MENU

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τα φιλικά ματς της φετινής του προετοιμασίας και έδειξε πανέτοιμος για την έναρξη του πρωταθλήματος το προσεχές Σάββατο στη Λαμία.

Οι «πράσινοι» έδωσαν πολλά (8) και υψηλού δείκτη δυσκολίας (4) φιλικά τεστ, πήραν εξαιρετικό βαθμό στην πλειονότητα αυτών και έδειξαν ότι βαδίζουν σταθερά στον άξονα της περαιτέρω εξέλιξής τους ως ομάδα, έχοντας εμπλουτιστεί και με ορισμένες απαραίτητες ποιοτικές μεταγραφικές πινελιές μεσοεπιθετικά.

Το ατομικό σκέλος είναι αυτονόητα άκρως σημαντικό, πλην όμως είναι σαφώς υποδεέστερο σε σχέση με το ομαδικό.

Τι ψάρια όμως έπιασε ο Παναθηναϊκός στην προετοιμασία του όσον αφορά τις τέσσερις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου παγκοσμίως;

ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΗ: Μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση (επιθετικό τρανζίσιον-αντεπίθεση).

Στα νικηφόρα φιλικά ματς με τη Φέγενορντ (3-0) και τον Αγιαξ (2-1) στην Ολλανδία, ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετικές μεταβάσεις προς την επίθεση, εκμεταλλευόμενος τις σωστές αποστάσεις και τη συνοχή των γραμμών του σε φάση άμυνας.

Το ενιαίο «μπλοκ» και το οργανωμένο πρέσινγκ των «πράσινων» έδινε τη δυνατότητα σε κλεψίματα και άμεσες αντεπιθέσεις πολύ καλού επιπέδου.

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν «υποχρεωμένος» να έχει πολύ χρόνο τη μπάλα στα πόδια του, με δεδομένη την ποιότητα των αντιπάλων του, τού έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει στο χορτάρι την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Στα φιλικό με τη Γαλατασαράι και τη Μπεσίκτας δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικός, αλλά και πάλι το πρόσημο ήταν θετικό.

Στην πρόβα απέναντι στην Ξάνθη στο ΟΑΚΑ ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να υπάρξει σαφής έλεγχος προόδου, ειδικότερα από τη στιγμή που η κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο ήταν 82-18% για τον Παναθηναϊκό και οι Θρακιώτες αμύνονταν μαζικά πίσω από τη μπάλα σε σχηματισμό 5-3-2.

Σε σχέση με πέρυσι, η βελτίωση της ομάδας στο συγκεκριμένο τομέα είναι ξεκάθαρη.

ΑΡΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα (αμυντικό τρανζίσιον-επιστροφές).

Στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού ματς με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη και σε ένα αρκετά μικρότερο βαθμό απέναντι στη Γαλατασαράι, ήχησαν δυνατά «καμπανάκια» για τις επιστροφές του Παναθηναϊκού στην άμυνα.

Οι αποστάσεις των γραμμών ήταν κακές, οι αντιδράσεις αργές όταν χανόταν η μπάλα και οι Τούρκοι της Μπεσίκτας βγήκαν αρκετές φορές στο «ξέφωτο» χωρίς να υπάρχει σωστή αμυντική οργάνωση και ισορροπία στις γραμμές.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είχε υποδειγματικές επιστροφές όταν έχανε τη μπάλα στα φιλικά με Αγιαξ και Φέγενορντ, παρουσιάζοντας εξαιρετική τακτική συνοχή.

Με την Ξάνθη το χαμηλό επίπεδο και η τακτική προσέγγιση του αντιπάλου, δεν έδωσε τη δυνατότητα για τεστάρισμα των επιδόσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα φιλικά όσον αφορά τις μεταβάσεις, αποτελεί το επίπεδο φυσικής κατάστασης της ομάδας που είναι πασιφανές ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την εποχή επίπεδο.

Με εξαίρεση το φιλικό με τη Μπεσίκτας (πρώτο ημίχρονο) η εικόνα ήταν ικανοποιητική.

ΑΡΧΗ ΤΡΙΤΗ: Χτίσιμο παιχνιδιού - τι κάνω όταν έχω τη μπάλα στα πόδια.

Η φετινή καινοτομία του Δώνη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δεν σχετίζεται μόνο με την εκμάθηση του σχηματισμού 4-3-3 ως βάση της ομάδας.

Αλλά με το χτίσιμο του παιχνιδιού όταν ο Παναθηναϊκός έχει τη μπάλα και τους εναλλακτικούς τρόπους για το «built up» απέναντι σε οργανωμένη άμυνα.

Ο προπονητής του «τριφυλλιού» χρησιμοποίησε στα φιλικά ματς της ομάδας το λεγόμενο «inverted full back», όπου οι δύο πλάγιοι μπακ κλείνουν προς τον άξονα και ανεβαίνουν ψηλά, μεγαλώνοντας το πλάτος και δίνοντας περισσότερα στηρίγματα στο 6άρι.

Παρόμοιο τρόπο χτισίματος εφάρμοσε πέρυσι ο Γκουαρδιόλα στη Σίτι, που το είχε πράξει και στην Μπάγερν, όπως επίσης και ο Μπιέλσα με τον Κρόιφ παλαιότερα.

Προφανώς και τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι ακολουθείται αυτή τη δομή.

Μία δομή χτισίματος που εμπεριέχει σαφώς ρίσκο για το αμυντικό τρανζίσιον, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φτάσει ορθολογικά η μπάλα στο επιθετικό τρίτο του αντιπάλου.

ΑΡΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Φάση άμυνας - τι κάνω χωρίς τη μπάλα στα πόδια.

Οι αμυντικές τοποθετήσεις και η συνοχή του Παναθηναϊκού όταν βρίσκεται πίσω από τη μπάλα φάνηκε πως βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο στα φιλικά και ειδικά στο σκέλος του στοχευμένου και οργανωμένου πρέσινγκ οι «πράσινοι» έδωσαν εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Είδαμε για παράδειγμα τον Αγιαξ να δυσκολεύεται να βγάλει ορθολογικά τη μπάλα από του αμυντικό του τρίτο και να τα βρίσκει σκούρα στο πρέσινγκ ψηλά του Παναθηναϊκού, τη Φέγενορντ και τη Γαλατά το ίδιο, όπως είδαμε επίσης την Ξάνθη να το… αποφεύγει προκλητικά, προσπαθώντας να αναπτυχθεί σχεδόν αποκλειστικά με μεγάλες μπάλες.

Μην ξεχνάμε ότι το να δυσκολέψεις ή καλύτερα το να αποτρέψεις την επίθεση του αντιπάλου, αποτελεί βασικό συστατικό της αντεπίθεσης, που είναι η καλύτερη επίθεση γιατί προϋποθέτει και την άμυνα.

Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα οι περισσότερες ομάδες θα αποφύγουν να έχουν τη μπάλα και θα περιμένουν μαζικά και οργανωμένα τον Παναθηναϊκό, που ίσως χρειαζόταν να είχε δώσει κι άλλα φιλικά ματς τύπου Ξάνθης.

Τα συμπεράσματα για το ρόστερ

Σε επίπεδο ενδεκάδας, ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς καλύτερος από πέρυσι και η βασικότερή του ανάγκη είναι ξεκάθαρα ένας επιβλητικός στόπερ που θα έχει προσωπικότητα και θα είναι κυρίαρχος στον αέρα.

Σε επίπεδο βάθους, δεν υπάρχει «μπακ απ» του Κουρμπέλη στη θέση «6», «μπακ απ» του Μακέντα στη θέση «9», ίσως και στα δύο άκρα της άμυνας.

Δεξιά στην άμυνα οι Αποστολάκης, Θεοχάρης και υπό συγκεκριμένες συνθήκες ο Νούνες, μπορούν να καλύψουν τον Γιόχανσον, αλλά δεν προσδίδουν παρόμοιο επίπεδο ασφάλειας με τον Σουηδό ακόμα.

Αριστερά, πίσω από τον Ινσούα έχει ξεπεταχτεί ο 18χρονος Βασίλης Ζαγαρίτης (αριστερός εξτρέμ στην Ακαδημία), που εντυπωσίασε στη φετινή προετοιμασία και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει τη φετινή ευχάριστη έκπληξη από τους πιτσιρικάδες.

Ο Δώνης τον εμπιστεύεται πίσω από τον Αργεντινό, ο μικρός είναι άρτιος τεχνικά, έχει σωματοδομή μεγαλύτερης ηλικίας απ’ αυτή που είναι και βγάζει θράσος και τσαμπουκά στο παιχνίδι του.

Εύκολα ποντάρεις στην εκτίμηση ότι διαθέτει το «πακέτο» για να βγει…

Στη θέση αυτή υπάρχει και ο Χατζηθεοδωρίδης, αν και ο Δώνης τον χρησιμοποιεί φέτος ως δεξί «φτερό».

Στο τέρμα, οι Διούδης, Κότσαρης έδειξαν σε εξαιρετική κατάσταση στα φιλικά, ενώ στη θέση «8» και στα εξτρέμ υπήρξε σαφής ποιοτική ενίσχυση με Ζαχίντ, Κολοβό, Μολό, Μπεκ να πλαισιώνουν τους Χατζηγιοβάνη, Χατζηθεοδωρίδη (άκρα), Κουρμπέλη, Δώνη και Μπουζούκη (άξονας).

Για οριστική καταγραφή και ανάλυση του «πράσινου» ρόστερ θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος των μεταγραφών, όταν το τοπίο στο έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Ο Παναθηναϊκός 2019-20, αμιγώς ποδοσφαιρικά!