MENU

Οι ειδικοί λένε πως γύρω στα 30 ένας αθλητής είναι στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του. Τότε και το σώμα αλλά και το μυαλό έχουν την κατάλληλη ωριμότητα ώστε να διαχειριστούν καταστάσεις, να αποδώσουν καλύτερα και ενδεχομένως να οδηγήσουν στις κορυφαίες επιδόσεις. Πως, όμως, ένας αθλητής μπορεί να θεωρηθεί ως GOAT, ο κορυφαίος όλων των εποχών, το σημείο αναφοράς στο άθλημά του;

Οι συγκρίσεις δεν είναι πάντα ορθές και δίκαιες αλλά σίγουρα στα ατομικά αθλήματα, και στην προκειμένη περίπτωση στο στίβο, τα κριτήρια είναι σαφώς πιο αντικειμενικά και πιο εύκολα μετρήσιμα. Αν αυτό που σε κάνει κορυφαίο στο στίβο είναι ένας Παγκόσμιος τίτλος, ένας Ευρωπαϊκός τίτλος, αντίστοιχες επιτυχίες στον κλειστό στίβο, τα Diamond League, μετάλλια σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες τότε η απάντηση είναι απλή. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ τα έχει κατακτήσει όλα! Από τις κατηγορίες Κ18 και έπειτα κατέκτησε κάθε πιθανό χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και European Games, σε ανοιχτό και κλειστό στίβο και φυσικά δύο χρυσά και ένα ασημένιο στη σειρά των Diamond League. Και αν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ήταν κάτι σπουδαίο τότε το χρυσό στο Παρίσι ήταν η απόλυτη καταξίωση, το μοναδικό πετράδι που έλλειπε από το στέμμα της.

Ναι αλλά πως μπορεί να λογίζεται ως GOAT συγκρινόμενη με αθλήτριες όλων των εποχών; Πολύ εύκολα καθώς πήδηξε εκεί που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη. Μπορεί να βλέπαμε για χρόνια τη Μπλάνκα Βλάσιτς και την Άννα Τσιτσέροβα να δίνουν μεγάλες μάχες μεταξύ τους αλλά και απέναντι στο παγκόσμιο ρεκόρ αλλά καμία από αυτές τις φανταστικές αθλήτριες δεν τα είχε καταφέρει. Μάλιστα, μία από αυτές τις προσπάθειες είχε γίνει μπροστά στα μάτια μας όταν το 2009 η Βλάσιτς στο World Athletics Final της Θεσσαλονίκης δοκίμασε αλλά δεν ξεπέρασε το 2.10. Και να που η Μάχουτσικ στα 22 της κατάφερε αυτό που δεν είχε κάνει ούτε η Κροάτισσα ούτε η Ρωσίδα. Οπότε η συλλογή είναι υπέρπλήρης για τη Μάχουτσικ καθώς όχι μόνο κατέκτησε κάθε πιθανό τίτλο που θα μπορούσε να κατακτήσει αλλά έμεινε στην ιστορία σπάζοντας ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Και αν όλα αυτά συνθέτουν το προφίλ μιας απίστευτα ταλαντούχας αθλήτριες υπάρχει και κάτι ακόμα. Στα 20 της έζησε τη φρίκη του πολέμου και μάλιστα ως κάτοικος του Ντνίπρο το έζησε στο μέγιστο βαθμό. και όλα αυτά λίγες μέρες πριν του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι. Η ίδια μπήκε στο αυτοκίνητό της και διέσχισε 2000χλμ για να βρεθεί από το Ντνίπρο στο Βελιγράδι. Όταν έχει περάσει μέσα από βόμβες και έχεις μείνει τρεις μέρες στο αυτοκίνητο τότε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μοιάζει κάτι απλό και εν τέλει εκεί φόρεσε το ασημένιο μετάλλιο. «Τρεις ημέρες στο αυτοκίνητο. Ήταν το μεγαλύτερο τριήμερο της ζωής μου» είπε.

Η Παγκόσμια Ρέκορντγουμαν και χρυσή ολυμπιονίκης πλέον είναι ένα σύμβολο για τη χώρα της. Η Ουκρανία ποτέ δε στερήθηκε επιτυχιών ή μεγάλων αθλητών. Η Μάχουτσικ, όμως, εκτός από την εσωτερική της δύναμη που κραυγάζει ότι ποτέ κανείς δεν πρέπει να τα παρατάει εκφράζει κάθε στιγμή και σε κάθε ευκαιρία την αγάπη για τη χώρα της και προσπαθεί να κρατήσει το φρόνιμα και τη δύναμη των Ουκρανών στα ύψη. «Δεν θέλω να δω Ρώσους δολοφόνους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα», είχε πει το 2022 πληγωμένη από την πρώην φίλη και συναθλήτριά της τη Ρωσίδα Μαρίγια Λασίτσκενε η οποία είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ζητώντας να αγωνισθεί παρά τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών. Η Μάχουτσικ δε της συγχώρεσε ότι επικοινώνησε με τον Μπαχ για να βρει ένα παραθυράκι συμμετοχής στους αγώνες αλλά δεν επικοινώνησε με την ίδια για να μάθει πως είναι. Ο αντίλογος, σύμφωνα με τη Λασίτσκενε ήταν πως «Φοβόμουν πως το δικό μου “Πως είσαι;” θα σε έκανε ακόμη πιο θυμωμένη».

Σε μια ηλικία που άλλοι αναζητούν ακόμα το τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους η Μάχουτσικ όχι απλά έχει επιτυχίες που ελάχιστοι αθλητές έχουν αλλά κυρίως έχει περίσσια ωριμότητα ώστε να μιλάει ανοιχτά και χωρίς φόβο για έναν σκληρό πόλεμο και να χωράει σε αυτό το υπέροχο χαμόγελο πολύ ελπίδα και μπόλικη περηφάνεια κάνοντας τους συμπατριώτες της να αναθαρρούν. Δεν έληξε τον πόλεμο αλλά κάνει κάθε Ουκρανό να σηκωθεί λίγο ψηλότερα όχι τόσο γιατί τους προσφέρει αθλητικές επιτυχίες αλλά γιατί τις αξιοποιεί θυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τον άδικο πόνο που ζει αυτή η χώρα. Οπότε ναι, η Μάχουτσικ έχει όλο το πακέτο για να θεωρείται η GOAT του άλματος εις ύψος και παράλληλα είναι ένα σύμβολο δύναμης, θέλησης και ελευθερίας.

Το κορίτσι του πολέμου