MENU

Δύο φορές κατά το παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει κοντραριστεί με τη φιναλίστ του προηγούμενου Champions League σε πρεμιέρα φάσης ομίλων και τα αποτελέσματά του ήταν εντυπωσιακά: ένα 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ένα 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ωστόσο, αυτή τη φορά, κόντρα στην Τότεναμ, τα πράγματα ως προς την παράδοση... περιπλέκονται, από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούν ομάδα από τη χώρα που αποτελεί τον... κρυπτονίτη τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Οι αγγλικές ομάδες είναι για τον Ολυμπιακό παραδοσιακά η Νέμεσίς τους. Ο «κακός» που μέχρι προσφάτως αδυνατούσαν να ξορκίσουν. Μετά από 59 ολόκληρα χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα, οι Πειραιώτες κατάφεραν να αποκλείσουν ομάδα από το Νησί μόλις πέρσι, στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν άφησαν εκτός συνέχειας τη Μπέρνλι (σ.σ. 7η στην Premier) στα πλέι-οφ του Europa League. Λίγα ακόμη χρόνια πριν, ήταν που είχαν καταφέρει επίσης να πάρουν και το πρώτο τους «διπλό» επί αγγλικού εδάφους, το ιστορικό 2-3 επί της Άρσεναλ. Βεβαίως, παρότι ο Ολυμπιακός έχει μόλις μία πρόκριση κόντρα σε αγγλική ομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αρκετά πραγματικά σπουδαία αποτελέσματα, ως επί το πλείστον στην έδρα του. Και αυτό αφορά ματς τόσο σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις, όσο και σε διαδικασία ομίλων.

Το... σχεδόν απαγορευμένο Νησί

Μέχρι το ιστορικό πρώτο διπλό στην Αγγλία, στο «Emirates» επί της Άρσεναλ πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ολυμπιακός μετρούσε 12 σερί, εύκολες ήττες στο Νησί, με συνολικό απολογισμό τερμάτων 37-3! Εκεί κατάφερε επιτέλους να νικήσει τη Νέμεσή του στο σπίτι της, όμως και αυτή η νίκη ήταν χωρίς τελικό αντίκρυσμα στον όμιλο. Έτσι, στις επτά μέχρι σήμερα, περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει αγγλική ομάδα σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετρά έξι αποκλεισμούς και μία πρόκριση. Στα 14 αυτά νοκ-άουτ ματς (σ.σ. εντός και εκτός) ο «ερυθρόλευκος» απολογισμός δε, είναι 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες, με γκολ 12-29 εις βάρος του.

Η αρνητική «σούμα» και οι μεγάλες νίκες

Συνολικά, σε αυτά τα 60 χρόνια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, από τη σεζόν 1959-60, μετρά συνολικά απέναντι σε αγγλικές ομάδες, 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 16 ήττες σε 28 παιχνίδια. Εντός έδρας, έχει πετύχει τις 7 από τις 8 νίκες του, έχει επίσης 3 ισοπαλίες και 4 ήττες με θετικό πρόσημο στα γκολ (20-18). Στην Αγγλία, η αρνητική σούμα είναι 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 12 ήττες με γκολ 7-40 εις βάρος του.

Ολυμπιακός vs αγγλικών ομάδων

Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Γκολ
Εντός έδρας 14 7 3 4 20-18
Εκτός έδρας 14 1 1 12 7-40
Σύνολο 28 8 4 16 27-58

Αντίστοιχα, οι πραγματικά μεγάλες του νίκες επί αγγλικών ομάδων είναι όλες στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League, με χαρακτηριστικότερες το 1-0 επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβερπουλ τη σεζόν 2004/05, το 1-0 επί της Άρσεναλ τη σεζόν 2009/10, ένα αποτέλεσμα που του χάρισε την πρόκριση στους «16», το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16» τη σεζόν 2013/14 και φυσικά το πρώτο «διπλό» επί αγγλικού εδάφους, με το 3-2 στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ για τη σεζόν 2015-16.

Οι πρώτες... δύσκολες εμπειρίες

Ήταν 23 Νοεμβρίου του 1965, λίγα μόλις χρόνια μετά τα πρώτα του ματς στην Ευρώπη, όταν ο Ολυμπιακός κληρώθηκε για πρώτη φορά απέναντι σε αγγλική ομάδα. Αντίπαλός του στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η Γουέστ Χαμ. Όχι κάνα ιδιαίτερα... λαμπερό όνομα, έτσι; Σαφέστατα, αλλά με όρους 2018. Γιατί σε όρους εκείνης της εποχής, τα «σφυριά» ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων και φυσικά του Κυπέλλου Αγγλίας της προηγούμενης σεζόν. Επίσης, η δική της ραχοκοκαλιά στην ενδεκάδα, ήταν και αυτή που λίγους μήνες μετά θα οδηγούσε την Εθνική Αγγλίας στην κατάκτηση του μοναδικού της Μουντιάλ μέχρι σήμερα. Στην επίθεση, τον ήρωα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του '66, Τζεφ Χαρστ, με το χατ-τρικ στον τελικό επί της Δυτικής Γερμανίας. Στη μεσαία γραμμή, τον Μάρτιν Πίτερς, ο οποίος το '70 έγινε η πρώτη μεταγραφή που ξεπέρασε το φράγμα των 200 χιλ. λιρών πηγαίνοντας στην Τότεναμ. Στην άμυνα, τον άνθρωπο που πρακτικά είναι το πρόσωπο όλης της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον θρυλικό Μπόμπι Μουρ, ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός στην ιστορία του σπορ και πέρασε στα «Σφυριά» 16 σεζόν.

Απέναντι σε αυτή την ομάδα, ακόμη και ο θρυλικός Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβιτ, του Σιδέρη, του Γιούτσου, του Πολυχρονίου και του Μποτίνου, δεν είχε καμία απολύτως τύχη. Εύκολη ήττα με 4-0 στο «Άπτον Παρκ» (24', 44' Χαρστ, 57' Μπερν, 73' Μπέϊμπρουκ) και τιμητική ισοπαλία 2-2 (27' Χαρστ, 53' Πίτερς – 57' αυτ. Μπόβινγκτον, 81' Πολυχρονίου) στο Καραϊσκάκη όταν πια είχαν κριθεί όλα.

Αρκετά χρόνια μετά ήρθε πια η δεύτερη κόντρα του Ολυμπιακού με αγγλική ομάδα, αυτή τη φορά για τη 2η φάση του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1972/73. Αντίπαλός του η επίσης λαμπερή τότε, Τότεναμ. Οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν τότε άτυχοι για ακόμη μια φορά, αφού η ομάδα του θρυλικού Μπιλ Νίκολσον, ήταν ξανά η κάτοχος του Κυπέλλου UEFA, αφού πέντε μήνες νωρίτερα είχε πάρει το τρόπαιο στον αγγλικό εμφύλιο με τη Γουλβς. Απέναντί της, ο Ολυμπιακός παρέταξε ξανά μια σπουδαία ομάδα, αυτή των Λάκη Πετρόπουλου και Νίκου Γουλανδρή, με ένα από τα κορυφαία ρόστερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο και πάλι δεν είχε καμία τύχη, παρότι αισιοδοξούσε για μια καλή πορεία έχοντας αποκλείσει στον πρώτο γύρο την ιταλική Κάλιαρι του Τζίτζι Ρίβα και μάλιστα με δύο νίκες.

https://www.youtube.com/embed/uA4ojMAv6bQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ήττα ξανά με 4-0 (11', 58' Πιρς, 35' Τσίβερς, 47' Κόουτς) στην Αγγλία και το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» παρά το ότι ο Κελεσίδης είχε πιάσει και δύο πέναλτι του Μάρτιν Πίτερς, τον οποίο φυσικά ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ξανά πριν από λίγα χρόνια. Στη ρεβάνς, τιμητική νίκη για τον Ολυμπιακό με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρομέν Αργυρούδη, για την πρώτη του νίκη επί αγγλικής ομάδας!

Η σύγχρονη εποχή και το Champions League

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά έρχεται πια η επόμενη κόντρα του Ολυμπιακού με αγγλική ομάδα. Έκτοτε, από τη σεζόν 2000-01 όταν και αποκλείστηκε στην 3η φάση του Κυπέλλου UEFA από τη Λίβερπουλ, θα τις βρίσκει σταθερά μπροστά του κάθε λίγα χρόνια. Το αξιοσημείωτο της πρώτης κόντρας του με τη Λίβερπουλ, ήταν ότι η σεζόν είχε το ίδιο αποτέλεσμα για τους «ρεντς» με τη δεύτερη λίγα χρόνια μετά: κατέκτησε το τρόπαιο! Ήταν η χρονιά που φυσικά η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ πήρε το UEFA με το επικό 5-4 επί της Αλαβές στον τελικό του Ντόρτμουντ.

Επόμενη αντίπαλος από το Νησί η σπουδαία Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η οποία ήρθε στο ΟΑΚΑ τον Οκτώβρη του 2001 και παρέταξε ίσως την πιο... τρομακτική σύνθεση μεσαίας γραμμής και επίθεσης στη σύγχρονη ιστορία της: Ρόι Κιν, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, Πολ Σκόουλς, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ράιαν Γκιγκς, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.

https://www.youtube.com/embed/QJheRHjwkvk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ο Ολυμπιακός του Τζιοβάνι, του Καρεμπέ, του Τζόρτζεβιτς, του Γιαννακόπουλου και Λεμονή έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, όμως στο τέλος υποτάχθηκε 2-0 με ισάριθμα γκολ στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα. Αυτή ήταν και η πρώτη εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού στο Champions League, ξανά φυσικά με θύτη αγγλική ομάδα. Εύκολη ήταν τελικά και η ήττα του στο «Ολντ Τράφορντ» με 3-0 παρά την μυθική εμφάνιση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου κάτω από τα δοκάρια.

Τα 3 λεπτά του Άνφιλντ και η Άρσεναλ

Από εκεί και μετά, ο Ολυμπιακός έχασε ξανά δυο ματς σε όμιλο από τη Γιουνάιτεντ ένα χρόνο μετά, ενώ το 2004/05 κοντραρίστηκε για δεύτερη φορά με τη Λίβερπουλ. Πήρε μια σπουδαία νίκη 1-0 με γκολ του Στολτίδη στο νέο Καραϊσκάκη ενώ στη ρεβάνς του «Άνφιλντ» παίχτηκε ένα ματς σταθμός για τη σύγχρονη ιστορία των «Κόκκινων».

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με φάουλ του Ριβάλντο και πήγε στο ημίχρονο με το υπέρ του 1-0 απειλώντας τη Λίβερπουλ με αποκλεισμό και φυσικά δική του πρόκριση στην επόμενη φάση. Στο δεύτερο 45λεπτο, το «Άνφιλντ» έγειρε και το ματς πήρε μια μορφή που μέχρι σήμερα περιγράφεται από όσους το έζησαν μέσα από το γήπεδο χρησιμοποιώντας μόνο υπερφυσικά φαινόμενα. Γκολ ο Πονγκόλ στο 47', γκολ ο Μέλορ στο 80' -δύο παίκτες που κανείς σήμερα στο Μέρσεϊσάιντ δεν θα ήξερε ποιοι είναι αν δεν ήταν αυτό το ματς- γκολ ο Τζέραρντ τρία λεπτά πριν το τέλος και το Άνφιλντ στις φλόγες. Τρία λεπτά μακριά από μια ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό, τρία λεπτά πιο κοντά στο πέμπτο Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League των «ρεντς» που μετά από αυτό το ματς είχαν μια μαγική πορεία ως τον τελικό της Πόλης και μια ακόμη απίθανη ανατροπή.

Την ίδια σεζόν, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε ξανά εύκολα από αγγλική ομάδα συνεχίζοντας στο Κύπελλο UEFA, κόντρα στη Νιούκασλ του Άλαν Σίρερ, ενώ ο επόμενος αποκλεισμός ήρθε στους «16» του Champions League της σεζόν 2007-08 από την Τσέλσι, μετά από μια σπουδαία πορεία στον όμιλο με τα δύο πρώτα «διπλά» σε Βρέμη και Ρώμη. Τις τρεις επόμενες φορές που συνάντησε ομάδα από την Αγγλία, αυτή ήταν η Άρσεναλ, όλες για τους ομίλους του Champions League. Την πρώτη (2009/10) τη νίκησε 1-0 την τελευταία αγωνιστική ενώ αυτή είχε ήδη προκριθεί και πέρασε επίσης στους «16», ενώ τις δύο επόμενες δεν κατάφερε να περάσει από τον όμιλο παρά τις δύο ακόμη νίκες του.

Τα δύο τελευταία «παραλίγο» και το πρώτο μεγάλο «διπλό»

Καταλήγοντας, τη σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός έφτασε ξανά κοντά στο θαύμα όταν επί Μίτσελ νίκησε 2-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο ματς της φάσης των 16, όμως το χατ τρικ του Ρόμπιν Φαν Πέρσι και το 3-0 της ρεβάνς, του στέρησε ξανά τη χαρά μιας ιστορικής πρόκρισης επί ενός μεγάλου αντιπάλου από την Αγγλία.

Τέλος, τη σεζόν 2015-16, ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα νίκησε 3-2 την Άρσεναλ στο «Emirates», όμως όταν χρειάστηκε αποτέλεσμα για να προκριθεί την τελευταία αγωνιστική, ηττήθηκε δίκαια 3-0 από μια ανώτερη ομάδα και αποκλείστηκε ξανά.

Έσπασε επιτέλους το ρόδι!

Στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν πια, είχε έρθει η ώρα να σπάσει η αγγλική κατάρα για τον Ολυμπιακό. Μετά την πρόκριση επί της Λουκέρνης, οι «ερυθρόλευκοι» του Πέδρο Μαρτίνς αντιμετώπισαν την 7η της Premier League, Μπέρνλι, την οποία και απέκλεισαν με νίκη 3-1 εντός και ισοπαλία 1-1 στο Νησί. Στο πρώτο ματς του Καραϊσκάκη ο Κώστας Φορτούνης έκανε όργια με δυο γκολ και μια ασίστ, ενώ στον επαναληπτικό, οι Πειραιώτες κράτησαν δύσκολα το αποτέλεσμα, με τον Ποντένσε να ισοφαρίζει στο 83' και να σφραγίζει την πρόκριση.

https://www.youtube.com/embed/Riqo3IBRiDM?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Αναλυτικά οι αγώνες του Ολυμπιακού με αγγλικές ομάδες:

Συναντήσεις σε νοκ άουτ φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων:

1965/66: (2ος γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων): Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός 4-0, 2-2

1972/73: (2ος γύρος Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ): Τότεναμ - Ολυμπιακός 4-0, 0-1

2000/01: (3ος γύρος Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ): Ολυμπιακός - Λίβερπουλ 2-2, 0-2

2004/05: (Γύρος των «32» Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ): Ολυμπιακός - Νιουκάστλ 1-3, 0-4

2007/08: (Γύρος των «16» Champions League): Ολυμπιακός - Τσέλσι 0-0, 0-3

2013/14: (Γύρος των «16» Champions League): Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0, 3-0.

2018/19: (Πλέι-Οφ Europa League) Ολυμπιακός – Μπέρνλι 3-1, 1-1

Συναντήσεις στη φάση των ομίλων του Champions League:

2001/02: Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ολυμπιακός 3-0

2002/03: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ολυμπιακός 4-0, Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

2004/05: Ολυμπιακός - Λίβερπουλ 1-0, Λίβερπουλ - Ολυμπιακός 3-1

2009/10: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-0, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 1-0

2011/12: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-1, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 3-1

2012/13: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 3-1, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 2-1

2015/16: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-3

Ακολουθούν αναλυτικά και ανά χρονική σειρά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού απέναντι σε αγγλικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

Ολυμπιακός vs Άγγλων: Έσπασε τις κατάρες και... ελπίζει! (pics, vids)