MENU

Ήταν 31 Μαΐου του 1954, όταν ο Θεός ήταν σε μεγάλα κέφια και έπλασε έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και έναν μύθο για την ΑΕΚ.

Ο Θ(ε)ωμάς Μαύρος γίνεται σήμερα 68 ετών και το SDNA γράφει για τον παίκτη-σύμβολο της ΑΕΚ που λατρεύτηκε όσο λίγο από τον κόσμο της. 

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα και τέσσερα χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Παλαιό Φάληρο, τότε που η συνοικία της Αθήνας ήταν με πολλές μονοκατοικίες, αυλές και κήπους με λουλούδια. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος με καταγωγή από τη Χίο. Ήταν, όμως, λάτρης του ποδοσφαίρου και όπως είχε δηλώσει προ πενταετίας ο Μαύρος ήταν ο άνθρωπος που του εμφύσησε την αγάπη για τον αθλητισμό. Όσο για τη μητέρα του; Είχε καταγωγή από την Πόλη με το σπίτι του πιτσιρικά Θωμά να μοσχοβολά από τα όμορφα μαγειρευτά της φαγητά.

Στο σπίτι οι γονείς του μπορεί να άκουγαν ρεμπέτικα ή νησιώτικα, αλλά εκείνος είχε άλλα ακούσματα. Του άρεσαν οι  οι Doors, οι Rolling Stones και οι Beatles. Στη γειτονιά κλωτσούσε συνεχώς μία μπάλα. Έπαιζε με τα άλλα παιδιά με τις ώρες, εκτός από το μεσημέρι, όπου ο ύπνος ήταν απαράβατη ιεροτελεστία.

Και επειδή τότε ήταν άλλες εποχές, ο Θωμάς Μαύρος θυμόταν πως εκείνη την περίοδο ήταν κάτι κακό, έμοιαζε με δυσφήμιση το να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, το 2017 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως «στην Α' Γυμνασίου, μόλις με έβλεπαν, θυμάμαι να μου λένε: «Καλώς τον αλήτη». Ήταν μια αντίληψη που επικρατούσε ευρέως. Πάντως, δεν μου άρεσε ποτέ να δίνω δικαιώματα. Ακόμα και με τις κοπέλες προτιμούσα να συναντιέμαι πίσω από το κτίριο του σχολείου».

Στα 13 του χρόνια είδε τους γονείς του να χωρίζουν. Δεν ένιωσε θυμό, αλλά θλίψη. «Όταν είσαι παιδί και βλέπεις τους γονείς σου να χωρίζουν, πληγώνεσαι κι αισθάνεσαι υπαίτιος. Θεωρούσα ότι μπορεί να είχα συμβάλει κι εγώ στην απόφασή τους. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Προτιμούσα πάντα, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, να αναλαμβάνω την ευθύνη για όλα. Αλλά, τελικά, τα παιδιά δεν φέρουν καμία ευθύνη», έχει πει για το «καυτό» αυτό κεφάλαιο της ζωής του.

Και, όμως, μικρός ήθελε να γίνει αρχαιολόγος

Ο Θωμάς Μαύρος δεν μεγάλωσε με την ιδέα του να γίνει ποδοσφαιριστής. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, μικρός ήθελε να γίνει αρχαιολόγος.

Τρελαινόταν με την αρχαία ιστορία, είχε πάθος με την εξερεύνηση και ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Ωστόσο, η αγάπη για το ποδόσφαιρο ήταν, τελικά, πιο δυνατή και όλα άλλαξαν μία Κυριακή.

Ξεκίνησε με τα πόδια από το Παλαιό Φάληρο για τη Νέα Σμύρνη. Πήγε στο γήπεδο του Πανιωνίου και κατάφερε να φέρει... τούμπα το γήπεδο. Με 65 κεφαλιές κι ένα ανάποδο ψαλίδι έγινε μασκότ της ομάδας και κάπου εκεί είχε μπει, ήδη, το «μικρόβιο του ποδοσφαίρου» μέσα του.

Έτσι το ποδόσφαιρο μπήκε επαγγελματικά στη ζωή του το 1970 όντας μόλις 16 ετών. Βρέθηκε στον Πανιώνιο «με συμπαίκτες που για μένα ήταν μεγαθήρια», έχει δηλώσει. Όνειρο του ήταν να γίνει ένας καλός παίκτης. Εκείνα τα χρόνια ποδόσφαιρο και σπουδές τις περισσότερες φορές δεν συμβάδιζαν. Έτσι άφησε το σχολείο στην άκρη και αφοσιώθηκε με το όλο το «είναι» στο ποδόσφαιρο και πριν καλά-καλά γίνει ενήλικας κατόρθωσε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής παίζοντας στο Καραϊσκάκη.

Έμεινε για περίπου 6 χρόνια στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο και το 1976 άλλαξε φανέλα. Βέβαια, αυτό δεν έγινε εύκολα. Ο 22χρονος τότε Θωμάς Μαύρος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον Πανιώνιο. Ζητούσε να μείνει ελεύθερος, διότι η ομάδα ανανέωνε χωρίς τη συγκατάθεσή του το δελτίο που είχε υπογράψει ως ανήλικος. Πήγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και δικαιώθηκε... Μάλιστα, έλεγε τότε πως αν δεν έμενε ελεύθερος από τον Πανιώνιο, θα σταματούσε το ποδόσφαιρο. Είχε συμφωνήσει, βέβαια, με την ΑΕΚ δείχνοντας ενθουσιασμένος που θα φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» με τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο, μάλιστα, να αποκαλύπτει πως «διακαής πόθος του Θωμά ήταν να μεταγραφεί σε μεγάλη ομάδα της Αθήνας ή του Πειραιά». 

Είχε φθάσει κοντά στον Ολυμπιακό, η συνέντευξη στην «Απογευματινή» στον Νίκο Καραγιαννίδη

Και είχε φθάσει, είναι αλήθεια, κοντά στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1973 βρισκόταν μόλις ένα βήμα από την ένταξή του στους Πειραιώτες. Ένα φλερτ που χρονολογούνταν από το 1967, όταν ο Θωμάς, μαζί με τον αδελφό του τον Σωτήρη, εγκατέλειψαν τον Πανιώνιο και άρχισαν προπονήσεις με την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού.

Μάλιστα για το θέμα αυτό είχε μιλήσει και ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού και προπονητής της εφηβικής ομάδας στα τέλη των 60s, Ηλίας Υφαντής. «Το 1967, μου έφερε τον Θωμά ο πατέρας του στα τσικό του Ολυμπιακού. Μου ζήτησε να τον αναλάβω γιατί είχε φιλοδοξίες να τον φτάσει ψηλά. Τον συμβούλευσα να στέκεται πάντα δίπλα του σαν πατέρας, αλλά να μην γίνει ποδοσφαιρικός σύμβουλος του, διότι είχε μία έφεση να ανακατεύεται. Από την αρχή, είδα ένα παιδί που είχε έμφυτη την αίσθηση του γκολ και είχε δουλέψει σε βασικούς τομείς. Όμως, επειδή είχε δελτίο στον Πανιώνιο, θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα» υποστήριξε ο κ. Υφαντής και η συμβουλή που έδωσε στον πατέρα του Μαύρου ήταν αντιφατική, περιπλέκοντας την κατάσταση: «Το συμφέρον μου λέει να σου πω να τον πάρεις από τον Πανιώνιο, όμως το συμφέρον του Θωμά είναι να μείνει εκεί, γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει στην πρώτη ομάδα».

Και το καλοκαίρι του 1973 τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά. Τότε ο Μαύρος μαζί με τον αρχισκόρε του Πανιωνίου, Γιώργο Δέδε απείχαν από τις προπονήσεις των Νεοσμυρνιωτών ζητώντας μεταγραφή. Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής προσέφερε δέκα εκατ. δραχμές για να τον πάρει στο λιμάνι. Υπήρχε, όμως, σημαντική διαφορά. Οι Νεοσμυρνιώτες απαιτούσαν 15 εκατομμύρια δραχμές. Η διαφορά, όσο και αν φαίνεται μικρή, εκείνη την εποχή φάνταζε αγεφύρωτη. Και η μεταγραφή κολλούσε...

Στις 31 Ιουλίου εξέπνεε η περίοδος των μεταγραφών. Ο Πανιώνιος είχε θέμα στο ταμείο και όλοι πίεζαν τους διοικούντες για να πάει ο Θωμάς Μαύρος στον Ολυμπιακό  με τη μέθοδο της αποδέσμευσης που θα ίσχυε μέχρι τις 6 Αυγούστου. Υπήρχαν όμως και άλλοι στο νεοσμυρνιώτικο στρατόπεδο που δεν ήθελαν να παραχωρηθεί ο παίκτης, διότι θα δημιουργούνταν κακό προηγούμενο.

Η προετοιμασία του Πανιωνίου έχει ξεκινήσει, αλλά ο Μαύρος δεν είναι πουθενά... Και στις 2 Αυγούστου γίνεται το «μπαμ». Ο 19χρονος Θωμάς Μαύρος εμφανίζεται στα γραφεία της «Απογευματινής», πίσω από το Rex και δηλώνει στον μετέπειτα εκδότη του «Φιλάθλου», Νίκο Καραγιαννίδη: «Θέλω να πάω στον Ολυμπιακό».

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα σε εκείνη τη συνέντευξη. Αποκάλυψε διάλογο με τον τότε προπονητή του στον Πανιώνιο, Νταν Γεωργιάδη που τον ρωτούσε πόσες θερμίδες έχει η φέτα, και τι φορέματα προτιμάει η αδελφή του, αφήνοντας τον άναυδο. Ταυτόχρονα υποστήριξε πως με το ποσό που θα του δώσει ο Γουλανδρής θα αγοράσει ένα Citroen και πως θα ανοίξει μία νεανική μπουτίκ στο Κολωνάκι. Η μεταγραφή, όμως, δεν έγινε ποτέ...

Το επόμενο καλοκαίρι ξανά τα ίδια... Μόνο που αυτή τη φορά ο Γουλανδρής τα είχε βρει με τον τότε πρόεδρο της ομάδας, τον αείμνηστο Κώστα Τσολακάκη. Ο Μαύρος ετοιμαζόταν να ενσωματωθεί στην προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» στην Αυστρία, αλλά υπήρξε η καθοριστική, όπως αποδείχθηκε ιστορικά, παρέμβαση ενός ανθρώπου που ματαίωσε τη μεταγραφή.

Ο  Λουκάς Μπάρλος περίμενε στη γωνία και μετά από ένα επεισοδιακό σήριαλ που κράτησε τον Μαύρο εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα χρόνο, το καλοκαίρι του '76, ολοκληρώθηκε η ένταξη του στην ΑΕΚ και το σύνθημα «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός» να είναι για χρόνια το αγαπημένο κυριακάτικο σύνθημα της κιτρινόμαυρης εξέδρας…

Ζούσε και ανέπνεε για την προπόνηση

Ο Θωμάς Μαύρος ζούσε και ανέπνεε για την προπόνηση. Έκανε πράγματα που για εκείνη την εποχή ήταν πολύ πρωτοποριακά.

Μονόζυγα, κοιλιακοί, ασκήσεις, βάρη, σουτ και σκέψεις για μια καλή ντρίπλα συνέθεταν την καθημερινότητα του. Ακόμη και στα ρεπό του έκανε ό,τι είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. Το 2017 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως «στη δική μας εποχή δεν υπήρχαν κλιματιστικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής. Ήταν πρωτόγονες οι καταστάσεις με τις οποίες αντιμετώπιζες την κούρασή σου».

Και επειδή οι ποδοσφαιριστές δένονται όχι μόνο με το άθλημα, αλλά και με τις ομάδες, ο Θ(ε)ωμάς έχει δηλώνει πως «ο Πανιώνιος ήταν το «σπίτι μου», εκεί γεννήθηκα ποδοσφαιρικά, όμως η ΑΕΚ ήταν η «γυναίκα» που παντρεύτηκα και με οδήγησε στις μεγάλες διακρίσεις της καριέρας μου».

Γιατί έπαιζε και η ιστορία με τον ΑΕΚτζή κρεοπώλη της γειτονιάς

Αν ρωτήσεις τον Θωμά Μαύρο γιατί έπαιζε μπάλα, θα σου απαντήσει ότι δεν το έκανε για τα χρήματα. «Εμείς δεν παίζαμε για τις χρηματικές απολαβές αλλά για την ομάδα και τους φιλάθλους μας, για να είναι «υπερήφανη» η καλημέρα μας», έχει δηλώσει και έχει αφηγηθεί την περιβόητη ιστορία με τον κρεοπώλη.

Ήταν τότε που φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ και έλεγε στη μάνα του να πάει εκείνη για ψώνια γιατί ο κρεοπώλης ήταν ΑΕΚτζής και θα του έκανε πολλές ερωτήσεις για την ομάδα. 

Οι μεγάλες του επιτυχίες με την ΑΕΚ και η πικρία για τον Αλέφαντο

Ο Θωμάς Μαύρος έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της ΑΕΚ. 

Στην πρώτη του σεζόν έκανε πράγματα και θαύματα «τινάζοντας» τα αντίπαλα δίχτυα και συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να φτάσει η ΑΕΚ στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ. Τις χρονιές 1978 (22 γκολ), 1979 (31 γκολ), 1985 (27 γκολ), 1990 (22 γκολ) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ ήταν δεύτερος στην Ευρώπη το 1979. Με την Ένωση κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1978, 1979) και δύο κύπελλα (1979, 1983), σημειώνοντας 174 γκολ σε 277 συμμετοχές.

Η κόντρα με τον Αλέφαντο τη σεζόν 1986-87, το ματς με την Καλαμαριά και το τέλος

Στην ποδοσφαιρική ζωή του Θωμά Μαύρου υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο της σεζόν 1986-87.

Είναι η χρονιά, όπου ο Μαύρος είναι εσχάτως 33 ετών. Η ΑΕΚ κάνει κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα και κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος έχει τη φαεινή ιδέα να προσλάβει ως προπονητή το Νίκο Αλέφαντο. Η ΑΕΚ κάνει δυο νίκες στα πρώτα δύο ματς του Αλέφαντου, αλλά στη συνέχεια έχει τραγική πορεία.

Υπό την ηγεσία του Αλέφαντου, λοιπόν, η ΑΕΚ παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Νικά εύκολα με 2-0 με τον Μαύρο στη βσική ενδεκάδα. Αυτό αρέσει πολύ στον κόσμο που λατρεύει τον Θ(ε)ωμά. Στο 81', όμως, όλα αλλάζουν. Ο Αλέφαντος αποφασίζει να αντικαταστήσει τον Μαύρο και οι οπαδοί αντιδρούν Θεωρούν πως ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος με τη διοίκηση θέλουν να «τελειώσουν» τον Μαύρο.

Μάλιστα, ο Αλέφαντος πηγαίνει προς την εξέδρα για να μαλώσει με τους οπαδούς και αργότερα αφήνει τον πάγκο και φεύγει έξαλλος.

Σε συνέντευξη τύπου κατηγορεί ανοιχτά με τον Μαύρο, λέει ότι έχει γεράσει, ότι είναι αδιάφορος, ότι έκανε τον άρρωστο και ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως ότι πλήρωνε ο ίδιος από την τσέπη του για να κάνει ατομική προετοιμασία ο παίκτης. “Πέρασε ο χρόνος” καταλήγει. Ο Ζαφειρόπουλος στηρίζει τον Αλέφαντο και τα βάζει με τον κόσμο, χωρίς όμως να καταφέρεται εναντίον του ποδοσφαιριστή. Πολλά λέγονται και για κομματικά ζητήματα, καθώς Ζαφειρόπουλος και Αλέφαντος ήταν με την τότε κυβέρνηση. Ο Μαύρος απαντάει την επόμενη ημέρα με δική του συνέντευξη κατηγορώντας τον Αλέφαντο ότι θέλει να τον τελειώσει. Η κατάσταση ξεφεύγει όταν ο Αλεφάντος επιτίθεται σε δημοσιογράφο που έχει πάει να καλύψει την προπόνηση της ΑΕΚ και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Ο Θ(ε)ωμάς της ΑΕΚ δεν παίζει ξανά με την κιτρινόμαυρη φανέλα μέχρι το τέλος της σεζόν. Το καλοκαίρι αποχωρεί, καθώς αποδεικνύεται ότι η διοίκηση δεν τον θέλει και τον θεωρεί τελειωμένο. Φυσικά αποχωρεί και ο Αλέφαντος, αφού ο Ζαφειρόπουλος καταλαβαίνει το λάθος του.

Ο Μαύρος δεν ακούει τη συμβολή του Αλέφαντου για να σταματήσει σε επίπεδο... Μισέλ Πλατινί. Πάει στον Πανιώνιο και τα «σπάει» κάνει φοβερές σεζόν. Μάλιστα, αγωνίζεται και τη σεζον 1989-90, όπου όντας 36 ετών σκοράρει 22 φορές και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με το ματς της 7ης αγωνιστικής να του μένει αξέχαστρο.

Ο Πανιώνιος φιλοξενούνταν από την ΑΕΚ. Η Ένωση παίρνει προβάδισμα με τον Μπατίστα και οι «κυανέρυθροι» ισοφαρίζουν με τον Μαύρο στο 26'. Μόλις ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος σκόραρε, γίνεται πανζουρλισμός.

Ακούγεται ξανά το «Ποιος; ποιος; ποιος; Ο Μαύρος ο θεός». Ο τεράστιος σκόρερ γυρίζει σιγά σιγά προς τη σέντρα και σηκώνει τα χέρια του χαιρετώντας τον κόσμο. Χρόνια αργότερα δηλώνει: «Είναι η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου και η καλύτερη μαζί. Η αποθέωση του κόσμου, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι εγώ έβαλα γκολ στην ΑΕΚ. Ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί».

Η συμμετοχή στη Μικτή Κόσμου

«Οι πιο μεγάλες επιτυχίες μου ήταν η συμμετοχή μου στη Μικτή Κόσμου, στη Μικτή Ευρώπης, το Ασημένιο Παπούτσι και, φυσικά, η διάκριση ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το να αξιώνεσαι να παίζεις στη Μεικτή Κόσμου είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση και τη θυμάμαι πάντα ως μια συγκλονιστική εμπειρία. Ήταν και μια μεγάλη διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει το 2017 ο Μαύρος και πράγματι έτσι είναι.

Ήταν 22 Ιουλίου του 1984. Ο Μαύρος ήταν με την ΑΕΚ στη Γερμανία, όπου διεξαγόταν το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας και πετά απευθείας στην Αμερική όπου έγινε ο αγώνας.

Το παιχνίδι έγινε στο Giant’s Stadium του Νιού Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά σε 50.000 περίπου θεατές. Υπήρχε εκεί μάλιστα και μια αυτοσχέδια σημαία της ΑΕΚ, την οποία και έδειξε τότε η τηλεόραση.

Στο ίδιο ματς έπαιζε και άλλος ένας Έλληνας ο μεγάλος Βασίλης Χατζηπαναγής, που αγωνίζονταν στην ομάδα του Ηρακλή.

Η Μικτή Κόσμου επικράτησε 3-1 της Κόσμος Νέας Υόρκης. Το σκορ άνοιξε με πέναλτι, για τους  Νεοϋορκέζους  ο Γιόχαν Νέεσκενς και το πρώτο ημίχρονο έληξε 1-1 με το γκολ του Ροστό. Στην επανάληψη ο Μαύρος μπήκε στον αγώνα με το νούμερο “12” στη πλάτη και ο Χατζηπαναγής αντικατέστησε τον Κίγκαν στο 65΄. Ο Ούγκο Σάντσεζ έκανε το 2-1 και το αυτογκόλ του Μαρκαντόνιο έκλεισε το σκορ του παιχνιδιού στο 3-1 υπέρ της Μικτής Κόσμου. Ο Μαύρος είχε συμμετοχή σε πολλές φάσεις, μάλιστα το τρίτο γκολ ξεκίνησε από αυτόν, στο 86΄παραλίγο να χριστεί σκόρερ, αφού κεφαλιά του μετά από σέντρα του Χατζηπαναγή χτύπησε στο δοκάρι.

Η ομάδα της Μικτής Κόσμου ήταν, Σίλτον, Ντούρτε, Μπεκενμπάουερ, Ντέϊβις, Κρόλ, Ροστό, Μάγκατ, Νταμιάνι, Κίγκαν, Ζορντάο, Κέμπες έπαιξαν και οι Πφάφ, Νίκολας, Μαύρος, Χατζηπαναγής, Ορτίζ, Φερνάντο Γκόμεζ, Φούτρε, Φιγκερόε, Ούγκο Σάντσεζ. Τελευταία στιγμή ο Μισέλ Πλατινί δεν μπόρεσε να αγωνιστεί.

Η ενασχόληση του με τη διοίκηση

Ο Θωμάς Μαύρος ασχολήθηκε ενεργά και με τα διοικητικά της ΑΕΚ το δύσκολο καλοκαίρι του 2012. Έχει υποστηρίξει πως δεν έχει μετανιώσει που το έκανε, παρότι «ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της ζωής μου». 

Μπήκε για να βοηθήσει και βρέθηκε ακόμη και στο κρατητήριο υποστηρίζοντας πως «για μένα ήταν  άγνωστο και ασύλληπτο όλο αυτό που συνέβαινε και περνούσα. Οι αστυνομικοί, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να μου φορέσουν χειροπέδες, επειδή ντρέπονταν, προτίμησαν να μην το κάνουν. Όμως αυτό δεν επηρέασε την αγάπη μου για την ΑΕΚ».

Η «OPAP Arena» και η δωρεά στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ

Και πλέον ανυπομονεί να μπει στο νέο γήπεδο της ομάδας, στην «OPAP Arena», όπου θα συνιστά ξεχωριστό κεφάλαιο. Κατ' αρχήν σε έναν από τους πυλώνες της «Αγιάς Σοφιάς» υπάρχει η φωτογραφία του με τον ίδιο στα τέλη του προηγούμενου έτους να κάνει μία σπουδαία δωρεά στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ.

Παρέδωσε το  αργυρό παπούτσι που είχε κατακτήσει ως δεύτερος σκόρερ της Ευρώπης το 1979, αλλά και τη φανέλα που είχε φορέσει αγωνιζόμενος με τη Μικτή Κόσμου το 1984. Η τεράστια προσφορά του Μαύρου έγινε συμβολικά μέσα στην Αγιά Σοφιά - OPAP Arena, κάτω από τον πυλώνα με τη φωτογραφία του.

Τα κορυφαία επιτεύγματά του:

• Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική με 260 γκολ.
• Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1978, 1979, 1985 με την ΑΕΚ και 1990 με τον Πανιώνιο).
• Αργυρό ευρωπαϊκό παπούτσι το 1978.
• Δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδας (1978, 1979) και δύο φορές Κυπελλούχος (1978, 1983), όλες με την ΑΕΚ.
• Είναι ένας από τους μόλις 11 παίκτες στην ιστορία της Α’ Εθνικής με πέντε γκολ σε ένα ματς (ΑΕΚ – Αιγάλεω 5-2 το 1985).
• Τέταρτος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 501.
• Έπαιξε 36 φορές στην Εθνική (1972 έως 1984), πετυχαίνοντας 12 γκολ.

«Ποιος; Ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός»: Γίνεται 68 ετών και το SDNA γράφει για τον Θ(ε)ωμά (vids, pics)