MENU

Δύο εκπρόσωποι της τέχνης, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και ο Μάριος Αθανασίου μιλούν στο SDNA για το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Παοκτσής ο ένας, γαύρος ο άλλος, τα λένε χύμα και τσεκουράτα για το παιχνίδι, το πρωτάθλημα, τους οπαδούς, την ένταση, αλλά και τον Άγγελο Αναστασιάδη.ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Αντιπαλότητα, αίγλη και... παθογένειες

«Ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ανάλογα με τη στιγμή που γίνεται, μπορεί να σημαίνει πολλά και τίποτα. Να σου πω την αλήθεια, εμένα δεν μου αρέσουν τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Δεν μου αρέσει η υπερβολική αντιπαλότητα. Ειδικά έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, μου φαίνεται λίγο φαιδρό με βάση όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία. Γίνονται τόσα πολλά σε όλα τα επίπεδα που θα πρέπει να μας απασχολούν και ο κόσμος ασχολείται τόσο φανατικά με τις ομάδες», λέει στο SDNA ο δηλωμένος γαύρος, Μάριος Αθανασίου, ο οποίος εμφανίζεται φέτος στο σίριαλ «Οι συμμαθητές» του ΑΝΤ1, και συνεχίζει:

«Με τον ΠΑΟΚ δεν ένοιωθα πάντα τόσο μεγάλη αντιπαλότητα.  Τον βλέπαμε σαν την καλύτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης και εμείς η καλύτερη ομάδα της Αθήνας. Κάπως σαν να μοιάζαμε λίγο. Γενικά τα ντέρμπι στην Τούμπα έχουν πολύ ένταση, πολύ φανατισμό».

«Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχει αποκτήσει πρεστίζ, έχει ισχυροποιηθεί πολύ και στη συγκεκριμένη στιγμή που γίνεται το ματς έχει μια άλλη αίγλη. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει κάνει καλές κινήσεις, έχει ανέβει πολύ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παίρνει βαθμούς και στην Αθήνα», προσθέτει ο Μάριος Αθανασίου. 

Από την άλλη, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, Παοκτσής από τα γεννοφάσκια του, επίσης πρωταγωνιστής στη σειρά «Οι συμμαθητές», θυμάται τις... παθογένειες, από τα παλιά και αναρωτιέται τι στραβό συμβαίνει αφού με +5 διαφορά από τον Ολυμπιακό, φέτος ο ΠΑΟΚ δεν βγήκε ούτε πρωταθλητής χειμώνα:

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έτυχε να δω ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στις Σέρρες με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ, τον Σαββίδη. Ήταν μάλιστα ένα από τα τελευταία παιχνίδια του Κούδα. Η ομάδα κέρδιζε 5-1 και οι οπαδοί εν χορό, έβριζαν τον Σαββίδη. Υπάρχει μια παθογένεια στην ομάδα. Είναι ιστορικός σύλλογος που έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα αλλά δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τα πρωταθλήματα που του αναλογούν. Υπάρχει το σύνδρομο της καταδίωξης»,  σημείωσε αρχικά και συνέχισε:

 «Κάτι στραβό συμβαίνει. Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ με +5 διαφορά να μην καταφέρει να βγει ούτε πρωταθλητής χειμώνα. Ούτε φυσικά μπορώ να δεχθώ ότι η Παναγία δεν είναι ΠΑΟΚ, όλες αυτές τις ανοησίες. Στην τελική, η Παναγία τον άξιο τον βοηθάει. Όσες σκοπιμότητες και να υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, που υπάρχουν, ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το ταλέντο. Η έχεις ομάδα ή δεν έχεις. Ο Ολυμπιακός, είναι μια κατηγορία μόνος του».

«Μιλάμε για έναν σύλλογο με 160 στρέμματα στην Τούμπα. Ας κάνουν ένα μεγάλο γήπεδο, ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο. Αν δεν έχεις μαγαζί, δεν μπορεί να είναι και καλό το εμπόρευμα», πρόσθεσε.«Κόκκινη κάρτα» στη βία

Με αφορμή τη ένταση κάτω από την οποία διεξάγεται το παιχνίδι, τα περσινά έκτροπα της Τούμπας, αλλά και την «πολεμική» ανακοίνωση της «Θύρας 4», ο Μάριος Αθανασίου, εξέφρασε την επιθυμία, να διακοπεί το παιχνίδι αν συμβεί το παραμικρό: 

«Πολύ ειλικρινά και χωρίς να παίρνω το μέρος κανενός εκ των δύο, ελπίζω με το παραμικρό, ο αγώνας να διακοπεί και να τιμωρηθούν και οι δύο ομάδες. Γιατί πάντα και οι δύο βάζουν το χέρι τους για να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Από τη στιγμή που δεν φροντίζεις να σβήσει αυτό το κλίμα και το ενισχύεις με τις οπαδικές εφημερίδες και τους δημοσιογράφους που πολλές φορές δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. Εύχομαι, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν πολιτισμένα, να ξεκινήσει από αυτό το παιχνίδι, μια ιστορία κάθαρσης. να ξεκινήσει μια εξυγίανση από αυτό». 

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος ωστόσο, δίνει μια διαφορετική εκδοχή στον φανατισμό που  επικρατεί για το ντέρμπι:

«Ο πόλεμος νεύρων και οι εμπρηστικές δηλώσεις πάντα δημιουργούν πολλά προβλήματα. Το άσχημο είναι, ότι δεν πιστεύω πως τους οπαδούς τους ενδιαφέρει το παιχνίδι. Τους ενδιαφέρει ίσως να κάνουν μια ηρωική έξοδο από το πρωτάθλημα για να ρίξουμε για μία ακόμη φορά τις αδυναμίες κάτω από το χαλί. Αν κάνουν επεισόδια, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στον σύλλογο, στην ομάδα».

Οι δυο τους, σχολίασαν και τα επεισόδια που έγιναν πέρυσι στο γήπεδο της Τούμπας, με τους... απλωμένους γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού και τη μεγάλη ένταση:

«Τα είχα δει τα περσινά αίσχη στην Τούμπα και δεν μου άρεσαν καθόλου. Καλλιεργούνται κάποιες καταστάσεις οι οποίες νομίζω κάποια στιγμή θα μας στεναχωρήσουν. Δεν έχει ανάγκη αυτές τις καταστάσεις το ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο μαστίζεται από δεκάδες άλλα προβλήματα», σχολίασε ο Μάριος Αθανασίου, ενώ αποστάσεις πήρε και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος:

«Όλα αυτά τα έκτροπα που έγιναν πέρυσι  στην Τούμπα, με τα ψάρια στον πάγκο και τα επεισόδια, δεν τιμούν κανέναν φίλαθλο και δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν φίλο του ΠΑΟΚ»«Κερδίσει, χάσει, έχει πάντα την ίδια μούτα»

Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι σίγουρα μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και προπονητή. Παραιτήθηκε λίγο πριν το ντέρμπι μετά την ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, αλλά η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή. Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, τον βγάζει... στη σέντρα:

«Έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα. Κερδίσει, χάσει, έχει πάντα την ίδια μούτα. Πάντα φταίει ο Χριστός ή η Παναγιά. Έχει πολλούς παίκτες σαν τον Τζαβέλλα, που τσακώνεται και τον έχει εκτός ομάδας; Τον Κουλούρη που τον έχει κρυμμένο; Το μέλλον του ΠΑΟΚ είναι ο Κουλούρης. Ο Σλοβάκος (ο Μακ) ήρθε για να παίζει, δίνει μεγάλη ποιότητα στην ομάδα. Η μπάλα είναι λίγο σαν το θέατρο. Υπάρχουν οι πρωταγωνιστές ,υπάρχουν όμως και οι άλλοι ηθοποιοί, που μπορεί να μην είναι γνωστοί, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι καλοί».

Τι λέει όμως για τον Άγγελο Αναστασιάδη ο «ερυθρόλευκος», Μάριος Αθανασίου;

«Είναι ιδιαίτερη προσωπικότητα ο Αναστασιάδης. Δεν θεωρώ ότι ταιριάζει στο πρωτάθλημά μας. Στο Αγγλικό πρωτάθλημα ίσως να ταίριαζε περισσότερο, εκεί όπου η προσωπικότητα ενός προπονητή παίζει ρόλο. Όσο για την Εθνική, η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη προπονητές σαν τον Βαλβέρδε, τον Μίτσελ ή τον Λεμονή, η όπως ο Τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό, προπονητές που μπορούν να σου δώσουν μια αίγλη και ας μην έχεις το υλικό. Δεν στέκομαι μόνο στο ότι για οτιδήποτε, βάζει μπροστά τη θρησκεία. Σαν προσωπικότητα δεν είναι τόσο γραφική όσο φαίνεται». 

Η μάχη του ντέρμπι στο «σανίδι»