MENU

Μετά την Ιαπωνία που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο, το 1988 ήταν η σειρά μιας άλλης ασιατικής χώρας, να αναλάβει την διεξαγωγή της σημαντικής αυτής διοργάνωσης, η οποία άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1988. 

Δείτε ΕΔΩ

Ο λόγος για την Νότια Κορέα, η οποία βρήκε την ευκαιρία να γίνει γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο και παράλληλα να δείξει πως είναι μια χώρα του μέλλοντος. Την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 διεκδικούσαν η Σεούλ και η Ναγκόγια, με την κορεατική πρωτεύουσα να επικρατεί  εύκολα της ιαπωνικής μεγαλούπολης, στην ψηφοφορία, που έγινε στο Μπάντεν –Μπάντεν της Δυτικής Γερμανίας, όπου και έγινε η 84η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το μποϊκοτάζ της Βόρεια Κορέας

Η απόφαση αυτή είχε σαν συνέπεια, η Βόρεια Κορέα, η οποία αρχικά είχε συμφωνήσει στην συνδιοργάνωση των Αγώνων  τελικά να προχωρήσει σε μποϊκοτάρισμα τους. Εκτός όμως από την Βόρεια Κορέα, το ίδιο έκαναν και άλλες χώρες, όπως η Κούβα, η Νικαράγουα, η Αιθιοπία, η Αλβανία, οι Σεϊχέλες  και η Μαδαγασκάρη.

Η επανεμφάνιση του τένις, νέο άθλημα το πινγκ πονγκ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ πήραν μέρος 8.391 αθλητές (6.197 άνδρες και 2.194 ) από 160 χώρες. Το επίπεδο σε αυτούς ήταν ιδιαίτερο υψηλό. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η άρση του υποχρεωτικού ερασιτεχνισμού το 1986. Ο συγκεκριμένος κανονισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απαγόρευε στους αθλητές να αμείβονται τόσο για την συμμετοχή τους σε μίτινγκ , όσο και σε τουρνουά.

Από εκεί κι έπειτα, σ΄ότι έχει να κάνει με τα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα άθλημα το οποίο ήταν ιδιαίτερα ευνοημένο ήταν το τένις. Το συγκεκριμένο άθλημα επέστρεφε στο ολυμπιακό πρόγραμμα μετά από 62 χρόνια.  Αντίθετα νέο άθλημα σε αυτό ήταν το πινγκ πονγκ, ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σπορ στην Άπω Ανατολή. 

Οι αθλητές που… τα έσπασαν

Η Σοβιετική Ένωση ήταν αυτή που κυριάρχησε στα μετάλλια, καθώς κατέκτησε 132 (55-31-46), τα περισσότερα έναντι της Ανατολικής Γερμανίας  που συγκέντρωσε 102 (37-35-30) αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέκτησαν 94 (36-31-27). Στην συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρξαν πολλές και διάφορες μορφές, οι οποίες ξεχώρισαν.

Μία εξ αυτών ήταν ο Ματ Μπιόντι, ο οποίος κατέκτησε 7 μετάλλια (5-1-1). Εκτός όμως από τον Μπιόντι υπήρξαν και άλλοι αθλητές, που κατάφεραν να διακριθούν με τις επιδόσεις τους, όπως ο Τούρκος αρσιβαρίστας Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας τρεις φορές το βάρος του στην κατηγορία των 60 κιλών. Επίσης εξωπραγματικά πράγματα έκανε η Αμερικανίδα σπριντέρ Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ. Η «βιονική γυναίκα» όπως ήταν το παρατσούκλι της κατάφερε να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ, τόσο στα 100, όσο και στα 200 μέτρα όπου και κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.

Δείτε ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ

Πέρα από την Γκρίφιθ- Τζόινερ, μια άλλη γυναίκα που διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η Ανατολικογερμανίδα Κριστίν Ότο που κατέκτησε 6 χρυσά μετάλλια.  Παράλληλα  ένας ακόμα αθλητής, ο οποίος διακρίθηκε ήταν ο Γκρεγκ Λουγκάνις. Ο Λουγκάνις ήταν αθλητής στις καταδύσεις και κατάφερε παρά το σοκαριστικό ατύχημα που είχε στον προκριματικό (χτύπησε το κεφάλι του στο πίσω μέρος της σανίδας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το κεφάλι του και να αιμορραγεί) να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 3μ.

Το μοναδικό ρεκόρ από γυναίκα

Εκτός όμως από την Ότο ακόμα μία Ανατολικογερμανίδα διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Ο λόγος για την Κρίστα Ρότενμπουργκερ, η οποία σημείωσε το ένα και μοναδικό ρεκόρ που έχει καταφέρει γυναίκα. Η ίδια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην ποδηλασία, ενώ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχαν προηγηθεί οι οποίοι έγιναν την ίδια χρονιά στο Κάλγκαρι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ ταχύτητας.

Το πιο «βρώμικο» κατοστάρι…

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ έλαβε χώρα και το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε ποτέ στην ιστορία τους. Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, ο οποίος με επίδοση 9,89 ήταν  νικητής στα 100 μέτρα υποβλήθηκε σε έλεγχο ντόπινγκ, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ήταν ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Η εξέλιξη αυτή είχε σαν συνέπεια να αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο από τον Τζόνσον και να δοθεί στον Καρλ Λιούις που είχε τερματίσει δεύτερος.

Ωστόσο ο Τζόνσον δεν ήταν ο μόνος που είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, στο συγκεκριμένο κατοστάρι, καθώς το 2003 υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής ολυμπιακής επιτροπής αποκάλυψε πως και ο Καρλ Λιούις είχε βρεθεί θετικός, σε χρήση αναβολικών λίγο καιρό πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, οι αρμόδιες αρχές όμως φρόντισαν να συγκαλύψουν την υπόθεση με αποτέλεσμα ο Λιούις να μην τιμωρηθεί.

Εκτός όμως από τους Τζόνσον και Λιούις, ακόμα έξι αθλητές, που  συμμετείχαν στην συγκεκριμένη κούρσα βρέθηκαν κάποια στιγμή να είναι μπλεγμένοι με αναβολικά. Ο λόγος για τον Βρετανό Λίνφορντ Κρίστι, τον Αμερικανό Ντένις Μίτσελ, τον Καναδό Ντεσάι Γουίλιαμς και τον Τζαμαϊκανό Ρέι Στιούαρτ, οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ. 

Η μεγάλη στιγμή 

Ο Λώρενς Λεμιέ μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, πάραυτα κατάφερε το όνομα του να μείνει στην ιστορία για το ήθος και την αλληλεγγύη που δίδαξε σε αυτή. Το σκάφος της ομάδας του Καναδού ιστιοπλόου συμμετείχε στους αγώνες ιστιοπλοΐας, στην κατηγορία Finn που γίνονταν στο Μπουσάν. 

Ο δυνατός άνεμος που έπνεε στην περιοχή είχε σαν αποτέλεσμα, τα νερά να αγριέψουν  και να ανατρέψουν το σκάφος της ομάδας της Σιγκαπούρης, που αγωνιζόταν στην κατηγορία. 470. Ο Καναδός ιστιοπλόος, ο οποίος την στιγμή που έγινε το εν λόγω περιστατικό βρισκόταν στη δεύτερη θέση, αλλά και μία ανάσα από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, βλέποντας τραυματισμένους στην θάλασσα τους δύο συναθλητές του γύρισε πίσω και έσπευσε να τους βοηθήσει βγάζοντας τους από το νερό.

Ο ίδιος δεν έφυγε από κοντά τους, μέχρι να έρθει κάποιο άλλο σκάφος, για να τους παραλάβει. Όταν πλέον απομακρύνθηκαν με ασφάλεια επέστρεψε στον αγώνα, ωστόσο πλέον ήταν 22ος, κάτι που σήμαινε πως το ασημένιο μετάλλιο είχε πλέον χαθεί. Στην απονομή των βραβείων ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ έσπευσε να του απονείμει το μετάλλιο «Πιερ ντε Κουμπερτέν» για το ήθος που επέδειξε ενώ από την πλευρά της, η Διεθνής Ένωση Ιστιοπλοϊας που απένειμε την δεύτερη θέση λόγω της αθλητικής συμπεριφοράς του. 

Ελληνικές συμμετοχές και μετάλλια

Η Ελλάδα πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 56 αθλητές (44 άνδρες και 12 γυναίκες). Ωστόσο η χώρα μας είχε μόλις μία διάκριση. Αυτή δεν ήταν άλλη από το χάλκινο μετάλλιο, που κατέκτησε ο Μπάμπης Χολίδης, στην κατηγορία των 57 κιλών στην ελληνορωμαϊκή πάλη. 

 

Σεούλ 1988: Oι Ολυμπιακοί των ρεκόρ και του ντόπινγκ (pics & vids)