MENU

Σφαγή, η (θηλυκό): 1) Η ενέργεια του ρήματος σφάζω, η θανάτωση ζώου συνήθως με μαχαίρι και 2) (μεταφορικά) Η αποτυχία μεγάλου αριθμού μαθητών/σπουδαστών σε εξετάσεις.

Ή, απλούστερα, αυτό που συνέβη- με τον διαιτητή Πόουσον σε ρόλο «πρωτοφανούς» εκτελεστή- στο παιχνίδι Άγιαξ-ΠΑΟΚ, στην έδρα των Ολλανδών το βράδυ της Τρίτης.

Η ομάδα του Φερέιρα πήγε στην Johan Cruyff Arena προσπαθώντας ν' ανατρέψει το πάρα πολύ δύσκολο 2-2 της Τούμπας. Παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο στρίμωξε στα σχοινιά το υπέροχο σύνολο των γηπεδούχων- μια ομάδα που, μην ξεχνάμε, πριν από μόλις 3 μήνες έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League-, άγγιξε το θαύμα, όμως στο τέλος αναγκάστηκε να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι.

Ποιος ήταν ο βασικός υπαίτιος, πέραν της δεδομένης δυναμικής του Άγιαξ, γι' αυτό τον αποκλεισμό του νταμπλούχου Ελλάδας; Ο Κρεγκ Πόουσον- ο άρχοντας, δηλαδή, του αγώνα, που προέβη σε μια σιχαμένη διαιτησία, καθώς υπέδειξε 3 (και ολογράφως προς αποφυγή παρεξηγήσεων: τρία!) πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Ωστόσο, δεν ήταν αυτά τα μόνα του λάθη.

Ας δούμε αναλυτικά μία-μία τις αποφάσεις του που καθόρισαν το αποτέλεσμα του αγώνα:

- Στο πρώτο πέναλτι έχουμε μια αμφισβητούμενη φάση, ωστόσο ο Ελ Καντουρί δίνει το δικαίωμα στο διαιτητή να υποδείξει την εσχάτη των ποινών με το μαρκάρισμά του πάνω στον Νέρες.

- Στο δεύτερο, το χέρι του Μπίσεσβαρ είναι εξ επαφής και χωρίς καμία πρόθεση.

- Στο 2-1 του Άγιαξ ο Ταλιαφίκο χρησιμοποιεί τα χέρια του. Άλλη μια φάση που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι... αμφισβητούμενη και δίνεται υπέρ του Άγιαξ. Ο διαιτητής μετράει το γκολ και ο Άγιαξ προηγείται 2-1.

- Το τρίτο πέναλτι που κερδίζει ο Αίαντας προέρχεται από το ζωικό βασίλειο: πρόκειται ξεκάθαρα για πέναλτι- αρκούδα. Καμία παράβαση, πρωτοφανής «ανακάλυψη» του Πόουσεν, ο οποίος, όμως, δεν είχε ολοκληρώσει το έργο του.

- Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και με τον ΠΑΟΚ να έχει μειώσει σε 3-2, ο ρέφερι αρνείται να δώσει εμφανές χέρι ακριβώς έξω από την περιοχή. Ο Δικέφαλος του Βορρά χάνει έτσι μια καλή ευκαιρία ν' απειλήσει για το 3-3, σκορ που του δίνει, θυμίζουμε, την πρόκριση.

- Και, τέλος, το... άγχος του να σφυρίξει τη λήξη του παιχνιδιού φαίνεται από το γεγονός πως έχοντας δώσει 4 λεπτά καθυστερήσεις και με τον τερματοφύλακα του Άγιαξ να έχει κρατήσει την μπάλα για πόση ώρα στα χέρια του μετά το 3-2 στο 93΄, αφήνει να παιχτεί ματς μόλις μέχρι το 94:21!

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμψιμοιρία γιατί μια ελληνική ομάδα ηττήθηκε και γνώρισε τον αποκλεισμό- όχι. Είναι η καθαρή εικόνα μιας πέρα για πέρα ύποπτης διαιτησίας, η οποία έστησε τον ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό τοίχο και τον «εκτέλεσε». Τα λόγια, άλλωστε, του προπονητή των πρωταθλητών Ελλάδας («Θα ήταν σκάνδαλο αν περνούσε ο ΠΑΟΚ!») μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο Πόουσον θύμισε Παπουτσέλη, μόνο που, πλέον, έχουμε 2019 και αυτά τα ντροπιαστικά φαινόμενα θα έπρεπε ν' ανήκουν στο παρελθόν. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως η UEFA ήθελε τον Άγιαξ στους ομίλους και βρήκε τον τρόπο να του χαρίσει, ουσιαστικά, την πρόκριση έναντι του Δικέφαλου, ο οποίος έκανε- πέρα από κάθε αμφισβήτηση- μια εκπληκτική εμφάνιση στο χορτάρι.

Είναι σίγουρο πως ο ρόλος του Θεόδωρου Θεοδωρίδη πρέπει να διερευνηθεί. Μην ξεχνάμε πως ο Γενικός Γραμματέας της UEFA έχει δεχθεί ανηλεή πόλεμο πολλάκις από το ερυθρόλευκο σύστημα και δεν είναι τυχαίο πως σήμερα η Ομοσπονδία έπαιξε τα ρέστα της για να περάσει η ομάδα που ήθελε: ο Άγιαξ...

* UEFA αυτό είναι απάτη

UEFA, this is a scam*