MENU

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες που «κουβαλούν» την Κωνσταντινούπολη στο όνομά τους, θα συναντηθούν απόψε για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανήμερα της μαύρης επετείου της άλωσης. Και η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να μην έχει ειδική αναφορά στο επίσημο match programme της αναμέτρησης.

Διαβάστε αναλυτικά: «Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ' άγια,

παπάδες πάρτε τα ιερά και 'σεις κεριά σβηστείτε,

γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψη.

Μον' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρθουνε τρία καράβια

το 'να να πάρει το σταυρό και τ' άλλο το βαγγέλιο,

το τρίτο το καλύτερο την ΄Αγια Τράπεζά μας

μη μας την πάρουν τα σκυλιά, μη μας την μαγαρίσουν.

Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες

"Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις

πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι".

29 Μαϊου 1453

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, οι δύο κατ’ εξοχήν αθλητικοί εκπρόσωποι του Μικρασιατικού Ελληνισμού, θα τεθούν αντιμέτωποι σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για τη φάση των play offs. Και για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων θα συμβεί να αναμετρηθούν ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, της Πόλης που αναφέρεται στην επωνυμία και των δύο ομάδων.

Είναι η μαύρη μέρα της ελληνικής ιστορίας. Είναι η μοιραία Τρίτη που εδώ και 553 χρόνια έχει καταστήσει τη συγκεκριμένη μέρα καταραμένη και αποφράδα στη συνείδηση και στους θρύλους της Ρωμιοσύνης. Είναι η μέρα που έσβησε οριστικά η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την κυρίαρχη θέση της πήρε για αιώνες η Οθωμανική. Είναι η μέρα που εν πολλοίς άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιορκίας που κράτησε σχεδόν δύο μήνες. Η «Βασιλίδα των πόλεων» που από την ίδρυσή της το 330 μ.χ. και μετά αποτέλεσε την καρδιά του χριστιανικού κόσμου, ήταν περικυκλωμένη από τις σιδερόφρακτες ορδές του Σουλτάνου Μωάμεθ Β’. Η εξασθενημένη και διαιρεμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν άντεχε πια. Και τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαϊου 1453 τα τείχη της Πόλης ήταν αδύνατο πια να την προστατεύσουν.

«Η Πόλις εάλω!». Ανατριχιαστικές ακόμα και σήμερα αυτές οι τρεις λέξεις που λέγεται ότι ακούστηκαν τη στιγμή ακριβώς που η περίφημη Κερκόπορτα, η τελευταία «κλωστή» αντίστασης στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, παραβιάστηκε από τους εισβολείς. Η «Βασιλεύουσα» παραδόθηκε στα αιμοδιψή στίφη και μέσα σε τρεις μέρες έγιναν στάχτη δέκα αιώνες ιστορίας και πολιτισμού.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δεν είχε πια τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον σουλτάνο. Χάθηκε και αυτός μέσα στο μακελειό, αν και ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του. Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο θρύλος του «μαρμαρωμένου βασιλιά» που θα «ξυπνήσει» για να κυβερνήσει και πάλι την αυτοκρατορία του όταν "πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι"»...

Το αφιέρωμα της ΑΕΚ για την άλωση της Κωνσταντινούπολης (pic)