MENU

Ο «Φονέας των γιγάντων» υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών, με την τελευταία του παρουσία στην Α΄ Εθνική να είναι την σεζόν 1973- 1974.

Από τα σαλόνια, στα αλώνια έχουν βρεθεί αρκετές ομάδες με ιστορία, αλλά και μεγάλη παρουσία στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η Καστοριά και ο Αθηναϊκός...

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Από Κυπελλούχος Ελλάδας στη διάλυση!

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η Καστοριά των 10 συμμετοχών στη μεγάλη κατηγορία αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική. Όμως, στις 29 Γενάρη έπεσαν οι τίτλοι τέλους, καθώς η διοίκηση των «γουναράδων» αποφάσισε η ομάδα να μην συνεχίσει στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής λόγω οικονομικής αδυναμίας και πλέον δεν αγωνίζεται πουθενά. Αυτή ήταν η τρίτη φορά όπου η Καστοριά αποσύρεται από το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Η ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Α΄ Εθνική τη σεζόν 1974 και έμεινε εκεί ως το 1983. Τότε, υποβιβάστηκε και ξανά επέστρεψε την περίοδο 1996-97. Η καλύτερη διάκριση της Καστοριάς ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1980 με αρχηγό τον Γιώργο Παράσχο, τερματοφύλακα τον Νίκο Σαργκάνη και βαρύ πυροβολικό τον Τσιρώνη.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους Τράχωνες

Ο Αθηναϊκός μετράει 9 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος με την πρώτη του ως νεοφώτιστος να είναι και η καλύτερη. Τη σεζόν 1990-1991, ο σύλλογος του Βύρωνα κατακτά την 6η θέση και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στον διπλό τελικό με τον Παναθηναϊκό έχασε το τρόπαιο...

Την επόμενη σεζόν (1991-92) αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της κατόχου του τροπαίου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο πρώτος αγώνας στη Λεωφόρο έληξε με 0-0, αλλά έχασε την πρόκριση στην παράταση στο Μάντσεστερ. Τη σεζόν 2002-03 λόγω οικονομικών προβλημάτων ο Αθηναϊκός χρεοκοπεί και η ΠΑΕ διαλύεται. Από το 2003 μέχρι και το 2010 οι «λόρδοι» αγωνίστηκαν στο περιφερειακό, ενώ από το 2011 αγωνίζονται στο τοπικό.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Από γίγαντας... νάνος!

Ο Φωστήρας έχει 7 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία με πρώτη να είναι τη σεζόν 1960-61 και τελευταία την σεζόν 1973- 1974. Η ομάδα του Ταύρου κατάφερε να εξελιχτεί σε «Φονέα των γιγάντων», καθώς αποτελούσε πάντα σκληρό καρύδι για τις μεγάλες ομάδες.

Η παρουσία του Φωστήρα στην Α' Εθνική ήταν με 226 αγώνες και συγκεκριμένα είχε 61 νίκες, 60 ισοπαλίες και 105 ήττες με γκολ: 225-348. Την περίοδο 1961-62 πήρε την καλύτερη του θέση στα σαλόνια (9ος) και τη σεζόν 1976-77 έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Από του χρόνου θα αγωνίζεται στο τοπικό...

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Στα τοπικά της Θράκης

Ο Πανθρακικός κατάφερε να αγωνιστεί για 6 χρονιές στη μεγάλη κατηγορία, αλλά από το καλοκαίρι του 2017 διαλύθηκε και υποβιβάστηκε στις τοπικές κατηγορίες. Η ομάδα της Θράκης αγωνίζεται πλέον στην Β’ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Θράκης και πήρε την πρώτη άνοδο για τη Super League την περίοδο 2008-09 και τότε πήρε και την καλύτερη θέση στην ιστορία του (11ος). Τη σεζόν 2012-13 έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας αλλά το μέλλον του ήταν κατηφορικό...

ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ: Η διάλυση του 2013

Το καλοκαίρι του 2013 ο ΑΟ Κέρκυρα «συγχωνεύτηκε» με τον τοπικό Α.Ο. Κασσιόπης λόγω χρεών που καθιστούσαν αδύνατη τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Football League. Η ομάδα από τη βόρεια Κέρκυρα είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Football League για τη σεζόν 2013-14, μετονομάστηκε σε ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπης Κέρκυρας, μετέφερε την έδρα της από το χωριό Κασσιόπη της Κέρκυρας στην πόλη της Κέρκυρας και άλλαξε το σήμα της.

Η προσπάθεια των φιλάθλων και των παλαίμαχων του ΑΟ Κέρκυρα ώστε ο ιστορικός σύλλογος του νησιού να κατέβει έστω στο τοπικό πρωτάθλημα διατηρώντας το όνομα, το έμβλημα και την ιστορική του συνέχεια βρήκε την άρνηση του ερασιτέχνη ΑΟ Κέρκυρα και του Γ. Λιμπάντση, με συνέπεια να εκπνεύσει ο χρόνος δήλωσης συμμετοχής στο τοπικό πρωτάθλημα και ο ιστορικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρα να μην αγωνιστεί σε κανένα πρωτάθλημα, είτε ερασιτεχνικό, είτε επαγγελματικό, ύστερα από 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα.

Στην Α' Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και συνολικά μετράει 5 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία...

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Από το Ιντερτότο στην Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής

Ο Ακράτητος έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές στην Α' Εθνική και 2 φορές στη Β' Εθνική, αλλά αυτό το διάστημα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής. Η πρώτη συμμετοχή στα σαλόνια ήταν τη σεζόν 2001-02 και η τελευταία το 2005-06.

Η ομάδα των Άνω Λιοσίων, το 2003 συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς έλαβε μέρος στο κύπελλο Ιντερτότο, όπου αποκλείστηκε στον Β' γύρο από την Φιλανδική Αλιάνσι. Στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα του, ηττήθηκε με 1–0, ενώ στον επαναληπτικό στην Φινλανδία απέσπασε ισοπαλία 0–0.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Τεσσάρων αστέρων

Ο Εθνικός Αστέρας μπορεί να συμμετέχει φέτος στη τοπική Γ' Ε.Π.Σ.Α. (4ος Όμιλος), αλλά ο σύλλογος της Καισαριανής έχει αγωνιστεί για τέσσερις χρονιές στο κορυφαίο επίπεδο. Το 1997-98 τερμάτισε στην 3η θέση της Β' Εθνικής και κέρδισε την άνοδο του στην Α' Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στα σαλόνια παρέμεινε για τρεις συνεχόμενες χρονιές (από το 1998-99 μέχρι και το 2001-02), ενώ από το 2012 άρχισε η κατιούσα...

Η καλύτερη διάκριση του Εθνικού Αστέρα ήταν τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1980-81....

ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ: Ο Βύζας Μεγάρων έχει 4 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική από το 1966 ως 1970. Τότε άρχισε να υποβιβάζεται και κατρακυλά μέχρι το τοπικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα και συγκεκριμένα στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Δυτικής Αττική.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ: Η ομάδα των 3 συμμετοχών

Ο Πανελευσινιακός τον Σεπτέμβριο του 2017 αποφάσισε να συμμετάσχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΔΑ, αφού δεν κατέβηκε λόγω αδυναμίας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Οι «σταχυοφόροι» μετά τον υποβιβασμό τους σχεδόν διαλύθηκαν, με τον Ερασιτέχνη να δηλώνει αδυναμία να κατεβάσει την ομάδα στην Γ΄ Εθνική. Ετσι συμπεριλήφθηκε κανονικά στην κλήρωση της Α΄ Κατηγορίας της ΕΠΣΔΑ και αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Δυτικής Αττικής.

Ο Πανελευσινιακός μετράει 3 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία και η πρώτη άνοδος ήταν τη σεζόν 1960-1961...

ΚΑΛΛΟΝΗ: Από τη Super League στον αφανισμό!

Η Καλλονή μέχρι πριν λίγα χρόνια αγωνιζόταν στη Super League, ενώ τώρα δεν υφίσταται. Οι νησιώτες για πρώτη φορά στην ιστορία τους κέρδισαν την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2012-013, όντας η πρώτη ομάδα από τη Λέσβο. Η Καλλονή κατάφερε να παραμείνει στα σαλόνια για τρεις σερί σεζόν, όμως, την περίοδο 2015-16 τερμάτισε στη 16η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της στη Football League, όπου παρέμεινε μόλις μία χρονιά (2016-17), καθώς τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τον σύλλογο στον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική.

Στις 20 Αυγούστου του 2017, η Αθλητική Ένωση Λεκανοπεδίου Καλλονής ανακοίνωσε το τέλος του συλλόγου...

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο τοπικό του Πειραιά

Η Χαλκηδόνα ανέβηκε το 2003 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Α΄ Εθνική, όπου διεκδίκησε την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έπαιξε για δύο χρονιές στα σαλόνια. Όμως, το 2005 απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών, ο οποίος την ίδια περίοδο είχε υποβιβαστεί στην Γ' Εθνική και τελικά πήρε τη θέση της στη μεγάλη κατηγορία. Την ίδια χρονιά, η Χαλκηδόνα συγχωνεύτηκε με τον Πρωτέα Νίκαιας και την περίοδο 2006-07 μετείχε στην Α΄ κατηγορία Πειραιώς ως «ΑΕ Χαλκηδών-Πρωτέας».

Το 2010 και έπειτα από συμφωνία παλαιών στελεχών και ορισμένων φιλάθλων της ομάδας, ο Νεαπολικός Αστέρας μετονομάστηκε σε «ΑΟ Χαλκηδών» και αυτό το διάστημα δραστηριοποιείται στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιώς...

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στα σαλόνια με Αλέφαντο

Ο Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς έλαβε μέρος στο δεύτερο χρονικά πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του, την περίοδο 1960-61. Με τον Νίκο Αλέφαντο στη σύνθεση του, ο Ατρόμητος τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε με την ονομασία Ε.Σ.Η. Ατρόμητος Πειραιά και πλέον αγωνίζεται στην ΕΠΣ Πειραιά.

Μ.Γ.Σ.Σ. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης συμμετείχε για μια φορά στην Α' Εθνική την περίοδο 1960-61 και κατέλαβε την 15η θέση και προτελευταία θέση και υποβιβάστηκε. Πλέον, ο Θερμαϊκός παίζει στις κατηγορίες της ΕΠΣΜ.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΦΥΛΗΣ: Ο Θρασύβουλος αγωνίστηκε για μια φορά στην Super League την περίοδο 2008-09 και υποβιβάστηκε αμέσως. Καλύτερη στιγμή του συλλόγου της Φυλής ήταν η ισοπαλία (3-3) με την ΑΕΚ. Τη σεζόν 2012-13 ο Θρασύβουλος υποβιβάστηκε στη Γ΄ εθνική, αλλά δεν δήλωσε συμμετοχή και επέλεξε να αγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στις εθνικές κατηγορίες. Πλέον, αγωνίζεται στην Α' ΕΠΣΔΑ...

Α.Ε. ΝΙΚΑΙΑ: Η Αθλητική Ένωση Νίκαιας έπαιξε μια σεζόν στην Α΄ Εθνική (1959-60) τερματίζοντας τελευταία και εδώ και 10 χρόνια αγωνίζεται συνεχώς στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Ο Ολυμπιακός Χαλκίδος έχει καταφέρει να αγωνιστεί μία φορά στην Α' εθνική, την περίοδο 1963-64 και τερμάτισε στην προτελευταία θέση (15η). Υποβιβάζεται έπειτα από αγώνα κατάταξης με τη Νίκη Βόλου 1-1, λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων. Πλέον, αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Εύβοιας.

Ελληνικές ομάδες από top σε... τοπικό (pics)!