Και τελικά για ποιον μιλάμε;
Ο Ράφα Σοάρες ξεκίνησε την καριέρα του, έχοντας μπερδέψει τους πάντες. Ξεκίνησε ως Λουίς Ράφαελ Άλβες, στις εφημερίδες ή ακόμη και σε αναφορές στο ίντερνετ, είχε δει τον εαυτό του να γράφεται ως Λουίς Άλβες, Λουίς Ράφαελ, Λουίς Ράφαελ Άλβες και εν γένει... το χάος!
«Όλα ξεκαθάρισαν όταν πήγα στην Κ17 της Πόρτο, θέλοντας να κάνω την διαφορά. Το όνομά μου είναι Ράφα Σοάρες έλεγα κάθε μέρα προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο αριστερός μπακ που είχε πολλά ονόματα...». Για την ακρίβεια ένα είχε, αλλά δεν πήγε πολύ καλά αυτό σε πρώτη φάση...
Επί της ουσίας, σαν να τον συνόδευε σε όλα ένα... χάος. Ξεκίνησε ως αριστερός εξτρέμ στα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο αλλά στην Πόρτο την είδε αλλιώς. Συνήθιζε να παίζει σε οποιαδήποτε θέση στα αριστερά, όντας ένας γνήσιος αριστεροπόδαρος. Και μπακ σε τετράδα και μπακ χαφ με πεντάδα στην άμυνα και χαφ σε 4-4-2, γενικά είχε «χτενίσει» κάθε σπιθαμή του γηπέδου από τα αριστερά.
«Όταν ανέβηκα στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο, η θέση του αριστερού μπακ άρχισε να είναι η θέση μου. Ήταν υπέροχο, γιατί είναι μια θέση που δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες, συνεπώς έχει πάντα ενδιαφέρον για έναν αριστερό μπακ».
Στην Πόρτο έμαθε πώς να είναι ένας καλός αριστερός μπακ με επιθετικές αρετές και στη συνέχεια οι εμπειρίες του από τους δανεισμούς τον μύησαν και στην… άλλη πλευρά του ακραίου αμυντικού: «Είχαμε πάντα καλές ομάδες στην Πόρτο και έμαθα αρκετά κυρίως για το επιθετικό παιχνίδι. Ήταν σημαντικό να μεγαλώσω έτσι και συνεχίζω να βελτιώνω ό,τι περισσότερο μπορώ. Έμαθα πολλά και με βοήθησε πολύ να είμαι ο παίκτης που είμαι σήμερα. Όταν πήγα στην Ακαντέμικα όμως ήταν μια μεγάλη αλλαγή, γιατί έπρεπε να αμυνθώ περισσότερο. Περιέργως δεν σταμάτησα να ανεβαίνω αρκετά συχνά και σε αυτούς τους έξι μήνες είχα ενδιαφέροντα νούμερα (15 αγώνες, ένα γκολ και τρεις ασίστ) για μια ομάδα που ήταν στο κάτω μέρος της βαθμολογίας. Αλλά ήταν φυσικό να προσαρμοστώ στις καταστάσεις, γιατί όταν το επίπεδο είναι υψηλό, πρέπει να προσαρμόζεσαι».
Αρκετά όμως με τις συστάσεις. Τι σημαίνει να είσαι ένας καλός πλάγιος μπακ;
Έχοντας παίξει σε απαιτητικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και με διάφορους προπονητές που είχαν διαφορετικές ιδέες για το ποδόσφαιρο, ο Ράφα Σοάρες έχει καταλήξει στο τι χρειάζεται να κάνει ένας πλάγιος μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο:
«Οι πλάγιοι μπακ παίζουν μεγάλο ρόλο στις ομάδες πλέον, καθώς είναι ουσιαστικοί στην πίεση, στο παιχνίδι της ομάδας χωρίς μπάλα. Η αμυντική γραμμή στις περισσότερες ομάδες που αγωνίστηκα ήταν πολύ ψηλά, όσο πιο μακριά γίνεται από την περιοχή. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι ακραίοι αμυντικοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα».
Στα 27 του έχει αγωνιστεί και στην Αγγλία για λογαριασμό της Φούλαμ και επιμένει να λέει πως το ποδόσφαιρο εκεί δεν έχει σχέση με αλλού, έχοντας εμπλουτίσει σημαντικά τις εμπειρίες του: «Στην Αγγλία όλα είναι πιο έντονα με έμφαση στο σωματικό παιχνίδι, δεν έχει σχέση με κανένα άλλο πρωτάθλημα. Στην Ισπανία η ένταση δεν πέφτει, αλλά οι μονομαχίες δεν είναι τόσο δυνατές όπως στην Αγγλία και υπάρχει περισσότερος χώρος για το τεχνικό κομμάτι. Στην Πορτογαλία η ένταση δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά παίζει ρόλο μεγάλο η τακτική γιατί ως χώρα έχουμε καλούς προπονητές. Ένιωθα ότι στην Πορτογαλία ήταν πάντα δύσκολο να νικήσεις ή να προσπαθήσεις να παίξεις εναντίον οποιασδήποτε ομάδας γιατί τακτικά ήταν πάντα καλές».
Δεν έχει γράψει ακόμη συμμετοχή με την εθνική Ανδρών Πορτογαλίας, αλλά δεν τα παρατάει: «Συνεχίζω να δουλεύω και να παλεύω για να έρθει η μέρα μου. Πρόσφατα κλήθηκε ένας άλλος παίκτης της γενιάς μου, ο Ζοάο Παλίνια με τον οποίο ήμασταν μαζί σε ευρωπαϊκά και Μουντιάλ στην Κ19 και αυτό μου δίνει κίνητρο, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν παίκτες της γενιάς μου που έχουν ήδη φτάσει εκεί. Γι΄αυτό συνεχίζω να δουλεύω για να έρθει η ώρα μου».
Εκτός ποδοσφαίρου, του αρέσει να διαβάζει, μιλάει -πέρα από την μητρική του- αγγλικά και ισπανικά, και μελετά προσεκτικά κάθε επόμενο βήμα του καθώς ξέρει πως η επιτυχία και τα χρήματα του ποδοσφαίρου δεν διαρκούν για πάντα. Είναι ένας τύπος που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και έχει μόνιμους συνεργάτες ακόμη και για τη διατροφή του:
«Νοιάζομαι για την ευημερία μου και μου αρέσει να είμαι καλά σωματικά και ψυχικά για να μπορώ να είμαι όσο καλύτερος γίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω πολύ, μέχρι τα 20 μου το θεωρούσα αστείο, αλλά τώρα μου αρέσει και διαβάζω πολύ. Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής και έχουμε μισθούς άνω του μέσου όρου, σχεδόν με αναγκάζει να ακολουθήσω το μονοπάτι του να κατανοήσω πώς λειτουργούν τα χρήματα, πώς μπορώ να επωφεληθώ, ποιες επενδύσεις μπορώ να κάνω και να κατανοήσω την χρηματοοικονομική κατάσταση καλύτερα.
Μου αρέσει πολύ και η διατροφή. Από την Πόρτο ακόμη, με ακολουθούν δύο διατροφολόγοι, ο Βίτορ Ούγκο Τεϊσέιρα και ο Πέντρο Καρβάλιο. Κάνω πάντα επιπρόσθετη δουλειά εκτός γηπέδου για την πρόληψη τραυματισμών».
Plot twist: Μπότο, Λουίς Κάστρο και Ράφα Σοάρες σε πρώτο πλάνο!