MENU

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου του 1959, η Τούμπα άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά στο κοινό του ΠΑΟΚ, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σταδίου και η παρθενική αναμέτρηση, ένα φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ. Ένα γήπεδο που «χτίστηκε» και μπολιάστηκε με το... καλημέρα από τον ίδρωτα των φίλων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι εκτός από το περίσσευμά τους, αφιέρωσαν και αρκετές εργατοώρες εθελοντικής εργασίας!

Ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου προχώρησε στη έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου.

Η μέρα των εγκαινίων του γηπέδου της Τούμπας αποτελεί ορόσημο της ιστορίας του Δικεφάλου. 15.000 φίλοι της ομάδας έγιναν «μάρτυρες» και βροντοφώναξαν παρών, την ημέρα που ο ΠΑΟΚ έμπαινε σπίτι του! Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 17:30, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα.

Η Τούμπα μεγάλωσε...

Τα χρόνια πέρασαν και η Τούμπα έγινε το απόλυτο καταφύγιο συναισθημάτων και στιγμών: Χαράς, υπερηφάνειας, λύπης, δακρύων. Γρήγορα... έχτισε τον δικό της «θρύλο» που ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, μνημονεύτηκε από ξένα μίντια, αποθεώθηκε από αντιπάλους και «πληγώθηκε» από τους οικοδεσπότες της. Η Τούμπα ξεπέρασε το μισό αιώνα ζωής και παρά τις ενέσεις... λίφτινγκ που υπέστη, αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Κάτι που αντιλήφθηκε άμεσα και ο Ιβάν Σαββίδης, δίνοντας από τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, το στίγμα των σκέψεων του αναφορικά με την προοπτική της Τούμπας.

Οι γηπεδικές τοποθετήσεις του Ιβάν Σαββίδη

Για πρώτη φορά ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ είχε ανοίξει το θέμα γηπέδου τον Οκτώβριο του 2012: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κοιτάω διάφορους χώρους».

Η αλήθεια είναι πως ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου προβληματίστηκε αρκετά και βρέθηκε στο δίλημμα της επένδυσης σε άλλη περιοχή, μακριά από την Τούμπα. Σε μια πιο συναισθηματική όμως ανάγνωση του θέματος και ο ίδιος αντιλήφθηκε πως... δεύτερη Τούμπα δεν μπορεί να υπάρξει: «Φοβάμαι, πως αν φύγουμε, θα χάσουμε το dna μας, η Τούμπα είναι ο ΠΑΟΚ» είχε σημειώσει σε ανύποπτη φάση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας στην κάμερα του PAOK TV, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο όραμά του για τη νέα Τούμπα, τονίζοντας, όμως, πως, μετά την τιμωρία των εφτά αγωνιστικών με άδεια καθίσματα, μπήκε σε «βαθείς σκέψεις»: «Εμείς μπορούμε και θα χτίσουμε καινούργια Τούμπα. Θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Ελλάδα και θα είναι το καλύτερο μέρος στη Θεσσαλονίκη . Αλλά δεν θα ήθελα να είναι άδεια. Και όταν βλέπεις άδεια Τούμπα αναρωτιέσαι, αν υπάρχει λόγος να χτίσεις τη καινούργια για να είναι και πάλι άδεια. Αν θα έχουμε άδεια Τούμπα αγωνιστική παρά αγωνιστική, μετά από κάθε τρεις αγωνιστικές, τότε για ποιο λόγο να επενδύσουμε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια σε έναν νέο, όμορφο ναό που θα έρχονται άνθρωποι και θα βλέπουν ερείπια και κενό. Με απασχολεί αυτό βέβαια και λίγο με στεναχωρεί».

Στην φιέστα του ΠΑΟΚ, μετά τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, η λογική έδωσε την θέση της στο συναίσθημα και σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Ιβάν Σαββίδης ξεκαθάρισε πως το νέο γήπεδο θα γίνει πάση θυσία: «Θα κατασκευάσω τη νέα Τούμπα! Είπα στους γιους μου, ότι ξεκίνησα πόλεμο και αν συμβεί κάτι σε μένα, εσείς θα χτίσετε το νέο γήπεδο. Από το κορμί μου να βγάλετε την καρδιά μου και να την βάλετε στα θεμέλια του γηπέδου. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μου».

59 χρόνια Τούμπα: Εκεί που φωλιάζει ο... Δικέφαλος Αετός (pics)