Όπως αποκάλυψε η "Δίκη στο Open", τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν από την εισαγγελέα Εφετών και εποπτεύουσα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βιργινία Σακελλαροπούλου. Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει το Δ’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2017 είχε υποβληθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η υπόθεση εξετάζεται για την αναζήτηση ενδείξεων «παράβασης καθήκοντος», ενδεχομένως και από πολιτικά πρόσωπα.
ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η υπόθεση έχει να κάνει με την χρηματοοικονομική διαφάνεια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα με τα πιστοποιητικά συμμετοχής που λαμβάνουν οι ΠΑΕ από την ΕΕΑ. Για τη χορήγηση των πιστοποιητικών απαιτείται βεβαίωση εξόφλησης ή ρύθμισης οφειλών κάθε απαίτησης που επιδικάζεται σε βάρος των ΠΑΕ με εκτελεστό τίτλο. Σύμφωνα με την πάγια νομολογία της ΕΕΑ, η τελεσίδικες αποφάσεις αυτού του δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΟ δεν αποτελούν εκτελεστό τίτλο! Δηλαδή πάσχουν νομικά, ακριβώς λόγω της συμμετοχής συνταξιούχου δικαστή στη σύνθεση του οργάνου. Η εισαγγελία διερευνά ενδεχόμενη «ψευδή κατάθεση», καθώς τίθενται σε αμφιβολία η εγκυρότητα της διαδικασίας χορήγησης των πιστοποιητικών.
ΟΙ 12 ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Το συγκεκριμένο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ έχει χορηγήσει μέχρι και 12 αναβολές σε μια υπόθεση. Πρόκειται για υπόθεση συγκεκριμένης ΠΑΕ της SL2 που αποκαλείται περιπαικτικά και «πρωταθλήτρια Ευρώπης» από τη Sportradar. Μάλιστα οι 12 αναβολές αποτέλεσαν ένα από τα ζητήματα μομφής κατά της ΕΠΟ, στη φετινή έκθεση του Aυστριακού επιτρόπου της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ . Είχε προηγηθεί προ διετίας αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΠΟ για επιτάχυνση απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης από τη γενική γραμματέα της FIFA Φάτμα Σαμούρα. Το ίδιο δικαιοδοτικό όργανο απασχόλησε πέρσι με την παραβίαση της μυστικότητας της διάσκεψης και τη διαρροή απόφασής του σε οπαδικό ιστότοπο. Επειδή η δικαστική απόφαση όταν διέρρευσε δεν είχε καν δημοσιευθεί, ερευνάται η «παραβίαση δικαστικού απορρήτου».
ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι δικηγόροι πρέπει να κόβουν γραμμάτιο 120 ευρώ για τις υποθέσεις που εκδικάζονται στο ελεγχόμενο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ. Η συγκεκριμένη επιτροπή ζητάει ακριβότερο γραμμάτιο. Εμμισθος δικηγόρος του ΠΣΑΠ παρίσταται συστηματικά για ιδιώτες ποδοσφαιριστές και όχι για τον εντολέα του. Όμως εκδίδει γραμμάτιο στο όνομα του ΠΣΑΠ και όχι στο όνομα του κάθε ποδοσφαιρική που εκπροσωπεί, ορισμένοι από τους οποίους είναι αλλοδαποί και όχι μέλη του ΠΣΑΠ. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη φορολογείται ο δικηγόρος για το ποσό του γραμματίου ανά υπόθεση. Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, λάβαμε την απάντηση ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε φορολογικά ζητήματα δικηγόρων. Πρόσφατα ο Αλέξης Κούγιας αποκάλεσε τον ΠΣΑΠ «εισπρακτική εταιρία» και δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ΣΔΟΕ οικονομικό έλεγχο. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις ενώπιον του ελεγχόμενου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΟ είναι εκατοντάδες και εγείρονται ζητήματα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Παρότι η διετής θητεία του προέδρου του δικαιοδοτικού οργάνου έληξε, ο συνταξιούχος δικαστής παραμένει με σύμβαση αορίστου χρόνου. Ερευνάται αν και πότε συνήφθη η φερόμενη σύμβαση αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου επέρχεται μείωση της σύνταξης σε ποσοστό 60% και ερευνάται αν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές εκ μέρους του συνταξιούχου δικαστή για το χρόνο της απασχόλησης.
ΘΑ ΑΥΤΟΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;
Πάντως, είναι άγνωστο αν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Λαΐνης υποβάλλει αίτημα αποχής διότι υπηρετεί στην ήδη ελεγχόμενη από αυτόν ΕΠΟ ως αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Μάλιστα είναι η δεύτερη συνεχόμενη θητεία του κ. Λαΐνη, στην οποία δεν προτάθηκε από την υπηρεσία του, αλλά αυτοπροτάθηκε βάσει τροπολογίας της προηγούμενης κυβέρνησης.