Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/11 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, ημερίδα με θέμα την «Αθλητική Ακεραιότητα και Διαφάνεια», εστιάζοντας στην διαφθορά στον αθλητισμό, τα στημένα παιχνίδια και την στοιχηματική απάτη.
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων το γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων, η Έδρα για την ακεραιότητα του αθλητισμού (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης / Διεθνές Κέντρο Αθλητικής Ασφάλειας), ο αυστριακός οργανισμός για το ευ αγωνίζεσθαι , το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Limerick της Ιρλανδίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, το Διεθνές Συμβούλιο Προπονητικής Αριστείας (ΙCCE) και με την συνεργασία της Κ.Ε.Α. ΚΩΔΙΚΑΣ Ευ Αγωνίζεσθαι, κοινωνία πολιτών για την προστασία της αθλητικής ακεραιότητας και διαφάνειας στον ελληνικό αθλητισμό.
Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν, ήταν αυτή τη αντιεισαγγελέως Εφετών, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, που θητεύει ως εισαγγελέας της έδρας στη δίκη του «μικρού» Koriopolis σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Η τοποθέτησή της αφορούσε: «Το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων (για στοιχηματικούς σκοπούς) από τη σκοπιά του δικαστικού λειτουργού» και αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τους στημένους αγώνες, τα ανακριτικά και αποδεικτικά μέσα, τις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ, τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στο στήσιμο των αγώνων.
Κυρίως, όμως, υπογράμμισε την «ομερτά» που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς λόγω φόβου επικρατεί η σιωπή.
Μεταξύ άλλων, η κα Σακελλαροπούλου, ανέφερε τα εξής:
«Σε αντίθεση με παλαιότερα, τώρα το αποτέλεσμα του αγώνα δεν είναι ο αυτοσκοπός. Τώρα αυτό που ενδιαφέρει είναι η μέσω ενός αποτελέσματος επίτευξη κέρδους. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η κατάλληλη μεθόδευση ώστε το αποτέλεσμα να είναι προσοδοφόρο για ορισμένους. Είναι γεγονός ότι από την εποχή που το ποδόσφαιρο συναντήθηκε με το στοίχημα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, καθόσον τα κέρδη από αυτό έγιναν μεγάλα και εύκολα. Δημιουργούνται ομάδες μικρής κατηγορίας με αποκλειστικό σκοπό τη διαμόρφωση αποτελεσμάτων τέτοιων που να αποδίδουν τεράστια κέρδη. Μια βιομηχανία δηλαδή παραγωγής αποτελεσμάτων αγώνων.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο νομοθέτης με το Ν. 4049/2012 ανήγαγε σε κακούργημα την πράξη όταν επιτεύχθηκε ο σκοπός του επηρεασμού του αποτελέσματος αγώνα ή εάν ο αγώνας, το αποτέλεσμα του οποίου αλλοιώνεται, περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις. Επίσης ο νομοθέτης θεωρώντας πλέον ότι πρόκειται για έγκλημα άκρως επικίνδυνο για την υπόσταση της κοινωνίας, προβλέπει ειδικές ανακριτικές πράξεις για τη διακρίβωση της τέλεσης του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η ανακριτική διείσδυση, η καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός οικίας με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα. Η χρησιμοποίηση του υλικού των ως άνω ανακριτικών πράξεων σε υποθέσεις σχετικές με την αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνα έχει μεγάλη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι σε τέτοιας φύσης εγκλήματα επικρατεί η σιωπή.
Οι εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ σχετικά με τη μεθόδευση του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων, προερχόμενες από ένα αξιόπιστο φορέα, αποτελούν μια αναφορά γεγονότων, με την οποία η εισαγγελική αρχή λαμβάνει γνώση των γεγονότων αυτών, και αποτελούν επαρκή αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι εκθέσεις περιγράφουν τις ύποπτες συνθήκες που περιβάλλουν τον αγώνα, ειδικά, όσον αφορά το στοίχημα ζωντανής μετάδοσης. Το περιεχόμενο των εκθέσεων θα συνεκτιμηθεί με όλα τα λοιπά στοιχεία που θα συγκεντρωθούν.
Φρονώ ότι στην προδικασία, όπου συλλέγονται και εξασφαλίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία, θα πρέπει να ερευνάται και η τυχόν συμμετοχή των ποδοσφαιριστών των αγώνων στη μεθόδευση του αποτελέσματος.
Τέτοιου είδους εγκλήματα συνήθως συρρέουν και με άλλες εγκληματικές συμπεριφορές όπως π.χ. με την στοιχηματική απάτη, την εγκληματική οργάνωση, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ενόψει λοιπόν της έντονης απαξίας, της αντικοινωνικότητας και της ιδιαίτερης επικινδυνότητας του πλέγματος των ως άνω πράξεων και του γεγονότος ότι το εμμάρτυρο αποδεικτικό μέσο είναι συνήθως πτωχό σε υποθέσεις τοιαύτης φύσεως, καθώς ο φόβος και η σιωπή κρατούν τα στόματα κλειστά, ορθώς ο νομοθέτης προέβλεψε ειδικές ανακριτικές πράξεις για την εξιχνίαση των ως άνω εγκλημάτων, τη διακρίβωση των ιδιαίτερων συνθηκών τελέσεώς τους και τον εντοπισμό των δραστών».