MENU

Μπήκαμε στον Αύγουστο, όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ΠΑΟΚ είναι η αλήθεια.

Ο Δικέφαλος είναι υποχρεωμένος να πορευτεί με το βάρος του πρόωρου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η σεζόν ξεκίνησε με μια παταγώδη αποτυχία. Μόνο ως παταγώδη αποτυχία μπορώ να χαρακτηρίσω, τον αποκλεισμό από μια ομάδα όπως η Λέφσκι.

Το ερώτημα που βασανίζει τον κόσμο, είναι… γιατί; Γιατί δεν κατάφερε ο ΠΑΟΚ να κοντράρει μια ομάδα, σαφώς υποδεέστερη. Οι απαντήσεις είναι λίγο πολύ γνωστές. Απαντήσεις, όχι δικαιολογίες. Το τονίζω. Οι απουσίες των τραυματιών Ολιβέιρα – Καντουρί, το γεγονός ότι Μπίσεσβαρ, Βιειρίνια, Αντρίγια, Νάρει, ήταν ανέτοιμοι, η έλλειψη εμπειρίας από τους νεοφερμένους Κουαλιάτα, Ντάντας, η παραδοχή ότι ο Ράφα Σοάρες δεν προσαρμόστηκε στα δεδομένα του ΠΑΟΚ, είναι κομμάτια του παζλ της απάντησης στην ερώτηση που προαναφέρω.

Προχωρώντας βαθύτερα, θα προσθέσω την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση του Νέσμπεργκ στην ομάδα, την επιλογή Μπράντον Τόμας ως αντικατάσταση του Τσόλακ (προφανώς δεν ταιριάζει στα πλάνα του Λουτσέσκου από την στιγμή που δεν τον χρησιμοποιεί) και φυσικά τις απουσίες ενός επιτελικού μέσου, ενός 6αριού με κύριο χαρακτηριστικό του την ταχύτητα και ενός ακόμα εξτρέμ για το αριστερό άκρο της επίθεσης.

Θεωρώ πως συμφωνούμε όλοι, με αυτή την σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή της κατάστασης. Ποιοι έχουν την ευθύνη; Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη σκέψη. Οι ευθύνες είναι υπόθεση της ιδιοκτησίας, του αθλητικού διευθυντή και του προπονητή. Αυτοί καθορίζουν με τις αποφάσεις τους, την διστακτικότητα τους, την αναβλητικότητα τους, τις εμμονές τους και τέλος τον τρόπο της μεταξύ τους συνεργασίας, την πορεία της ομάδας.

Ωστόσο το ζητούμενο κατά την προσωπική μου άποψη στην παρούσα φάση, δεν είναι ο επιμερισμός των ευθυνών αλλά η εύρεση λύσεων για να μην χαθεί η χρονιά. Κακά τα ψέματα, αν δεν γίνουν επεμβάσεις – διορθώσεις στο ρόστερ, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε για σοβαρούς στόχους.

Σαφώς και με το χρόνο η ομάδα θα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, σε καμία περίπτωση όμως το υλικό του ρόστερ, δεν έχει δυνατότητες να προσφέρει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΠΑΟΚ. Με την πάροδο του χρόνου και τα παιχνίδια παίκτες όπως οι Κοταρσκι (άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις μέχρι τώρα από τους νεοφερμένους), Κουαλιάτα, Ντάντας θα ανεβάσουν ρυθμούς, θα προσαρμοστούν στα δεδομένα, δεν είναι όμως αυτό αρκετό. Αν θέλουμε να μιλάμε για στόχους, απαιτείται ενίσχυση σε συγκεκριμένες θέσεις με ποιοτικούς παίκτες. Ενίσχυση με παίκτες στο επίπεδο του Νάρει, που θα αλλάξουν την εικόνα της ομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΠΑΟΚ θα δώσει την εικόνα ομάδας που πετάει… λευκή πετσέτα, αποδεχόμενος τη μοίρα του και την ζοφερή πραγματικότητα μιας χρονιάς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, η ενίσχυση των ομάδων του ανταγωνισμού, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ολυμπιακός, Παναθηναικός, ΑΕΚ και Αρης, είναι φανερό ότι επιχειρούν να εμφανιστούν περισσότερο ισχυροί σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Γεγονός για το οποίο δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε.

Χωρίς συζήτηση και δεύτερη σκέψη, πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στους Ντούγκλας, Βιερίνια και Κούρτιτς για τη συμπεριφορά τους. Κίτρινες και κόκκινες κάρτες για διαμαρτυρίες σε παιχνίδι «ζωής και θανάτου», ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. Δεν με νοιάζουν τα ονόματα και φυσικά αναγνωρίζω την προσφορά τους στην ομάδα. Αυτή η συμπεριφορά όμως, είναι απαράδεκτη για καλά αμειβόμενους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που γνώριζαν ποιο ήταν το διακύβευμα για τον ΠΑΟΚ το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.

Τέλος, η ομάδα πρέπει να απαλλαγεί από παίκτες που δεν έχουν μέλλον στην Τούμπα. Ζαμπά (συνεχίζει… αμέριμνος τις διακοπές του όντας αδικαιολογήτως απών από τις προπονήσεις της ομάδας), Μουργκ, Τέιλορ, Νινούα και Λάμπρου, σύμφωνα με ρεαλιστικούς υπολογισμούς, κοστίζουν σχεδόν 4.000.000 ευρώ (με την εφορία των αποδοχών τους), ετησίως στον ΠΑΟΚ. Ποσό που μπορεί να διατεθεί για να καλυφθούν οι ελλείψεις στο ρόστερ. Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Δεν υπάρχει, ούτε μέρα –κυριολεκτικά- για χάσιμο μέσα στον Αύγουστο!

Μονόδρομος οι άμεσες αποφάσεις στον ΠΑΟΚ
EVENTS