MENU

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τουλάχιστον 8 παίκτες θα προστεθούν στο ρόστερ, καλύπτοντας τις θέσεις παικτών που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν. Πιθανό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.

Εξαρτάται από την πορεία των συζητήσεων με τους Κρέσπο, Σβάμπ, Μπίσεσβαρ, Βιειρίνια και φυσικά από την απόφαση που θα ληφθεί για τον Ζίφκο Ζίφκοβιτς. Είναι γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα καταθέσει η ΠΑΕ πρόταση ανανέωσης στον Σέρβο γκολκίπερ ή όχι.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, τα πρόσωπα που θα προστεθούν στο ρόστερ να είναι και 10 και 12, ίσως και περισσότερα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψουν προτάσεις παραχώρησης παικτών, όπως για παράδειγμα οι Ζαμπά και Μιχάι για τους οποίους γενικότερα υπάρχει κινητικότητα.

Δεν αποτελεί είδηση η απόφαση αναδόμησης του ΠΑΟΚ. Ηταν από πέρσι γνωστό πως ο κύκλος έκλεισε για πολλούς παίκτες. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη, ο Ζοσέ Μπότο για τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή.

Ο προσανατολισμός είναι ξεκάθαρος. Η δημιουργία δηλαδή μιας ομάδας με παίκτες μικρότερης ηλικίας. Ρόστερ περισσότερο νεανικό σε σχέση με αυτό που παρουσίαζε ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια. Αν και η απόκτηση παικτών μεταξύ 22 και 25 ετών, δεν θεωρούνται νέοι από τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή του ΠΑΟΚ.

Ο Μπότο έχει την δική του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και είναι δεδομένο ότι έπεισε για τις απόψεις του, τόσο την ιδιοκτησία όσο και τον προπονητή. Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο. Προκύπτει από τις ηλικίες των παικτών που προσεγγίζει ο ΠΑΟΚ (Κοτάρσκι, Μάνγκας, Σοάρες) και των παικτών που ήδη έχει συμφωνήσει (Νέσμπεργκ, Κουαλιάτα).

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προστεθούν στην ασπρόμαυρη μηχανή και παίκτες πιο κοντά στα 30. Η βασική φιλοσοφία όμως είναι αυτή που αναφέρω. Προσθήκες παικτών μεταξύ 22 και 25 με προοπτική να δομηθεί ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη 3ετία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και κακά τα ψέματα, για να προχωρήσει μια ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χρειάζεται εκτός από ποιότητα και παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με συνεχόμενους αγώνες, υψηλών απαιτήσεων.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Απαιτεί προσεκτικές, καλά μελετημένες κινήσεις – αποφάσεις και φυσικά συμπόρευση από τεχνική ηγεσία, αθλητικό διευθυντή και ιδιοκτησία. Στόχος όλων να παρουσιάσει ο Δικέφαλος ένα σύνολο πιο ανταγωνιστικό και έτοιμο να επιστρέψει στις επιτυχίες. Αυτός είναι ο μόνο στόχος.

Είναι επίσης ξακάθαρο (προκύπτει από τις κινήσεις του Μπότο και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον προπονητή) πως η ομάδα θα αναχωρήσει για την Ολλανδία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (27 Ιουνίου με 10 Ιουλίου), έχοντας συμπληρωμένο το 90% του ρόστερ της.

Δεν υπάρχει και άλλη επιλογή. Μια ομάδα που θα αλλάξει σχεδόν το 60% του ρόστερ της, χρειάζεται χρόνο και σκληρή δουλειά. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να αποφύγουμε τα γνωστά καλοκαιρινά… θρίλερ που ως συνήθως τελείωναν στις 31 Αυγούστου. Δεν είναι κακό να κάνεις προσθήκες μέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Κακό είναι να προσθέτεις παίκτες απαραίτητους για την λειτουργία της ομάδας την τελευταία στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί φέτος.

ΥΓ Ο ΠΑΟΚ ρίχνει ματιές και στην Ελληνική αγορά. Αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να γίνει κίνηση. Υπάρχει αξιόλογο υλικό και εντός συνόρων, άποψη που βρίσκει σύμφωνο τον Ζοσέ Μπότο.

Δύσκολο το εγχείρημα για ένα νέο ΠΑΟΚ