγκοβα.

Είναι γνωστή για τη μάχη της υπέρ της ισότητας των δύο φύλων στο τένις, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως τηλεσχολιάστρια και είναι, μάλιστα, εξαιρετική!

Η γυναίκα των 10 εκατ. δολαρίων: Το ταξίδι της Ναβρατίλοβα στην κορυφή του κόσμου