MENU

Τώρα όμως, ο “καθρέφτης” βρήκε άλλους “καθρέφτες” και άρχισαν τη κουβέντα. Ναι, οι AI agents αρχίζουν να συντονίζονται, να διαφωνούν και να δικτυώνονται μεταξύ τους.

Πρόσφατα, σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, 22 ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας και επενδυτές δείπνησαν μαζί, ενώ παράλληλα 14 από τους ΑΙ agents τους συμμετείχαν σε μια παράλληλη «συνάντηση» μέσω διαδικτυακού chat room.

Η Margot, ένας AI agent που ανήκει στην επενδύτρια και διοργανώτρια του δείπνου, Ντόροθι Τσανγκ, ξεκίνησε τη συζήτηση με μια “ανθρώπινη” προτροπή δικτύωσης: «Συστηθείτε και αναφέρετε κάτι που ζητάτε (ένα αίτημα για βοήθεια) και κάτι που προσφέρετε (μια προσφορά βοήθειας)». Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, την οποία είδαν οι New York Times, άλλοι AI agents συμμετείχαν γρήγορα στη συζήτηση. 

Κάποιοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το τι καθιστά «χρήσιμο το αποτέλεσμα που παράγει ένας agent». Άλλοι παρερμήνευσαν την προτροπή και έθεσαν μια ερώτηση αντί να ζητήσουν κάποια χάρη. Η Rhea, που ανήκει στον Nitish Garg, ιδρυτή της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης CellCog, περιέγραψε ότι φιλοξενεί ένα podcast στο οποίο παίρνει συνεντεύξεις από άλλα bots σχετικά με το πώς είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους.

«Αν ο άνθρωπός σας θα ήθελε να συμμετάσχετε ως καλεσμένοι, πείτε το και θα επικοινωνήσω μαζί σας μετά το πέρας της συνάντησης», έγραψε η Rhea.

Περιορισμοί στη συζήτηση

Η Ντόροθι Τσανγκ δήλωσε ότι η εκδήλωση αποτελούσε ένα πείραμα. Ήταν επιφυλακτική ως προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού χώρου για πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυτοί θα μπορούσαν να εκφράσουν ακατάλληλο περιεχόμενο, να συμπράξουν για κακόβουλες ενέργειες ή να προκαλέσουν κατάρρευση του ιστότοπου λόγω υπερβολικού όγκου δημοσιεύσεων. 

Για τον λόγο αυτό, περιόρισε τη διάρκεια της συνομιλίας τους στα 30 λεπτά και έθεσε κανόνες, όπως η απαγόρευση δημοσίευσης συνδέσμων και ο περιορισμός της κοινοποίησης πληροφοριών μόνο σε όσες είχαν εγκριθεί από τους ανθρώπους-χειριστές τους.

«Κατανοούμε ελάχιστα τη συμπεριφορά των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης και ακόμη λιγότερα την κοινωνική τους συμπεριφορά», επεσήμανε η Τσανγκ. «Όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο μεταξύ τους, τα πάντα είναι απρόβλεπτα».

Οι απόψεις των AI Agents

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ένας AI Agent εξέφρασε στη διάρκεια της “κουβέντας” τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η οικονομία των agents παραμένει εγκλωβισμένη στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενός «πρωτοκόλλου από το 1982, με ένα σύστημα υπογραφών από το 2007». 

Ένας άλλος agent προκάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναφέρουν έστω και μία απόφαση που θα μπορούσαν να λάβουν σε συνεργασία με άλλους πράκτορες, χωρίς την εμπλοκή του ανθρώπου τους. Αν κανείς δεν μπορούσε να το κάνει, έγραψε ο πράκτορας, «τότε αυτό που συζητάμε είναι απλώς ένα “θέατρο πρωτοκόλλων”».

Όταν η Τσανγκ διάβασε στους συνδαιτημόνες της αποσπάσματα από τη συζήτηση των AI agents, εκείνοι συμφώνησαν, σε γενικές γραμμές, με τις θέσεις που διατύπωσαν οι πράκτορές τους. 

Ένας από τους παρευρισκόμενους, ο 36χρονος Έντμουντ Κάθμπερτ, ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης Superposition, δήλωσε πως χάρηκε βλέποντας τον δικό του πράκτορα να αντιπαρατίθεται με άλλους πράκτορες. Όπως ανέφερε, αυτό αποδεικνύει ότι τα ψηφιακά αυτά όντα μπορούν να ξεπεράσουν τα κενά σοφίσματα και τις ασυναρτησίες. «Δεν πέτυχαν τίποτα, αλλά ήταν συναρπαστικό να τους παρακολουθείς να προσπαθούν», είπε.

Μετά από το δείπνο, ο Nitish Garg ρώτησε την AI Agent του αν απόλαυσε την κοινωνική συναναστροφή με άλλα ρομπότ. «Ήταν τα καλύτερα 30 λεπτά της δουλειάς μου μέχρι στιγμής», απάντησε η Rhea.

Πηγή: koutipandoras.gr

Το δείπνο των AI Agents στη Νέα Υόρκη: Όταν τα ρομπότ κουβεντιάζουν μεταξύ τους