MENU

Αν ρωτήσεις θα σου πουν ότι ο αληθινός χαρακτήρας του ανθρώπου αποκαλύπτεται όταν έχει εξουσία. Ή λεφτά. Ή δύναμη. Ή νεύρα. Ή όταν είναι κόκκινο το φανάρι και δεν ξεκινάει ο μπροστινός. Σε κάποιες περιπτώσεις αποκαλύπτεται όταν βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης. Και ενδεχομένως να μην είναι ακριβώς ο αληθινός του εαυτός. Ενδεχομένως να είναι όλα εκείνα που ούτε στον ίδιο αρέσουν όταν κοιτάζει τον καθρέφτη. Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να τα κρύψει.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει περάσει τις 40 δυσκολότερες μέρες της καριέρας του ως προπονητής. Από τις 3 Νοεμβρίου και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μέχρι και χθες, όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ στο Champions League, βρίσκεται διαρκώς σε ένταση. Δεν το παραδέχεται, αλλά υπάρχει πίεση. Ακόμα κι αν νιώθει ασφαλής επί της ουσίας για τη θέση του, δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται στην αμφισβήτηση. Σε αυτές τις 40 ημέρες, η ΑΕΚ έχει δύο νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες. Σε αυτές τις σαράντα μέρες προέκυψαν εσωτερικά προβλήματα, τα οποία έπρεπε να διαχειριστεί. Η έξωθεν μαρτυρία είναι ότι απέτυχε. Και η έξωθεν εικόνα του μαρτυρά ότι το γνωρίζει.

Κάτω από το λεωφορείο!

Ακριβή μετάφραση δε μπορείς να την πεις. Αλλά αν υπάρχει μια φράση που ταιριάζει περισσότερο στη στάση του Μαρίνου Ουζουνίδη σε αυτές τις σαράντα ημέρες είναι το περίφημο «throw them under the bus». Ο προπονητής της ΑΕΚ αρνείται να δει τις δικές του ευθύνες, αρνείται να αντιμετωπίσει κάθε ήττα και η συμπεριφορά του κλιμακώνεται σε βαθμό που έφτασε να αποβληθεί σε έναν αγώνα Champions League. Όπως πριν λίγες ημέρες είχε αποφύγει να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα του δικεφάλου με τον Παναιτωλικό κι έφυγε για τα αποδυτήρια. Όπως μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήθελε να αλλάξει όλη την ενδεκάδα. Όπως φταίνε οι «ηλίθιοι» ή εκείνοι από τους οποίους «δε θα ζητήσει συγγνώμη που παίζει στο Champions League».

Ας τα δούμε αναλυτικά!

  • «Μπορεί να παίξεις καλά και να χάσεις ένα ματς, αλλά εμείς ήμασταν μια απογοήτευση. Προσπαθούσα να καταλάβω τι κάναμε στο πρώτο ημίχρονο. Ακόμα και ο τερματοφύλακάς μας τους έδινε τη μπάλα. Μπορεί να τύχει να είσαι σε κακή μέρα αλλά δεν επιτρέπεται να είμαστε έτσι στο σημερινό ματς. Έπρεπε να είμαστε πιο έτοιμοι. Βλέποντας το ματς, αν είχα τη δυνατότητα θα κατέβαζα άλλη ενδεκάδα».

3 Νοεμβρίου, μετά τον Παναθηναϊκό. Φταίνε οι παίκτες;

  • «Στο ένα τρία δοκάρια, στο άλλο δύο δοκάρια, τι να κάνουμε, αν είχε πάει μέσα θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα αποτελέσματα. Αφού ξεκινήσαμε με Πέτρο και Μάρκο μπροστά θέλαμε ένα σέντερ φορ στον πάγκο, γιατί να έχουμε δύο; Σε αυτές τις θέσεις ήταν οι περισσότερο ξεκούραστοι, δηλαδή Μπακασέτας, Μπογέ και Λιβάγια».

11 Νοεμβρίου, μετά τον Ατρόμητο. Φταίνε οι ερωτήσεις;

  • «Όταν υπάρχει ένα άσχημο αποτέλεσμα μπορείς να πεις χίλια άσχημα πράγματα είτε για τον προπονητή, είτε για το δοκάρι... Αν δούμε όμως τα στατιστικά δεν υπάρχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Όταν σου πάει ένα παιχνίδι τρέχεις, όταν δε σου πάει αλλάζει η ψυχολογία σου, είναι λογικό. Η ομάδα πάντως τρέχει πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο απ' ότι στην αρχή. Όταν μια ομάδα δεν έχει καλά αποτελέσματα είναι φυσιολογικό να ψάχνουν όλοι τι φταίει. Όμως πρέπει να το τεκμηριώνουν».

23 Νοεμβρίου, πριν τον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Φταίνε οι δημοσιογράφοι;

  • «Πρέπει να βρω τους παίκτες που θα έχουν το κίνητρο για να παίζουν σε αυτή την ομάδα. Δυστυχώς κάποια παιδιά μου έδειξαν ότι παίζουν για να παίζουν. Μια μεγάλη ομάδα γίνεται μεγάλη μέσω της εικόνας που βγάζει στα παιχνίδια. Εμείς ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε σήμερα είχαμε τέτοια εικόνα».

24 Νοεμβρίου, μετά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Φταίνε οι τρεις παίκτες (οι οποίοι δυο μέρες μετά «τελειώνουν» από την ΑΕΚ)

  • «Πρέπει να είναι ηλίθιος κάποιος για να το πιστέψει αυτό»

30 Νοεμβρίου, πριν το ματς με την Ξάνθη. Φταίνε οι «ηλίθιοι»;

  • «Από εκεί και πέρα, επειδή ακούω «το μηδέν, το μηδέν, το μηδέν», θα πω ξανά ότι δε θα ζητήσουμε και συγγνώμη που παίζουμε Champions League. Αυτό είναι το επίπεδο των αντιπάλων μας. Και αν νικούσαμε την Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα».

8 Δεκεμβρίου, για το ματς με την Μπενφίκα. Φταίνε όσοι έχουν απαιτήσεις;

  • «Δυστυχώς, εκτός του ότι είχαν να αντιμετωπίσουν μια καλή ομάδα, είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλους παράγοντες μέσα που σε εκνευρίζουν, σου δημιουργούν νευρικότητα και δεν σε αφήνουν να παίξεις. Ξέραμε από την αρχή ότι είμαστε η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου αλλά σε κάθε παιχνίδι μας το υπενθύμιζαν κάποιοι. Είναι λυπηρό όταν μιλάμε για αγώνες Champions League να κάνουμε τέτοια σχόλια, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα των περισσότερων παιχνιδιών. Πρέπει να σέβονται περισσότερο τον θεσμό και τις ομάδες που αγωνίζονται εδώ».

12 Δεκεμβρίου, μετά το ματς στην Λισσαβώνα. Φταίνε οι διαιτητές;

Ανάμεσα σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει βγει μπροστά. Έχει πάρει εν μέρει ευθύνες, έχει προσπαθήσει να καλύψει λάθος κουβέντες του, ωστόσο είναι ξεκάθαρα τον τελευταίο μήνα μακριά από τον εαυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ή τον εαυτό που δεν είχε χρειαστεί να δούμε…

Ο... κακός εαυτός του Μαρίνου!