MENU

Υπάρχει μια άποψη που λέει «Όσα λεφτά κι αν βάλεις την τιμή ενός εισιτήριου διαρκείας, σίγουρα κάποιοι θα βρεθούν να διαμαρτυρηθούν πως είναι υψηλή». Υπάρχει και η «απέναντι» όμως που σημειώνει πως «Αυτές τις εποχές ο κόσμος βασανίζεται στα οικονομικά θέματα πρώτης ανάγκης, οπότε πρέπει οι ΠΑΕ να είναι πιο συγκαταβατικές στον τρόπο που θα απευθυνθούν και θα του ζητήσουν να πληρώσει για να πάει στο γήπεδο».

Να πω την αλήθεια μου, δίχως ίχνος διπλωματίας, είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο καθένας από την πλευρά του έχει τα δίκια του. Και η ΠΑΕ ΑΕΚ, αφού εν προκειμένω για τις δικές της τιμές στα Διαρκείας του νέου γηπέδου έχει ανοίξει από χθες μεγάλη συζήτηση, αλλά και ο κόσμος της ομάδας μέρος του οποίου δυσανασχέτησε με την τιμολογιακή πολιτική και έκανε ανάλογα σχόλια.

Ας δούμε, ρεαλιστικά, τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών:

-       Η ΠΑΕ ΑΕΚ: προσφέρει στον πελάτη-οπαδό ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο. Για το οποίο όλοι οι ΑΕΚτζήδες λένε και γράφουν ύμνους εδώ και πολύ καιρό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ανυπόμονοι να πάνε και να παρακολουθήσουν την ομάδα. Το «προϊόν» είναι από τη φύση του εξαιρετικό. Σημείωση: δεν έχει σχέση με το ποιες μεταγραφές θα κάνει η ΑΕΚ ούτε τι ομάδα θα φτιάξει ο Αλμέϊδα. ΑΥΤΗ τη στιγμή η ΠΑΕ «πουλάει» ΓΗΠΕΔΟ. OPAP Arena του κουτιού. Όχι ΟΑΚΑ… 40 ετών. Πουλάει υπερσύγχρονο «ναό». Αν σε αυτόν θα βγουν στο χορτάρι με τα κιτρινόμαυρα ο… Μέσι ή ο… Μήτσος από τα Κάτω Πετράλωνα είναι ΑΛΛΗ συζήτηση. Αν ήταν ίδια συζήτηση, με τον Μέσι στην ΑΕΚ ο Μελισσανίδης θα μπορούσε να πουλάει 10.000 ευρώ το Διαρκείας και με τον Μήτσο θα έπρεπε να το ρίξει στα 10 ευρώ; Είπαμε, όμως: αυτή τη στιγμή βγήκαν τα Διαρκείας του κιτρινόμαυρου «Ναού». Όχι της ομάδας του Αλμέιδα.

Τι θεωρούν στην ΑΕΚ; Ότι αυτές οι τιμές δεν είναι «αφύσικες» γι αυτό που προσφέρουν στον κόσμο. Ότι είναι φυσιολογικές για το υπέροχο καινούργιο γήπεδο που δίνουν στους οπαδούς. Και πως όταν θέλει κάποιος να πάει «στο κέντρο», να έχει και τα προνόμιά του λογικά θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Τώρα, αν ένας Μέσος Όρος π.χ. 50 ευρώ ανά ματς είναι «ακριβός» για μια καλή θέση, αυτό μπορεί ο καθένας να το κρίνει.

Τι μηνύματα, έχουν, στην ΠΑΕ ΑΕΚ; Τηλεφωνικά τουλάχιστον (γιατί σήμερα θα αρχίσει η διάθεση επί της ουσίας) γίνεται… πανζουρλισμός από τη ζήτηση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «τα εισιτήρια θα κάνουν φτερά μέσα σε λίγες μέρες». Μένει να το δούμε.

Υπάρχουν, επίσης, και ακραίες καταστάσεις. Για σουίτα που πουλήθηκε από την ΠΑΕ στις 70.000 ευρώ ο κάτοχός της δέχθηκε προσφορά 100.000 και 120.000 ευρώ για να την… μεταπουλήσει! Βεβαίως, θα πει ο καθένας «Όταν μπορείς να διαθέσεις 70 χιλιάρικα για σουίτα γηπέδου δεν σε ενδιαφέρει να βγάλεις από αυτήν λεφτά. Εχεις την άνεση να πληρώσεις όσο όσο για να απολαύσεις την ομάδα σου». Και μαζί με την ομάδα τις εξαιρετικές παροχές που προσφέρει μια σουίτα στην OPAP Arena. Όμως αυτά δεν είναι για εμάς, τους κοινούς θνητούς, αλλά για τα «γερά» πορτοφόλια.

Ακούω φυσικά και την πολύ λογική δυσαρέσκεια εκείνου που θα δώσει το χιλιάρικο ή ακόμη παραπάνω για ένα Διαρκείας αλλά δεν θα έχει θέση πάρκινγκ και θα πρέπει να ψάχνει στα στενά της Νέας Φιλαδέλφειας. Γι αυτό όμως δεν ευθύνεται η ΠΑΕ ΑΕΚ. Από την πρώτη στιγμή γνώριζε ο Ενωσίτης πως για να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο γήπεδο στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας οι προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης θα είναι πολύ περιορισμένες.

-       Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά. Ο κόσμος που δυσανασχετεί. Ο οποίος θεωρεί ότι οι τιμές την πρώτη σεζόν του νέου γηπέδου είναι «υπερβολικές». Από τα 300 ευρώ Συνδεσμιακά μέχρι το γεγονός πως για να πάρεις και το παιδί σου θα χρειαστείς κοντά στα 2000 ετησίως για δύο Διαρκείας σε σχετικά «καλές θέσεις». Αν σε αυτά προσθέσετε και την αγωνιστική αποτυχία της ΑΕΚ την περασμένη σεζόν που απογείωσε την τσατίλα του κόσμου, βγαίνει το αποτέλεσμα της μίνι «έκρηξης».

Δεν θέλω –και δεν πρέπει- να αδικούμε κανένα. Πόσο μάλλον εμείς οι δημοσιογράφοι που μπαίνουμε στο γήπεδο με την ταυτότητά μας και δεν έχουμε άγχος πως θα παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι. Ο Έλληνας πολίτης αυτή την εποχή –σωστότερα ΚΑΙ αυτή την εποχή- υποφέρει. Πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του για σούπερ μάρκετ, για ρεύμα, για πετρέλαιο, για καύσιμα, μέχρι και για την… αναπνοή του. Βασανίζεται για να φέρει ίσα βάρκα ίσα γιαλό τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το γήπεδο αποτελούσε πάντοτε το αποκούμπι του. Αυτή τη «μία ιερή μέρα» που θα πάρει το γιο του και θα πάνε μαζί να παρακολουθήσουν την ομάδα. Να πάει στο γήπεδο για να ξεσκάσει, ακόμη κι όταν η ομάδα τον… σκάει.

Ο μέσος Ελληνας είναι υποχρεωμένος από το 2010 και μετά να προσαρμόζει διαρκώς τις προτεραιότητές του και να φτάσει στο σημείο να προτάσσει την επιβίωση! Γάλα, ρεύμα, ενοίκιο, φαγητό, βενζίνη, φροντιστήρια των παιδιών και… βλέπουμε.

Τον πονάει πολύ, λοιπόν, όταν διαπιστώνει πως δεν μπορεί να αγοράσει ένα Διαρκείας της ομάδας του. Ή πως αν το αγοράσει θα στερήσει από άλλα, ίσως σημαντικότερα πράγματα, την οικογένειά του. Και το γεγονός ότι δεν θα δει την ομάδα –ή θα την δει σε πολύ λιγότερα παιχνίδια- του βγάζει μεγάλη τσατίλα. Σε συνδυασμό με τα άλλα βάσανα της ζωής και της καθημερινότητας, η τσατίλα γιγαντώνεται.

Τι θέλω να πω με όλα τούτα; Ότι οφείλουμε να βλέπουμε τα δίκια και των δύο πλευρών, δίχως λαϊκισμούς. Γιατί και η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει λογικά επιχειρήματα για την τιμολογιακή πολιτική της, φυσικά και ο κόσμος έχει τα δίκια του ζητώντας φθηνότερες τιμές.

Μακάρι για την ΑΕΚ και τους φίλους της, η 2η σεζόν του OPAP Arena να φέρει πιο κοντά τα «θέλω» και τα «μπορώ» των δύο πλευρών. Για την ώρα πάντως, η δική μου πρόβλεψη, αν μου επιτρέπετε, είναι πως από το ματς των εγκαινίων και μετά δεν θα πέφτει ούτε καρφίτσα στον Ενωσίτικο «Ναό».

ΥΓ: Άσχετο με τα παραπάνω: Οσο περνούν οι μέρες ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ΑΕΚ για τις μεταγραφές. Μετράει αντίστροφα. Για την ώρα απλώς το επισημαίνουμε… 

Η σουίτα των 70.000… στα 120.000 ευρώ και τα δίκια που έχουν ΠΑΕ και κόσμος!
EVENTS