MENU

Από τη μία πλευρά, υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τα τελευταία 24ωρα στη Μύκονο, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία, τα μέτρα στη Μύκονο φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, ανακόπτοντας μερικώς την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Παρότι στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή παρόμοια μέτρα σε άλλη περιοχή της χώρας, τη στιγμή που ο τουρισμός έχει πάρει "μπροστά", διαμηνύουν ότι έχουν τα εργαλεία σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εκθετική αύξηση της διασποράς και των κρουσμάτων, να εφαρμόζουν "συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές τοπικού χαρακτήρα" και "θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Αναφερόμενη στις περιοχές με υψηλή θετικότητα στα τεστ που γίνονται από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε ενδεικτικά για το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Αττική, την Πάρο και τη Μύκονο, ενώ υπογράμμισε ότι "παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας".

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί ότι "σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατ. εμβολιασμών". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο Χαλκίδας, τόνισε επίσης ότι αναμένονται ανακοινώσεις για παροχή κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού για εμβολιασμούς. Επίσης, ανακοινώθηκε και επίσημα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την Επικράτεια θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ (ένα self και ένα rapid) κάθε εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων, αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στη ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

"Καμπανάκι" Παπαευαγγέλου για τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Σημαντική είναι η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτωνπου είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. όπως και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιϊκού φορτίου, ενώ ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη τόνισε ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ τόνισε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 40-60 ετών. Όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον, υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως η μετάλλαξη "Δέλτα" είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη μετάλλαξη "Άλφα", είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ - και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα.

Πηγή: Enikos.gr

Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στις περιοχές με αύξηση κρουσμάτων - Ο σχεδιασμός για ανάσχεση της πανδημίας