MENU

Υπάρχουν φορές που η προσωπική ιστορία ενός παίκτη παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα όσα έκανε εντός γραμμών μέχρι να φτάσει στο top-level του αθλήματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει 100% ο Ροδρίγο Φερνάντεθ Κασκάντε, ο αμυντικός μέσος που πήρε γερές βάσεις για την μόρφωση από τους γονείς του, ακόμα σπουδάζει, μαθαίνει γλώσσες, έμενε στη φοιτητική εστία ενώ έπαιζε στην Βιγιαρεάλ, οδηγούσε ένα μεταχειρισμένο Open Corsa όσο ήταν παίκτης της Ατλέτικο, δεν έχει social-media και που στον ελεύθερο χρόνο του, δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ο Τσόλο Σιμεόνε προσπάθησε να τον πείσει να μείνει στο Wanda Metropolitano, έκανε σαφές στη διοίκηση ότι είναι το θεμέλιο της ομάδας που χτίζει για το αύριο, όμως ο για πολλούς 'νέος Μπουσκέτς' ήθελε να φύγει για την Μάντσεστερ Σίτι. Μία σου και μία μου, έτσι απλά, όπως κάνει όλα τα πράγματα στη ζωή του...

Οι σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων συνεχίζονται ακόμα για τον Ρόδρι, πράγμα το οποίο δεν είναι το πιο εντυπωσιακό για τον Ισπανό, καθώς κατά την 6ετή θητεία του στην Βιγιαρεάλ, έμενε στην εστία του Πανεπιστημίου της Καστεγιόν. «Οι φοιτητές πάθαιναν σοκ όταν τον έβλεπαν, αφού έπαιζε σε ομάδα της La Liga» λέει φίλος του. «Μοιραζόταν τον χώρο του με όλους, του άρεσε να είναι με φίλους, να αράζει στον καναπέ. Αρχικά ήταν πολύ περίεργο να τον βλέπεις να παίζει πινγκ πονγκ και να πλένει».

Το πρώτο του αυτοκίνητο ήταν ένα μεταχειρισμένο Open Corsa, το οποίο αγόρασε αμέσως μόλις έβγαλε το δίπλωμα. Προς έκπληξη των συμπαικτών του στην Βιγιαρεάλ, δεν το άλλαξε όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με το club το 2015, όμως το story έχει και συνέχεια. Οταν το περσινό καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στην Ατλέτικο, συνέχισε να σκάει στις προπονήσεις με το ίδιο αμάξι. «Δεν είναι ασφαλές για σένα να οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο» του είπε ένας διευθυντής των Rojiblancos και έτσι αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει. Τι πήρε τη θέση του; Ενα Hyundai χωρίς extra από την χορηγό εταιρία της ομάδας.

Μεγάλωσε στην Μαχανταόντα, περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από την Μαδρίτη και ανήκε στην κατηγορία των μικρών που ήταν όλη μέρα μέρα με μια μπάλα στα πόδια. Το να ξεκινήσει να ασχολείται σοβαρά με το ποδόσφαιρο ήταν κάτι το οποίο ενέκριναν οι γονείς του, οι οποίοι όμως είχαν τον σωστό τρόπο να του περάσουν ότι δεν πρέπει να παρατήσει το διάβασμα για τις προπονήσεις. «Από τότε που ήμουν μικρό παιδί οι γονείς μου με τάιζαν με τη σημασία της μόρφωσης» θα πει μεταγενέστερα σε συνέντευξη στην Marca, στην οποία πόζαρε έχοντας στο ένα χέρι μια μπάλα και στο άλλο βιβλία.

Η ιστορία του και η άμεση σχέση με το ποδόφαιρο, ξεκίνησε το 2006, όταν σε ηλικά 10 ετών γράφτηκε στην τοπική, Ράγιο Μαχανταόντα, όπου πήρε τις πρώτες βάσεις. Μαζί με τον μικρό, που είχε τα ονόματα Φερνάντεθ [πατέρας] και Κασκάντε [μητέρα], στην ακαδημία της Ράγιο, γράφτηκαν και δύο ακόμα τυπάκια. Ο ένας ήταν ο Λούκας Ερναντέζ, σήμερα παίκτης της Μπάγερν Μονάχου και ο άλλος, ο αδεργός του, Τεό, περιουσιακό στοιχείο της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι τρεις κόλλησαν αμέσως και ήταν τόσο καλοί, που στην πρώτη τους σεζόν βοήθησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επειτα από μόλις έναν χρόνο, scout της Ατλέτικο ξετρύπωσε τον Ρόδρι, ο οποίος, όπως και τα αδέρφια Ερναντέζ, εντάχθηκαν στους Rojiblancos.

Και στην Ατλέτικο, τα δύο αδέρφια και ο Ρόδρι παρέμεναν κολλητοί, όμως το παρεάκι που είχε ονομαστεί 'la familia' δεν έμελλε να μείνει για πολύ ακόμα ενωμένο. Ενώ οι Λούκας και Τεό πήγαιναν καταπληκτικά, ο Ρόδρι παρότι τα έδινε όλα, έμεινε ελεύθερος επειδή το club έκρινε ότι υστερούσε σε ύψος και σωματική δύναμη. Ο Ισπανός είχε όνειρο να παίξει στην Ατλέτικο, όμως έπειτα από 6 χρόνια, η πόρτα της είχε κλείσει πίσω του. Η εξέλιξη αυτή έβαλε στην ιστορία την Βιγιαρεάλ, που τον απέκτησε ως ελεύθερο και από τη σεζόν 2015-16 τον έβαλε στην πρώτη ομάδα.

Στην πρώτη του 'κανονική' σεζόν στο El Madrigal έπαιξε σε μόλις 3 ματς πρωταθλήματος, όμως ήταν μέλος της Εθνικής Ισπανίας u-19 που κατέκτησε το Euro και μέλος της καλύτερης 11άδας του τουρνουά. Τα επόμενα δύο χρόνια πρόλαβε να δείξει περί τίνος πρόκειται και ανάγκασε την Ατλέτικο να συνειδητοποιήσει το λάθος της. Στις 24 Μαΐου του 2018, ο Ρόδρι συγχώρεσε και τυπικά την πρώην και αγαπημένη του, η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Βιγιαρεάλ σε μια μεταγραφή που κόστισε 25 εκατ. ευρώ. Περιέργως, σε κάτι που αποδείχθηκε τελικά μοιραίο, το club έβαλε στο συμβόλαιό του ρήτρα αποδέσμευσης που δεν ήταν ούτε τριπλάσια του ποσού που δαπανήθηκε.

Στην Βιγιαρεάλ, είχε πάρει το παρατσούκλι 'apagafuegos' που σημαίνει πυροσβεστήρας χάρη στην ικανότητά του να σβήνει τις επιθέσεις των αντιπάλων. Στην πρώτη και μοναδική τελικά χρονιά του στο Wanda Metropolitano, είχε ανάλογα καθήκοντα. «Είχε τη δύσκολη δουλειά να αντικαταστήσει τον Γκάμπι και έκανε εξαιρετική δουλειά» λέει στους Times ο ρεπόρτερ Ατλέτικο στην Marca, Πάμπλο Εγκέα. «Είναι ο παίκτης που προσαρμόστηκε καλύτερα στο σύστημα του Σιμεόνε μαζί με τον Γκριεζμάν».

Μερικούς μήνες πριν φορέσει και πάλι τη φανέλα των Rojiblancos, ο Ρόδρι είχε βάλει για πρώτη φορά και εκείνη της Εθνικής Ισπανίας. «Είναι ένας τύπος που κάνει τα πάντα απλά και ανακτά πολλές φορές την κατοχή. Χάρη στη δική του παρουσία, οι συμπαίκτες του νιώθουν πιο άνετα. Εκανε μια πραγματικά καλή σεζόν. Στην Ισπανία τον βλέπουν σαν τον νέο Μπουσκέτς».

Οπως όλα τα πράγματα στη ζωή του Ρόδρι, έτσι και το τι γίνεται από εδώ και πέρα στην Σίτι, είναι απλό. Ο Γκουαρδιόλα έψαχνε εδώ και δύο χρόνια τον παίκτη που θα αποτελέσει την επόμενη μέρα στη θέση του, πλέον 34χρονου, Φερναντίνιο και αφού έχασε Ζορζίνιο [Τσέλσι], Φρεντ [Γιουνάιτεντ], Φρένκι Ντε Γιονγκ [Μπαρτσελόνα], είχε 'αγχωθεί' κυρίως λόγω της Μπάγερν Μονάχου, η οποία ετοίμαζε να ρίξει ρευστό στην αγορά, ενώ έχει αποκτήσει και το καλό φιλαράκι του, Λούκας.

Τελικά οι Πολίτες μετέφεραν στον Ρόδρι ότι τον βλέπουν ως βασικό τους χαφ για το μέλλον και αφού τον έπεισαν, πλήρωσαν τη ρήτρα των 70 εκατ. ευρώ, που είναι ψίχουλα για έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους και μάλιστα στην ηλικία των 23 ετών. «Ευγενικός και προσεκτικός» είναι οι χαρακτηρισμοί που μετέφεραν στον Πεπ οι άνθρωποι του επιτελείου του για τον Ισπανό, ο οποίος για την πρώτη του συνέντευξη στο site του club είπε 'no' στην παρουσία μεταφραστή, έτσι ώστε να βάλει στον εαυτό του ένα τεστ αγγλικών.

Η μητέρα του, Ελένα, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να εργάζεται και γι' αυτό κάνει μαθήματα σε άτομα άνω των 40 ετών. Ο Ρόδρι πήρε από μικρός παιδεία, μόρφωση και τον σωστό τρόπο σκέψης από δουλευταράδες γονείς - που μένουν ακόμα σε ένα 'κανονικό' σπίτι - και αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα για το ότι οι βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα είναι πολύ πιο γερές όταν δεν πατάνε μόνο σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου...

Ρόδρι Φερνάντεθ: Ο κοντός που ψήλωσε απότομα