MENU

Νέα δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου σημειώθηκε στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας. Πρόκειται για το τέταρτο ανάλογο περιστατικό από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ενεργειακές υποδομές της χώρας δέχονται επανειλημμένα πλήγματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος έγινε ο αγωγός παραγωγής Τζάμπσα, στην επαρχία Χάσακα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η περιοχή αποκλείστηκε, οι βάνες εκατέρωθεν του σημείου της επίθεσης έκλεισαν και ο περιβάλλων χώρος ασφαλίστηκε.

Οι προηγούμενες επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

Στις 7 Οκτωβρίου, οι συριακές αρχές είχαν ανακοινώσει πράξη δολιοφθοράς σε αγωγό πετρελαίου, επίσης στην επαρχία Χάσακα. Τότε είχαν γνωστοποιήσει ότι εντόπισαν και συνέλαβαν τους φερόμενους ως δράστες.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου, έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στη Δαμασκό είχε οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη ένα περιστατικό είχε καταγραφεί στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία αποδόθηκε σε εγκληματική ενέργεια, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στον ενεργειακό τομέα

Η παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διήρκεσε από το 2011 έως το 2024.

Η χώρα εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της σε πετρέλαιο, ενώ οι ενεργειακές υποδομές της παραμένουν πεπαλαιωμένες, έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία παραμέλησης και συγκρούσεων.

Παράλληλα, η Συρία επιδιώκει να διευρύνει τη συνεργασία της με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, με στόχο να αξιοποιήσει σύγχρονη τεχνογνωσία και νέες τεχνολογίες στην εξόρυξη και την παραγωγή, ενισχύοντας τις δυνατότητες του ενεργειακού της τομέα.
 

Πηγή: skai.gr

Συρία: Νέα δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου – Τέταρτη επίθεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου