MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ BETSSON
Γήπεδο Τούμπας / OTE Sport 3 HD
ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ
1 2
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Στο γήπεδο ο Ολυμπιακός έβγαζε την ανωτερότητα του. Δύο «παλιοσειρές» ο Εστέμπαν Καμπιάσο και ο Νταβίδ Φουστέρ είχαν φροντίσει να «γυρίσουν» το γρήγορο γκολ του Μακ από το 9ο λεπτό (1-2), όμως το σύστημα που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να οδηγήσει το ματς στο απόλυτο μπάχαλο.

Ο υπερπροστατευτικός για τους Πειραιώτες (ειδικά με το 1-0) Παππάς έκλεισε τα μάτια σε καθαρή ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο (86') και μάλιστα αντί να δώσει πέναλτι και αποβολή στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, έστειλε στα αποδυτήρια τον Σλοβάκο επιθετικό του ΠΑΟΚ! Αυτό ήταν! Το ποτάμι οργής έφερε βροχή καπνογόνων στον αγωνιστικό χώρο και την δεκάλεπτη διακοπή του ημιτελικού, ο οποίος περιμένει τους διαιτητές για να τελειώσει με μισοάδειες εξέδρες. Όταν αυτοί επέστρεψαν ξανά για να δώσουν ένα υποτιθέμενο τέλος, ο οργή ξεχείλισε και η είδοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο έφερε το απόλυτο χάος...

Mak attack!

Ακούγεται κλισέ, μα στην Ελλάδα συμβαίνει συχνά. Η εξέδρα… σπρώχνει τον γηπεδούχο, που μπαίνει με φούρια και βρίσκει το λεγόμενο γκολ από τα αποδυτήρια. Η «Τούμπα» έκανε το κατάλληλο ζέσταμα στην είσοδο των δύο ομάδων και ο ΠΑΟΚ μπήκε για να πιάσει τον φιλοξενούμενο από τον λαιμό. Μόλις στο τρίτο λεπτό ο Μυστακίδης βρήκε με μπαλιά «τρύπα» τον Πέλκα, όμως το διαγώνιο σουτ του Έλληνα μέσου πέρασε ελάχιστα άουτ.

Οι παίκτες του Δικέφαλου συνέχισαν να παίρνουν όλες τις 50-50 μπαλιές κι από μία τέτοια κερδισμένη μάχη στα χαφ προήλθε το πρώτο γκολ. Ο Τσίμιροτ με 30άρα μπαλιά πίσω από το κέντρο, σημάδεψε το τρέξιμο του Μακ στην πλάτη των δύο «ερυθρόλευκων» στόπερ, ο Σλοβάκος στόπαρει τέλεια και με πλασέ κάτω από τα πόδια του Καπίνο κάνει το 1-0 (9’).

Ερυθρόλευκη επιδρομή εξ’ αέρος

Κάπου εκεί, ο ΠΑΟΚ λειτούργησε σαν αναψυκτικό που έχασε το ανθρακικό του. Ο Ολυμπιακός άρχισε να βγάζει υπεραριθμίες στις πτέρυγες (δύο εναντίον ενός) και να σημαδεύει στο αδύναμο σημείο των γηπεδούχων: τις μπαλιές ψηλά. Τρία κόρνερ των «ερυθρόλευκων» προκάλεσαν χάος στην άμυνα του ΠΑΟΚ (σε ένα από αυτά ο αμαρκάριστος Ντα Κόστα σούταρε ψηλά), όμως ήταν φανερό ότι κάτι ερχόταν εξ’ αέρος. Όπερ και εγένετο.

Σε ένα κερδισμένο φάουλ του Φορτούνη για το οποίο φωνάζει ο ΠΑΟΚ, ο Έλληνας μέσος σημάδεψε το άλμα του Καμπιάσο, ο οποίος με άπιαστη διαγώνια κεφαλιά ισοφάρισε (27’, 1-1), με τον Μάρκο Σίλβα να πανηγυρίζει το γκολ ίσως πιο έντονα από κάθε άλλο στην εν Ελλάδι θητεία του.

Μάλιστα με την σέντρα, ο Ουμπιακός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το σάστισμα των γηπεδούχων, όμως ο Χατζηισαΐας πρόλαβε με τάκλιν αυτοθυσίας τον Φουστέρ, ο οποίος βγήκε φάτσα με τον Βελλίδη!

Καμπιάσο πανταχού παρών

Αν υπήρχε κάποιος παίκτης που ξεχώριζε σαν φάρος στο πρώτο ημίχρονο αυτός είναι ο Καμπιάσο. Ο Αργεντινός, εκτός του γκολ, ηγήθηκε του ψηλού πρέσινγκ του Ολυμπιακού, το οποίο κατέστρεψε την πρώτη πάσα του ΠΑΟΚ, αλλά και ήταν εκεί για να κόψει όποτε χρειάστηκε: όπως για παράδειγμα στην φάση του 38ου λεπτού, όταν ο Μακ ξεγλίστρησε υπέροχα ανάμεσα σε δύο αμυντικούς του Ολυμπιακού, όμως πριν ο Πέλκας φυσήξει την μπάλα στα δίχτυα, το πόδι του Αργεντινού του πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα, με το ημίχρονο να τελειώνει με ένα πολύ άστοχο σουτ του Σεμπά από ευνοϊκή θέση.

Πιστός στρατιώτης Φουστέρ

Από την αποδυτήρια επέστρεψε μόνο μία ομάδα μετά την ανάπαυλα. Ο Ολυμπιακός το κατάλαβε νωρίς και πήρε τα απαραίτητα μέτρα μες το γήπεδο. Ο Φουστέρ έριξε την προειδοποιητική βολή (47’) όταν έκανε τέλεια την διαγώνια κίνηση, όμως σούταρε άουτ, όμως λίγο αργότερα δεν συγχώρεσε. Ο Σεμπά τον βρήκε να κάνει πάλι την ίδια κίνηση και ο Ισπανός με αριστερό σουτ πάνω στην κίνηση (56’) έκανε το 1-2, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τον άνθρωπο του κυπέλλου.

Η απέλπιδα προσπάθεια

Ο Τούντορ τράβηξε ότι χαρτιά είχε από τον πάγκο (Κάτσε, Κίτσιου), όμως τα όπλα που είχε ήταν λίγα. Οι επιθέσεις του ΠΑΟΚ τελείωναν σε σουτ υπό δύσκολες προϋποθέσεις (49’ Λέοβατς, 62’ Αντώνης, 64’ Κάτσε), ένα γκολ του Πέλκα (69’) ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ και από εκεί και μετά το παιχνίδι έγινε παρωδία. Ο Μάρκο Σίλβα δέχθηκε από την εξέδρα ποτήρι με νερό στην πλάτη με αποτέλεσμα την πρώτη διακοπή, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί ειρωνικά σε κάθε απόφαση του Παππά, ο οποίος έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο άρχισε να μοιράζει βροχή τις κάρτες!

Κι όλα τελειώσαν…

Στο 80ό λεπτό, ο Καμπιάσο χάνει μεγάλη ευκαιρία με φαλτσαριστό σουτ για το 1-3 και έξι λεπτά αργότερα έρχεται η φάση που τινάζει τα πάντα στον αέρα. Ο Μακ σπάει το τεχνητό οφσάιντ, ο Καπίνο τον ανατρέπει εντός περιοχής, όμως ο Παππάς αντί να δείξει λευκή βούλα και να αποβάλλει τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Ο αγανακτισμένος Σλοβάκος δέχεται δύο κάρτες για διαμαρτυρία, αποχαιρετά ειρωνικά τον Μήτσιο και όλα τελειώνουν εκεί! Η βροχή καπνογόνων στον αγωνιστικό χώρο στέλνει τους πάντες στα αποδυτήρια και κάνει το ματς ιστορία πριν της ώρας του…

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Βελλίδης, Τζαβέλλας, Χατζηισαΐας, Μιγκέλ Βίτορ, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Χαρίσης (61’ Κάτσε), Άντονις (72’ Κίτσιου), Μυστακίδης (81’ Αθανασιάδης), Μακ, Πέλκας.

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Καπίνο, Βούρος, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα, Φορτούνης (87’ Ντομίνγκες), Φουστέρ (74’ Πουλίδο), Σαλίνο, Καμπιάσο, Σεμπά (88' Σιόβας), Ιντέγε.

Διαιτητής: Ανδρέας Παππάς (Συνδέσμου Αθήνας)

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Και τώρα τι;

Στο τέλος της ημέρας η «Τούμπα» θύμιζε πεδίο μάχης. Πιθανότατα αυτό δεν έγινε από την μη καταλογισμό του εμφανούς πέναλτι στον Μακ πέντε λεπτά πριν το τέλος, αλλά προϊόν συσσωρευμένης οργής ετών. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένα ντέρμπι στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό φιλοξενούμενο θα ολοκληρωθεί με τον ίδιο τρόπο…

GREXIT: Έγινε και ματς. Ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερους υστερήσαντες, παρά διακριθέντες. Σχεδόν όλοι οι κεντρικοί του χαφ (κυρίως οι Χαρίσης, Κάτσε, Πέλκας) ήταν κατώτεροι των προσδοκιών και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της κατοχής στην μάχη του κέντρου. Από τον Ολυμπιακό, ο Σεμπά είχε τις πιο πολλές λανθασμένες ενέργειες, όμως πιστώνεται την ασίστ στο 1-2, που τα σβήνει όλα.

CAPITAL CONTROL: Τι να πρωτοπεί κανείς για τον διαιτητή της αναμέτρησης; Προσπάθησε από την αρχή να σφυρίζει πολύ στην προσπάθεια του να μην χάσει τίποτα. Στο τέλος της ημέρας, τα έχασε όλα. Ο ΠΑΟΚ φωνάζει για το υπερβολικό φάουλ στην φάση της ισοφάρισης του Ολυμπιακού σε τζαρτζάρισμα του Χατζηισαΐα στον Φορτούνη (ο Ολυμπιακός στην ίδια φάση ζητάει πέναλτι), ο Ολυμπιακός φωνάζει για μία φάση καρμπόν εντός περιοχής ξανά σε μαρκάρισμα στον Φορτούνη σε ανάλογη επαφή εντός περιοχής, με τις αμφισβητούμενες φάσεις να είναι ατελείωτες.

Ο Παππάς χαρίζει δύο κάρτες στους Μυστακίδη και Τσίμιροτ στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη χάνει το παιχνίδι υπό τις ειρωνικές αντιδράσεις από τον κόσμο, που αποφάσισε να χειροκροτά κάθε του σφύριγμα. Μοιράζει κάρτες αφειδώς (έφτασε τις 11 αν δεν χάθηκε κάπου το μέτρημα) και στο τέλος υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση χάνει εντελώς την φάση του καθαρού πέναλτι στον Μακ και αντί να αποβάλλει τον Καπίνο, αποβάλλει τον Σλοβάκο, προκαλώντας το απόλυτο χάος.

ATM: Τι ταμείο να κάνει κανείς σε ένα τέτοιο χάος; Στην Ελλάδα δεν μπορεί πια να παιχτεί ποδόσφαιρο. Έχουν γίνει πια τόσα πολλά που το παρελθόν δεν μπορεί να σβηστεί. Η καχυποψία και το μίσος είναι πια σε άλλο επίπεδο…

PLAN B: Ο Τούντορ επέλεξε την πιο συντηρητική version των συστημάτων με τρεις στόπερ (3-5-1-1) με δύο σημαντικές εκπλήξεις στην ενδεκάδα, αφού ο Μυστακίδης πήρε όλη την δεξιά πλευρά, ενώ ο Τέρι Αντώνης έκανε τριάδα στα χαφ με Χαρίση-Τσίμιροτ και τον Πέλκα μερικά βήματα πίσω από τον φουνταριστό Ρόμπερτ Μακ. Το σχήμα αυτό δεν τον βοήθησε να πάρει το κέντρο, αφού οι περισσότεροι κεντρικοί του μέσοι υστέρησαν αισθητά. Οι αλλαγές του (Κάτσε και Κίτσιου αντί των αρνητικών Χαρίση και Αντώνη) έδωσαν μία φρεσκάδα, αλλά όχι κάτι τρομερό, με τον ΠΑΟΚ να έχει προβλήματα στις πτέρυγες (αμυντικά και επιθετικά) και να αδυνατεί να βγάλει φάσεις από τον άξονα.

Από την άλλη ο Μάρκο Σίλβα έδωσε γάντια βασικού στον Καπίνο και υποχρεώθηκε σε μία απρόοπτη αλλαγή πλάνων, με τον Ομάρ να αισθάνεται ενοχλήσεις στο ζέσταμα και τον Βούρο να ξεκινά ως δεξιός μπακ, με τον Σαλίνο αριστερά. Στο 4-2-3-1 των «ερυθρόλευκων», οι Φουστέρ (δεξιά) και Σεμπά (αριστερά) πήραν τα δύο άκρα, με τον Φορτούνη σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ιντέγε. Το σχήμα λειτούργησε ρολόι, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει σταδιακά μέτρα στο γήπεδο και να χτυπάει στις αδυναμίες του αντιπάλου του, κάτι που βοήθησε τον Σίλβα να μην πειράξει πολλά πράγματα στην τακτική του κατά την διάρκεια του ματς.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-2 (διακοπή)