MENU

Σίγουρα δεν είναι το Champions League, στο οποίο αγωνίζονται οι κορυφαίοι των κορυφαίων, όμως και το Europa League, έχει τη δική του αίγλη. Το... μενού, αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα γεμάτο.

Εκτός από το ελληνικό ενδιαφέρον, το οποίο επικεντρώνεται στην Ουκρανία και το πρώτο ματς του Ολυμπιακού απέναντι στην Ντνίπρο, η φάση των «32» συγκεντρώνει αρκετά βλέμματα. Η κάτοχος του τροπαίου, Σεβίλλη, φιλοξενεί την δις πρωταθλήτρια (1974, 1979) Γκλάντμπαχ, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζευγάρια, ιδιαίτερα ελκυστικά είναι εκείνα ανάμεσα σε Σέλτικ-Ίντερ, Τότεναμ-Φιορεντίνα, καθώς και Λίβερπουλ-Μπεσίκτας.

Ας τα δούμε αναλυτικά...

Τορίνο-Αθλέτικ Μπιλμπάο

Το ματς είναι sold out εδώ και μέρες. Τα μενού στις πιτσαρίες είναι όλα γραμμένα και στα βασκικά. Η καθαρότητα της Μπιλμπάο έχει γεννήσει τεράστιες συμπάθειες στην αυθεντική ομάδα του Τορίνο και οι 1500 οπαδοί της Μπιλμπάο που βρίσκονται στο Πιεμόντε λαμβάνουν απίστευτης φιλοξενίας από αυτούς της «γκρανάτα» που ξυπνά μετά από 20 χρόνια ευρωπαϊκής χειμερίας νάρκης. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα βρει στο γήπεδο ως διαιτητή τον Μιχάλη Κουκουλάκη, σε ένα ματς στο οποίο οι Βάσκοι ταξίδεψαν δίχως τον πρώτο τους σκόρερ Αριτς Αντούριθ.Γιουνγκ Μπόις-Έβερτον

Δεν της φαίνεται, αλλά η Βέρνη είναι καυτή έδρα. Η Γιουνγκ Μπόις έχει κερδίσει εκεί τα 7 τελευταία της εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια, στηρίζοντας εκεί την φετινή της πορεία ως τους «32» του θεσμού. Η τελευταία ομάδα που πέρασε νικηφόρα από αυτό το γήπεδο ήταν η συμπολίτισσα Λίβερπουλ στο αλησμόνητο 3-5 της σεζόν 2012-13, με την Έβερτον να ταξιδεύει στην Ελβετία με το μυαλό στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου βρίσκεται μόλις 5 βαθμούς πάνω από την ζώνη υποβιβασμού.Αϊντχόφεν-Ζενίτ

Χτίστηκε με λεφτά. Πολλά λεφτά. Χτίστηκε βέβαια και με ολλανδικό τρόπο σκέψεις αφού τις βάσεις για την πρώτη ομάδα έβαλε ο Ντικ Άντβοκαατ και για τις ακαδημίες ο (επίσης Ολλανδός) Χενκ Φαν Στέε, που από το 2009 είναι διευθυντής στις μικρές ομάδες της ρωσικής ομάδας. Η πρωτοπόρος του ρωσικού πρωταθλήματος, ταξιδεύει στην πιο… κατηφορική έδρα της Ευρώπης («Φίλιπς Στάντιον»), όπου φέτος η Αϊντχόφεν έχει 16 νίκες, μία ισοπαλία (με τον Παναθηναϊκό) και μία ήττα από την (επίσης ρωσική) Ντιναμό Μόσχας.Ρόμα-Φέγενορντ

Αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρομάνες της Ευρώπης. Η Ρόμα έχει βασίσει εδώ και χρόνια την ομάδα της στα πόδια των δικών της παιδιών Φραντσέσκο Τότι και Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ενώ αυτή τη στιγμή 17 παίκτες από τις ακαδημίες της κάνουν καριέρα στα 5 τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης. Καρμπόν κατάσταση και για την Φέγενορντ που είχε 8 δικά της παιδιά στην Ολλανδία που ταξίδεψε στο περασμένο Μουντιάλ και 14 στο σημερινό της ρόστερ. Το ματς του «Ολίμπικο» πάντως κρίθηκε υψηλής επικινδυνότητας, αφού οι οπαδοί που ταξιδεύουν από το Ρότερνταμ δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά.Τραμπζονσπόρ-Νάπολι

Οι αριθμοί συνωμοτούν εναντίον της. Η ομάδα της Τραπεζούντας δεν έχει πετύχει ποτέ στην ιστορία της ευρωπαϊκή νίκη μετά τον Δεκέμβριο, ενώ σε 6 απόπειρες δεν έχει κερδίσει ποτέ ιταλική ομάδα. Η ομάδα του Ερσούν Γιανάλ έχει πολλές και σημαντικές απουσίες (Κονστάντ, Εκιτσί, Γουάρις, Γιαταμπαρέ, Μπελκαλέμ), με τον Ράφα Μπενίτεθ να ταξιδεύει με την Νάπολι θέλοντας ακόμα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από το Τσάμπιονς Λιγκ με την Νάπολι και το Γιουρόπα Λιγκ με την Τσέλσι.

Άαλμποργκ – Κλαμπ Μπριζ

Ξεκίνησαν από διαφορετική αφετηρία, αλλά έμελλε να συναντηθούν στους «32» του Europa League. Η Άαλμποργκ μετά τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League θα διεκδικήσει τη διάκριση στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση και η Κλαμπ Μπριζ θέλει να δώσει συνέχεια στο… ταξίδι που ξεκίνησε τον Αύγουστο από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Η Μπριζ έχει σύμμαχο την παράδοση, βέβαια, δεδομένου ότι στις τελευταίες τέσσερις επισκέψεις της στη Δανία έχει τρεις νίκες μια μία ισοπαλία! Δεν έχει δεχθεί καν γκολ, μάλιστα!

Βόλφσμπουργκ – Σπόρτινγκ

Με τον Ντιέγκο Μπενάλιο κάτω από τα δοκάρια και τον Βιερίνια στη σύνθεση η Βόλφσμπουργκ έχει έντονο το πορτογαλικό στοιχείο και σίγουρα οι δύο «κατάσκοποι» θα έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους υπόλοιπους «λύκους» για την Σπόρτινγκ. Η ομάδα της Λισσαβόνας ελπίζει πως θα αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, αλλά το παρελθόν της απέναντι σε ομάδες της Bundesliga μόνο άσχημο μπορεί να χαρακτηριστεί! Σε 10 επισκέψεις στη Γερμανία δεν έχει ούτε μία νίκη (1 ισοπαλία, 9 ήττες), ενώ συ συνολικά 20 παιχνίδια έχει μόλις δύο νίκες!

Βιγιαρεάλ – Σάλτσμπουργκ

Με οδηγό τις αναμετρήσεις τη σεζόν 2009/10 η Σάλτσμπουργκ ελπίζει πως θα κάνει την έκπληξη απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Οι Αυστριακοί τότε είχαν κάνει το… νταμπλ απέναντι στους Ισπανούς κερδίζοντας και στους δύο αγώνες για τους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για ένα αμφίρροπο ζευγάρι, αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ένα ζευγάρι… Over! Η Βιγιαρεάλ έχει σημειώσει 22 γκολ σε οκτώ ευρωπαϊκούς αγώνες αυτήν τη σεζόν, ενώ η Σάλτσμπουργκ έχει κατά μ.ο 2,6 τέρματα ανά παιχνίδι!

Γκινγκάμπ – Ντιναμό Κιέβου

Εκ διαμέτρου αντίθετο το παρελθόν των δύο ομάδων στη διοργάνωση. Η… πρωτάρα Γκινγκάμπ απέναντι στην πολύπειρη Ντιναμό Κιέβου. Ο ενθουσιασμός των Γάλλων κόντρα στους μαχητικούς Ουκρανούς, που ψάχνουν διέξοδο και ελπίδα στο ποδόσφαιρο. Μία μάχη με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ, αν και η ομάδα του Κιέβου έχει άσχημες αναμνήσεις από τη Γαλλία. Από εκεί έχει φύγει μόνο μία φορά με το διπλό σε οκτώ επισκέψεις και συγκεκριμένα τη σεζόν 1998/99 (3-1 κόντρα στη Λανς.

Σεβίλλη – Γκλάντμπαχ

Η κάτοχος του τροπαίου Σεβίλλη καλείται να διατηρηθεί σε τροχιά… repeat απέναντι στη μαχητική και σκληροτράχηλη Γκλάντμπαχ. Οι Ανδαλουσιάνοι καλούνται να διαφυλάξουν το εντός έδρας αήττητο που έχουν απέναντι σε γερμανικές ομάδες, όπου σε εννέα αναμετρήσεις έχουν 5 νίκες και 4 ισοπαλίες! Η Γκλάντμπαχ, βέβαια, θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν και ταξιδεύει στην έδρα της Σεβίλης με στόχο να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης εν όψει επαναληπτικού. Φέτος, πάντως, δεν έχει ήττα σε οκτώ ευρωπαϊκά ματς και ελπίζει να διευρύνει το αήττητο σερί της!

Το Champions League αποτελεί παρελθόν για τον Άγιαξ και θέλει να μπει με το δεξί στο Europa League, αντιμετωπίζοντας τη Λέγκια. Ο «Αίαντας» θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με πολωνική ομάδα ενώ ο σύλλογος της Βαρσοβίας έχει αγωνιστεί τρεις φορές σε ολλανδικό έδαφος, έχοντας μία νίκη και δύο ήττες. Αναφορικά με το τι συνδέει τις δύο πλευρές, αξίζει να σημειωθεί πως ο τωρινός προπονητής του Άγιαξ, Φρανκ Ντε Μπόερ, είχε αντιμετωπίσει τη Λέγκια ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, νικώντας την τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πολωνία. Επιπλέον, ο επιθετικός των Ολλανδών, Αρκάντιους Μίλικ, θα αγωνιστεί απέναντι στους συμπατριώτες του. Στόχος, μακρινός μεν, της Λέγκια, είναι να φτάσει στον τελικό ο οποίος λαμβάνει χώρα στο «σπίτι» της, στη Βαρσοβία (27 Μαΐου).

Άντερλεχτ-Ντιναμό Μόσχας

«Πρωτάρες», όσον αφορά τη συνάντησή τους σε διοργάνωση της UEFA, είναι οι Άντερλεχτ και Ντιναμό Μόσχας, οι οποίες θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για ένα εισιτήριο στους «16» του Europa League. Όσο για το τι... προβλέπει η κόντρα της Άντερλεχτ με ρωσικούς συλλόγους; Η ομάδα του Βελγίου, σε έξι ματς στην έδρα της απέναντι σε ομάδες της Ρωσίας, έχει καταφέρει κι έχει πετύχει 16 γκολ ενώ οι αντίπαλοί της, 13! Πρόκειται λοιπόν για ένα ζευγάρι χωρών το οποίο προσφέρει αρκετά γκολ ενώ η πιο πρόσφατη επίσκεψη της Ντιναμό στο Βέλγιο, ήταν απέναντι στην Σερένγκ τον Σεπτέμβριο του 1994, σε ένα μας που είχε νικήσει 4-3!

Μνήμες του 1967 ξυπνάει η αναμέτρηση της Σέλτικ με την Ίντερ, με τις δύο ομάδες να είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League εκείνης της χρονιάς, με τους «κέλτες» να θριαμβεύουν με σκορ 2-1. Οι 2 ομάδες είχαν συναντηθεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 67, με την Σέλτικ νικήτρια. Η πρόκριση της στον επόμενο γύρο δίνει στην Interwetten 3,30

Από την άλλη, άξια αναφοράς είναι η πορεία των δύο ομάδων, στις εγχώριες διοργανώσεις τους, μετά το πέρας της φάσης των ομίλων του Europa League. Η Σέλτικ έχει οκτώ σερί νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της σκωτσέζικης Premiership. Όσον αφορά τους «νερατζούρι», παρότι προέρχονται από δύο σερί νίκες στην Ιταλία, είναι ιδιαίτερα «πληγωμένοι», βρισκόμενοι στη μέση του βαθμολογικού πίνακα της Serie A.Αήττητη πέρασε στους 32 η Ιντερ με 2 ισοπαλίες εκτός έδρας. Πάντως για το ματς θεωρείται φαβορί με απόδοση 2,30.

 Όπως και να έχει, πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις της διοργάνωσης.

Πρόκειται για ένα αμφίρροπο ζευγάρι, το οποίο στο παρελθόν έχει συναντηθεί μονάχα στο πλαίσιο φιλικών αναμετρήσεων. Μεταξύ τους προϊστορία υπάρχει μόνο σε 2 φιλικά υπέρ τον Λονδρέζων. H Interwetten δίνει προβάδισμα να σκοράρουν και οι 2 τους στο ματς με απόδοση 1,65

Έλαβαν χώρα και οι δύο στο Λονδίνο, με την Τότεναμ να επικρατεί και τις δύο φορές της Φιορεντίνα (3-0 το 2001 και 3-2 το 2010).

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σε διοργάνωση της UEFA, την ώρα που ο λονδρέζικος σύλλογος δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ματς εντός έδρας, απέναντι σε ιταλικές ομάδες, στο θεσμό (τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες).

Επιπροσθέτως, τα «σπιρούνια» είναι αήττητα σε τέσσερα ευρωπαϊκά ματς τη φετινή σεζόν (τρεις νίκες, μία ισοπαλία), ενώ οι «βιόλα», σε εννέα ματς εκτός έδρας δεν γνωρίζουν τη λέξη «ήττα» (επτά νίκες, δύο ισοπαλίες). Η Φιορεντίνα στους ομίλους σημείωσε μόνο νίκες στα εκτός έδρας ματς της. Το διπλό στο 3,30

Στο άκουσμα της κλήρωσης με τη Λίβερπουλ, το πιο πιθανό είναι η Μπεσίκτας να ένιωσε μία... ελαφριά ζάλη, καθώς η αναμέτρηση με τους «κόκκινους» τη σεζόν 2007-08, δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Οι δύο πλευρές είχαν τεθεί αντιμέτωπες στο Champions League εκείνης της περιόδου, στη φάση των ομίλων, με το ματς στην Τουρκία να βγάζει νικητές τους γηπεδούχους. Η «ρεβάνς» όμως, δεν ήταν ανάλογη. Η Λίβερπουλ... σεληνιάστηκε κάτω από το φεγγάρι το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του πάνω από το «Άνφιλντ» και διέλυσε την Μπεσίκτας με σκορ 8-0, η οποία παραμένει η πιο βαριά ευρωπαϊκή ήττα στην ιστορία της, όπως και η πιο βαριά ήττα που έχει υποστεί οποιαδήποτε ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από τη φάση των ομίλων κι έπειτα.

Παρότι η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ είναι αήττητη σε πέντε ματς στην έδρα της απέναντι σε τουρκικές ομάδες (τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία), στα πέντε τελευταία ευρωπαϊκά της παιχνίδια δεν έχει καταφέρει να βρει τη νίκη (δύο ισοπαλίες, τρεις ήττες). Από την άλλη, η Μπεσίκτας έχει ήδη αγωνιστεί απέναντι σε δύο αγγλικούς συλλόγους τη φετινή σεζόν. Πρώτα, με την Άρσεναλ, στα πλέι οφ του Champions League (ισοπαλία στην Τουρκία, ήττα 1-0 στο Λονδίνο) κι έπειτα στη φάση των ομίλων του Europa League με την Τότεναμ, νικώντας 1-0 εντός και φέρνοντας 1-1 στην Αγγλία.

Και... το Europa έχει ψυχή