MENU

Σε ένα όχι τόσο μακρινό, αλλά ξεχασμένο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έχανε τον Οκτώβριο του του 2014 στην Πορτογαλία από την Εστορίλ με 2-0. Οι γηπεδούχοι πανηγύριζαν τη νίκη σαν τρελοί, σα να είχαν κατακτήσει ένα τρόπαιο! Έμοιαζε υπερβολικό, όμως ήταν απλά μια ομάδα που μάθαινε να εκτιμά την σταδιακή πρόοδο που σημείωνε. Η πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ιστορία της ήταν το 2013-14 και είχε μείνει χωρίς νίκη στον όμιλο, οπότε γιατί να μην χαρεί λιγάκι παραπάνω την παρθενική επιτυχία της; Η άσημη πορτογαλική ομάδα που στα μέρη μας ήταν γνωστή γιατί παρήγαγε τον Φερνάντο Σάντος είχε συνηθίσει στις μικρότερες κατηγορίες, μέχρι που ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός την ανέβασε το 1991 στα σαλόνια και την κράτησε εκεί μέχρι που έφυγε το 1994. Ο Σάντος ήταν 33 ετών όταν ανέλαβε, ενώ είχε φορέσει στη σύντομη ποδοσφαιρική του καριέρα και τη φανέλα της ομάδας. Η θέση του; Δεξί μπακ!

Από το 1994 μέχρι και το 2012, με μια μικρή παρένθεση στη σεζόν 2003-04, η Εστορίλ βολόδερνε σε μικρότερες κατηγορίες. Η ιστορία ήθελε να επαναληφθεί! Ένα δεξί μπακ, με μια καριέρα που δεν βρήκε την ευκαιρία που χρειαζόταν, είχε μόλις σταματήσει το ποδόσφαιρο. Η διοίκηση του πρόσφερε τη θέση του τεχνικού διευθυντή κι εκείνος την αποδέχτηκε. Την πέμπτη αγωνιστική η ομάδα ήταν στη 10η θέση κι έμοιαζε εκτός στόχων. Ο Πιγκέλ Πίσκο, πρόεδρος του συλλόγου, τον κάλεσε στο γραφείο και τον ρώτησε: «Τι λες;». Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, 34 ετών μόλις, δίστασε αρχικά. Μετά το σκέφτηκε ξανά και φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Θα αναλάμβανε τη θέση του Βινίτσιους Εουτρόπιους και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Εστορίλ θα σκαρφάλωνε στην πρώτη θέση. Στο φινάλε της σεζόν θα πανηγύριζε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Μάρκο Σίλβα ή κατά το διαβατήριό του Μάρκο Αλεξάντρε Σαράιβα ντα Σίλβα ήταν το φαινόμενο προς παρακολούθηση, η μετεμψύχωση του εν ζωή Φερνάντο Σάντος ή ο «Special Two», όπως θέλησαν να τον περιγράψουν κάποιοι. Έχει, όμως, στ’ αλήθεια επιρροές από τον Ζοσέ Μουρίνιο; «Προφανώς και η πορεία του Μουρίνιο είναι εκείνη που άνοιξε την πόρτα για όλους τους Πορτογάλους προπονητές. Δεν είναι, όμως, σωστό να προσπαθείς να τον μιμηθείς. Πρέπει ο καθένας να έχει τη δική του προσωπικότητα και τη δική του φιλοσοφία». Εκεί εγείρονται οι ενστάσεις αρκετών Πορτογάλων δημοσιογράφων που θεωρούν ότι ο τεχνικός του Ολυμπιακού όχι απλά δεν είναι ο «Special Two», αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον τεχνικό της Τσέλσι.

«Ο Μάρκο απέχει χιλιόμετρα από τη νοοτροπία του Μουρίνιο. Δεν είναι αλαζόνας, αντιθέτως είναι ταπεινός άνθρωπος που μιλάει και φέρεται με ταπεινό τρόπο. Αποφασισμένος, ναι. Φιλόδοξος, ναι. Αλλά όχι Μουρίνιο», έγραψε αρθρογράφος μεγάλης εφημερίδας που πίστωσε στον Μάρκο Σίλβα ως κορυφαία χαρακτηριστικά την ελευθερία που δίνει στους παίκτες του και τη σχέση που κατορθώνει να έχει μαζί τους. Πιθανότατα επειδή έτσι ήταν και ως παίκτης…

Ένας μικρός προπονητής…

Λένε πως μια ακόμα χαρακτηριστική διαφορά του Μάρκο Σίλβα με τον Ζοσέ Μουρίνιο είναι ότι ο πρώτος έχει παίξει ποδόσφαιρο! Άλλαξε εννέα ομάδες, πριν καταλήξει στην Εστορίλ σε μια στιγμή της ζωής του που οι προτεραιότητες είχαν αλλάξει και η αναζήτηση της ευκαιρίας έμοιαζε να φτάνει στο τέλος της. Στην παραθαλάσσια πόλη της Λισσαβώνας, ο Πορτογάλος είχε δημιουργήσει την οικογένειά του, είχε παντρευτεί με την Άνα Γκαλβάο και είχαν αποκτήσει δύο κόρες. Έτσι, για να έχει περισσότερα θηλυκά στο σπίτι να γκρινιάζουν επειδή η τηλεόραση παίζει συνέχεια ποδόσφαιρο! Ο Σίλβα ήταν τότε 28 ετών, είχε αρχίσει να σκέφτεται την προπονητική και γνώριζε πως είχε χάσει τη στιγμή του.

«Είχα πει στον Ζεσουάλντο Φερέιρα να τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα της Μπράγκα, όμως εκείνος προτίμησε να αγοράσει παίκτη στη θέση του. Ήταν σα να του είχαν δώσει ένα κλειδί για να ανοίξει την πόρτα και αποδείχθηκε πως δεν ταίριαζε», εξιστορούσε ο προπονητής του στη δεύτερη ομάδα της Μπράγκα, όπου έπαιξε το 2002-2003 ο Μάρκο Σίλβα. Τον περιγράφει – όπως και όλοι οι συμπαίκτες του – ως έναν ποδοσφαιριστή πάντα πρόθυμο να μάθει, ως μια σπουδαία προσωπικότητα που πάντα είχε ηγετικό ρόλο στα αποδυτήρια. «Θυμάμαι την επιμονή του να αντιλαμβάνεται γιατί γίνονται κάποια πράγματα και το ενδιαφέρον να καταλάβει το παιχνίδι. Επιπλέον, ήταν πάντα βοηθητικός στον προπονητή και όποτε υπήρχε πρόβλημα στην ομάδα, ήξερε να χειριστεί την κατάσταση στα αποδυτήρια».

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία τον οδήγησαν στην επιτυχία από την πρώτη του χρονιά στην Εστορίλ. «Αναμφίβολα έκανε σπουδαία δουλειά. Μας έφτιαξε το μυαλό και αυτό άλλαξε όλη την ομάδα. Μας μιλούσε για ώρες και ειλικρινά έβλεπα συμπαίκτες μου να δακρύζουν. Προσπάθησε να αγγίξει τα συναισθήματά μας και ήξερε πώς να μας δίνει κίνητρο. Ήταν πάντα εκεί, ακόμα και στις πιο χαλαρές στιγμές προπόνησης για να διορθώσει ό,τι δεν του άρεσε. Και είχε όλους τους παίκτες μαζί του, συμπεριλαμβανομένου κι όσους δεν έπαιζαν». Οι συστάσεις του Λαμεϊράο, αμυντικού της Εστορίλ στα χρόνια του Μάρκο Σίλβα, δεν απέχουν απ’ όσα έχουν διαρρεύσει φέτος για τον Πορτογάλο τεχνικό και τη δουλειά που κάνει στον Ολυμπιακό.

Φαίνεται και ήταν προετοιμασμένος για το μέλλον του από καιρό… «Ήμουν σχεδόν 25 ετών όταν κατάλαβα ότι θα γίνω προπονητής. Ήταν μια δουλειά που με συνάρπαζε και είχα αποφασίσει ότι θα την ακολουθήσω. Έφτιαχνα τη δική μου σύνθεση, το δικό μου σύστημα, τη δική μου τακτική. Παρακολουθούσα τους προπονητές μου και είχα πολλούς σε 16 χρόνια καριέρας και προσπαθούσα να πάρω το καλύτερο από τον καθένα», θυμάται ο Μάρκο Σίλβα που κρέμασε τα παπούτσια του το 2011, ανέλαβε κατευθείαν τεχνικός διευθυντής στην Εστορίλ, στα μέσα της σεζόν προπονητής και η ανέλιξή του ήταν μνημειώδης. Αν και «Εστοριλίστας» στην καρδιά κατάλαβε ότι η ευκαιρία που ποτέ δεν είχε ως ποδοσφαιριστής θα ερχόταν σύντομα ως προπονητής.

Wikileaks και Ολυμπιακός!

«Φεύγω με καθαρή συνείδηση ότι έκανα τα πάντα για τα συμφέροντα της Σπόρτιγκ. Ο προσωπικός μου στόχος μου είναι να γίνομαι καλύτερος προπονητής κάθε μήνα. Έτσι σκέφτομαι, αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Να βελτιώνομαι, να εξελίσσομαι, να προχωράω μπροστά. Αν δεν το κάνεις, τότε κάποιος που είναι πιο πίσω από εσένα, θα σε ξεπεράσει». Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να μιλήσει για τη Σπόρτιγκ. Την ομάδα που του άνοιξε την πόρτα το 2014, με την οποία εξελίχθηκε ως προπονητής, έπαιξε στο Champions League, κατέκτησε το κύπελλο και χώρισε με αγωγή 400 σελίδων!

Ο βασικός λόγος της διαφωνίας του με τη διοίκηση του συλλόγου ήταν ότι δε φόρεσε κουστούμι στον αγώνα με τη Βιζέλα! Η… αθλητική φόρμα πρόσβαλε τον ιδιότροπο πρόεδρος της Σπόρτιγκ, η απόλυσή του έγινε θέμα μέχρι και στα αθλητικά wikileaks, με την αγωγή να διαρρέει λέξης προς λέξη, αλλά τελικά ούτε γάτα, ούτε ζημιά. «Ίσως ο κόσμος ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει, αλλά το γεγονός ότι λίγο καιρό μετά από μια τέτοια ιστορία συμφώνησαν να μου καταβάλουν την αποζημίωση αποδεικνύει τι ακριβώς είχε γίνει. Είναι κρίμα που συνέβη, αλλά δεν αξίζει να μιλάω γι’ αυτό. Σέβομαι τον σύλλογο και τους οπαδούς του».

Ο Μάρκο Σίλβα είδε το τετραετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει να πηγαίνει στα σκουπίδια, είχε το ενδιαφέρον από Ιταλία και Ισπανία να θολώνει όσο ο χρόνος περνούσε, αλλά είδε και μια ομάδα που επέμενε να τον περιμένει. «Το μόνο ξεκάθαρο για το μέλλον μου ήταν ο Ολυμπιακός», δηλώνει και στέκεται στη συμπεριφορά των ερυθρολεύκων. «Με περίμεναν πέρα από το όριο. Η προετοιμασία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει και η ομάδα δεν είχε προπονητή. Ήταν μεγάλο το ρίσκο που πήραν για μένα και ήταν αδιανόητο για τον πρωταθλητή Ελλάδας να μην έχει προπονητή να παρουσιάσει στον κόσμο του στα τέλη Ιουνίου. Έβαλαν στοίχημα για μένα και δε θέλω να αποτύχω. Για να είμαι ειλικρινής, με άγγιξε η προσπάθεια που έκανε ο σύλλογος για να με έχει».

Η προτεραιότητα του Πορτογάλου όταν ήρθε στη χώρα μας είναι να μιλήσει με τον Βίτορ Περέιρα. «Το πρώτο πράγμα που μου είπε; Ζήτα συνθήκες για να μπορέσεις να πάρεις το πρωτάθλημα», αποκαλύπτει χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία τους. Οι κινήσεις έγιναν, ο Μάρκο Σίλβα ζήτησε και πήρε παίκτες για να παρουσιάσει μια ομάδα που ξεχωρίζει στο γήπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια ομάδα που δείχνει να ζει για το σήμερα και να είναι έτοιμη για κάθε αύριο. Όπως ο προπονητής της.

«Η μόνη μου σκέψη είναι αυτό που έρχεται. Τι κι αν κερδίσουμε έναν αγώνα; Εγώ πρέπει να σκεφτώ την αυριανή προπόνηση».

Ο Μάρκο Σίλβα δώρο στον Ολυμπιακό!