MENU

Γίνονται θαύματα στις μέρες μας; Δύσκολα. Η ΑΕΚ έχασε το πρωτάθλημα, αυτό που θα μπορούσε και έπρεπε να είναι το πιο εύκολο στην Ιστορία της, γιατί άφησε τη μοίρα της να την ελέγχουν όλοι. Οσο και εάν έχει κίνητρο μια ομάδα που δεν θέλει να πανηγυρίσει ο ιστορικός της αντίπαλος στην έδρα του, πάντα το κίνητρο για εκείνον που θέλει το πρωτάθλημα είναι μεγαλύτερο. Μπορεί πέρυσι ο Παναθηναϊκός να είχε καταρρεύσει πριν καν κατέβει στο Φάληρο, αλλά φέτος ο ΠΑΟΚ δεν έκανε λάθος και πήρε τον τίτλο.

Δεν έχει και μεγάλο νόημα να μείνω άλλο στα δύο παιχνίδια της Κυριακής. Αυτό της ΑΕΚ με τη Λαμία ήταν τυπική διαδικασία και όλοι από το ξεκίνημα φαινόταν, πως βρίσκονταν με το σώμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά με το μυαλό και την ψυχή στη Θεσσαλονίκη. Δεν άντεξε ο Αρης, τελειώνει η κουβέντα καθώς πέρα από μια σειρά ηλιθιοτήτων που έβρισαν ευήκοα ώτα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, όλα παίχτηκαν στα ίσια. 

Αποτυχημένη χρονιά και η παρακαταθήκη

Για την ΑΕΚ προφανώς πρόκειται για μια αποτυχημένη σεζόν. Σίγουρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν στις σεζόν προ της έλευσης του Αλμέιδα. Τότε που δεν έβλεπε ούτε με… κιάλια την κορυφή της βαθμολογίας, που είχε χάσει κάθε πιθανότητα για πρωτάθλημα πριν καν γυρίσει ο χρόνος. Με μαθητευόμενους μάγους στο μπάσκετ, με παίκτες που για άλλο τους έπαιρναν και σε άλλο τους χρησιμοποιούσαν, χωρίς έδρα.

Η γεμάτη Νέα Φιλαδέλφεια, το θερμό χειροκρότημα πριν και στο φινάλε του αγώνα, δείχνουν πως υπάρχει παρακαταθήκη για να πιαστεί και να συνεχίσει. Να μάθει από τα λάθη της, να βρει όσα δεν δούλεψαν και έφταιξαν και να κάνει μια νέα αρχή. Τετριμμένο, αλλά πραγματικό και αναγκαίο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για κάθε ομάδα που πηγαίνει να επαναλάβει ξανά το απόλυτο και τελικά μένει με άδεια χέρια.

Μακριά από καταστροφολογίες

Είναι αποτυχημένη η σεζόν και αυτό δεν ωραιοποιείται επειδή το πρωτάθλημα διεκδικήθηκε από την ΑΕΚ ως την τελευταία αγωνιστική. Δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς τις λέξεις, δεν πρέπει να επιχειρήσει κανείς να αλλοιώσει την πραγματικότητα. Οσα συνέβησαν στη διάρκεια της σεζόν και κορυφώθηκαν στα τελευταία παιχνίδια των πλέι οφ, είναι μια τρανή επιβεβαίωση μιας ομάδας που είτε από αγωνιστικά ζητήματα, είτε από ελλιπή ψυχολογική προετοιμασία, υστέρησε στα μεγάλα ραντεβού της.

Όπως δεν πρέπει κανείς να ωραιοποιήσει τα πράγματα, έτσι και δεν χρειάζεται καταστροφολογία. Είναι απλό και εξαιρετικά κρίσιμο, για έναν οργανισμό που στο παρελθόν έχει «κάψει» πολλές φορές και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Το θέμα είναι οι υπεύθυνοι να αξιολογήσουν την κατάσταση, να βρουν όσα δεν δούλεψαν, να αναδείξουν τα πραγματικά ζητήματα και στο φινάλε να θέσουν ξανά τις βάσεις για μια ακόμα πιο ισχυρή ομάδα.

Πίκρα και ερωτηματικά

Επί του παρόντος, μένει πίκρα. Ισως το μοναδικό που μπορεί να προκαλέσει χαρά σε κάποιον φίλο της ΑΕΚ είναι η χαρά με την οποία αντιμετώπισαν την αποτυχία της όλοι οι ανταγωνιστές. Όταν βλέπεις να υπάρχουν τόσα χαμόγελα από τόσο αταίριαστες θεωρητικά πλευρές, είναι λόγος για να επιβεβαιώνεις πως είσαι δυνατός. Και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ και να αφήσει να εκτεθούν όσοι κατά καιρούς ψάχνουν λυκοφιλίες εκεί που έφτυναν.

Στο φινάλε της σεζόν, ο Αλμέιδα μας άφησε με τα ίδια ερωτηματικά για πολλά αγωνιστικά θέματα. Η ξαφνική παρουσία του Λιούμπισιτς, η ματσάρα που έκανε ο Κροάτης στο μεγαλύτερο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε. Τα δύο αμυντικά χαφ που δεν έχουν και μεγάλο νόημα σε ματς με ομάδες επιπέδου Λαμίας, ο Πινέδα δεξί μπακ. Δεν έχει και μεγάλο νόημα, αλλά πολλά είναι ζητήματα που η ΑΕΚ πρέπει να βρει λύσεις για να είναι λειτουργικά. 

Χάθηκε ένα πρωτάθλημα, που στη δική μου σκέψη, με βάση την εικόνα των αντιπάλων, θα μπορούσε να είναι το πλέον εύκολο για την ΑΕΚ. Χάθηκε και τώρα αυτό δεν αλλάζει. Ο Μελισσανίδης έδειξε με το μήνυμα προς τον Αλμέιδα ποιος είναι ο δρόμος που θα πορευθεί η ΑΕΚ στη συνέχεια. Αλλά πρώτιστα, πρέπει να βρει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά, γιατί τη νέα σεζόν αναμένεται όλοι να είναι ακόμα πιο ισχυροί.
 

Αυτό το πρωτάθλημα το έκανε δώρο η ΑΕΚ!