MENU

Επιτέλους αρχίζει! Η κορυφαία διοργάνωση στο ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της για 46η φορά, με τη Χιλή να καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε για δύο διαδοχικές χρονιές, το 2015 και 2016. Η οικοδέσποινα Βραζιλία ψάχνει το πρώτο της τρόπαιο μετά από 11 χρόνια χωρίς τον ηγέτη της, τον Νεϊμάρ, ενώ ο Λιονέλ Μέσι θέλει να... σπάσει την κατάρα των τελικών (4/5 στις τελευταίες διοργανώσεις), με την Αργεντινή να συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια από το τελευταίο Κόπα Αμέρικα που κατέκτησε!

Δείτε παρακάτω ορισμένους ενδιαφέροντες αριθμούς της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Λατινική Αμερική...

Ουρουγουάη η πολυνίκης της διοργάνωσης

Η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια στον θεσμό είναι η Ουρουγουάη. Η "σελέστε" έχει κατακτήσει 15 φορές το Κόπα Αμέρικα, με πιο πρόσφατο εκείνο του 2011. Μία κατάκτηση λιγότερη μετράει η Αργεντινή, η οποία συμπληρώνει αισίως 26 χρόνια από την τελευταία φορά που πανηγύρισε το τρόπαιο!

Η παρέα του Μέσι μάλιστα ήταν παρούσα στους τέσσερις από τους πέντε τελευταίους τελικούς, αλλά μέτρησε ισάριθμες ήττες, δύο φορές από τη Βραζιλία κι άλλες δύο από τη Χιλή! Παράλληλα έχει τους περισσότερους χαμένους τελικούς, συνολικά 14, με τη Βραζιλία να ακολουθεί στους 11 και τις Ουρουγουάη, Παραγουάη από έξι.

Η φετινή διοργανώτρια Βραζιλία μετράει οχτώ τρόπαια, με τελευταίο το 2007 κι ακολουθούν με δύο κατακτήσεις οι οι Παραγαουάη, Περού, Χιλή κι από μία οι Βολιβία, Κολομβία.

Οι περισσότερες διοργανώσεις στην Αργεντινή

Όσο για τη χώρα που διοργάνωσε περισσότερες φορές το Κόπα Αμέρικα, είναι η Αργεντινή. Η "χώρα του τάνγκο" ήταν εκείνη που φιλοξένησε την πρώτη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, το 1916, για να ακολουθήσουν ακόμη οχτώ.

Επτά φορές το Κόπα Αμέρικα διεξήχθη σε Ουρουγουάη και Χιλή, έξι έγινε στο Περού, στις πέντε βρίσκεται η Βραζιλία (μαζί με τη φετινή διοργάνωση), ακολουθεί ο Ισημερινός με τρεις, η Βολιβία με δύο, ενώ από μία φορά φιλοξενήθηκε σε Κολομβία, Παραγουάη και Βενεζουέλα.

Πάντως καμία από τις 14 φορές που διοργάνωσε το Κόπα Αμέρικα η Αργεντινή δεν κατέκτησε το τρόπαιο. Αντιθέτως η Ουρουγουάη το πέτυχε επτά φορές, τέσσερις η Βραζιλία και μία η Κολομβία.

Οι πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης

Με 17 γκολ στο ενεργητικό τους, ένας Βραζιλιάνος κι ένας Αργεντινός βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των σκόρερς. Ο λόγος για τους Ζιζίνιο και Νορμπέρτο Μέντεζ που έφυγαν από τη ζωή το 2002 και το 1998 αντίστοιχα. Με 15 τέρματα ακολουθούν οι Σεβερίνο Βαρέλα (Ουρουγουάη) και λόλο Φερνάντες (Περού), έπονται οι Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (Αργεντινή), Αντεμίρ (Βραζιλία), Χοσέ Μανουέλ Μορένο (Αργεντινή) και Έκτορ σκαρόνε (Ουρουγουάη) που έχουν από 13 γκολ, ενώ οι Ουρουγουανοί Ρομπέρτο Πόρτα, Άνχελ Ρομάνο μετρούν από 12. Στα 11 τέρματα βρίσκονται οι Εντουάρντο Βάργκας (Χιλή), Πάολο Γκερέρο (Περού), Χερμίνιο Μασαντόνιο (Αργεντινή) και Βίκτορ Αγκουστίν Ουγκάρτε.

Τα περισσότερα τέρματα σε μία διοργάνωση τα πέτυχαν ο Βραζιλιάνος Ζαΐρ (το 1949), ο Ουρουγουανός Χαβιέ Αμπρόις κι ο Αργεντινός Χουμπέρτο Μάσιο που σκόραραν από 9 γκολ. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα το πέτυχαν στην ίδια διοργάνωση, του 1957 στο Περού.

Οι κορυφαίοι προπονητές

Αν η διοργάνωση έπρεπε να λάβει το όνομα ενός προπονητή, αυτός θα ήταν αναμφίβολα του Γκιγέρμο Στάμπιλε. Έξι φορές έδωσε το "παρών" ως κόουτς στη διοργάνωση ο Αργεντινός τεχνικός και μέτρησε ισάριθμες κατακτήσεις με την "αλμπισελέστε", οι τρεις εξ αυτών μάλιστα στη σειρά (1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957)!

Ακόμη τρεις προπονητές βρέθηκαν σε έξι Κόπα Αμέρικα, ο Χιλιανός Λουίς Τιράδο (2 κατακτήσεις) και οι Κολομβιανοί Φρανσίσκο Ματουράνα (1 τρόπαιο), Ερνάν Ντάριο Γκόμες.

Άλλα ρεκόρ της διοργάνωσης

* Ο Ουρουγουανός Έκτορ Σκαρόνε, που ήταν μεταξύ άλλων γνωστός ως «Ελ Μάνκο», δηλαδή «αυτός με το ένα χέρι» επειδή όταν ήταν νεαρός είχε χάσει μέρος από το δεξί του χέρι σε ατύχημα με ηλεκτρικό αλυσοπρίονο, ήταν ο πρώτος που πέτυχε πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι (στο 6-0 επί της Βολιβίας το 1926). Αργότερα το πέτυχαν οι Αργεντινοί Χουάν Ανδρές Μαρβέτσι (1941), Χοσέ Μανουέλ Μορένο (1942) και ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο (1957).

* Με 11 ασίστ στο ενεργητικό του, ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

* Ο Λίο είναι κι ο παίκτης που αναδείχτηκε περισσότερες φορές MVP σε έναν αγώνα. Το πέτυχε εννιά φορές! Δύο το 2011, 4 το 2015 και 3 το 2016.

* Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ρονάλντο έχει παίξει 13 ματς στο Κόπα Αμέρικα και μετράει ισάριθμες νίκες!

* Από το 1997 ως το 1999 η Βραζιλία μέτρησε 12 διαδοχικές νίκες στο Κόπα Αμέρικα, τις περισσότερες στην ιστορία της διοργάνωσης.

* Το 1942 ο Αργεντινός Χοσέ Μανουέλ Μορένο πέτυχε το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης, μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Η Αργεντινή μάλιστα έφτασε στο εξωπραγματικό 12-0 επί του Εκουαδόρ και μέχρι σήμερα παραμένει η ευρύτερη νίκη του Κόπα Αμέρικα.

* Ως αλλαγή πάντως, εκείνος με το πιο γρήγορο χατ τρικ είναι ο Μέσι. Στο Αργεντινή-Παναμάς 5-0 στις 11/6/16, μπήκε στο 61' με το σκορ 1-0 κι από το 68' ως το 87' σκόραρε τρεις φορές!

* Το Κατάρ, μαζί με Μεξικό, Κόστα Ρίκα, ΗΠΑ, Ονδούρες, Παναμά, Ιαπωνία, Τζαμάικα και Αϊτή είναι οι εννιά χώρες εκτός CONMEBOL που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση.

* Οι Ρενέ Χιγκίτα (Κολομβία, 1989), Έρβιν Ραμίρες (Εκουαδόρ, 1991) και Χοσέ Λουίς Σιλαβέρ (Παραγουάη, 1997) είναι οι τρεις μοναδικοί τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει στο Κόπα Αμέρικα.

* Ο Ουρουγουανός Χοσέ Πιεντιμπένε σκόραρε το πρώτο γκολ στην ιστορία του Κόπα Αμέρικα. Ήταν στις 2 Ιουλίου 1914, στο 44ο λεπτό, όταν άνοιξε το σκορ στο 4-0 επί τη Χιλής.

Κόπα Αμέρικα: Αριθμοί, ρεκόρ και πρωτιές