MENU

 

  • Είπα και χθες βράδυ στο «SDNA After», πως για να βρω κάτι παρόμοιο με αυτό που ζήσαμε στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ, πρέπει να πάω 34 χρόνια πίσω. Στο ΑΕΚ-Άρης 2-1, 14 Φεβρουαρίου του 1988. Κυριακή, ενώ τη Τετάρτη είχε γίνει το αλήστου μνήμης ματς κυπέλλου με τον ΟΣΦΠ, το 1-3. Που αποδείχθηκε σημαδιακό και σε ιστορικό πλαίσιο για την ομάδα.

  • Για 34 χρόνια, όσες δυσκολίες και να αντιμετώπισε η ΑΕΚ, δεν υπήρξε ματς που η κερκίδα από την αρχή ως το τέλος να αποδοκίμαζε την ομάδα, τη διοίκηση της, τους πάντες που την εκπροσωπούν, να αποδοκίμαζε στα γκολ της ομάδας κι όλα όσα είδαμε και χθες βράδυ. Ένα κοινό στοιχείο ακόμη; Η κατάσταση δε ξέφυγε.

  • Η επόμενη σεζόν με τον ερχομό του Μπάγεβιτς έφερε το επόμενο πρωτάθλημα. Όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η ομάδα του 1987-88, μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 1988, που έχασε ένα δραματικό ματς με σφαγή διαιτητική από τον ρέφερι Ακρίδα στη Πάτρα κι ό,τι ακολούθησε με τον ΟΣΦΠ στο κύπελλο, ήταν μια ομάδα που διεκδικούσε τα πρωτάθλημα. Ακριβώς πριν από αυτά, είχε νικήσει τον ΟΣΦΠ 2-0 και πήγαινε μπροστά.

  • Στήθηκε και τη διέλυσαν. Αλλά για εκείνη τη σεζόν. Η βάση της ομάδας που κατέκτησε την επόμενη το πρωτάθλημα, ήταν η ίδια, με προσθήκες βέβαια σημαντικές του προπονητή, τον Οκόνσκι και τον Δεκέμβρη τον Σαβέβσκι. Σε μια άλλη εποχή του ποδοσφαίρου βέβαια.

  • Επίσης στο τέλος της σεζόν 1987-88 έγιναν μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι μόνο πως βρέθηκε στο προσκήνιο ο Στράτος Γιδόπουλος. Αποχώρησαν κι άλλοι από το γκρουπ που διοικούσε υπό τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση έγινε στη βάση πολύ σημαντικών αλλαγών.

  • Μέσα στα πολλά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ, για μένα το πιο επικίνδυνο πέρα από την εκτός ορίων στενοχώρια κι απογοήτευση του κόσμου, είναι μια άποψη που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει στους περισσότερους Ενωσίτες.

  • Που όπως βλέπω και στα social και στις συζητήσεις που έχω προσωπικά, δικαίως ή αδίκως έχουν πειστεί πως το διοικητικό δυναμικό της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή αρνείται πως κάνει λάθη και θεωρεί πως είναι θύμα είτε των δημοσιογράφων, είτε της ατυχίας, είτε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό αυξάνει πολύ τον εκνευρισμό κι ενισχύεται από το γεγονός πως από πλευράς τους δεν υπάρχει καμιά ένδειξη δημόσια, για το πως βλέπουν τα πράγματα.

  • Είναι επικίνδυνο, γιατί πιο άσχημο κι από την απογοήτευση γι΄αυτό που βλέπεις στο γήπεδο, είναι να έχεις και την υποψία πως δε το αντιλαμβάνονται αυτοί από των οποίων τα χέρια περνούν οι λύσεις. Ή που μέσω των οποίων γίνονται πράξεις οι κατευθύνσεις που δίνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

  • Ακόμη και οι οργανωμένοι που τη Δευτέρα βρέθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ, θεωρώ πως έδωσαν ένα τόνο ακραίας υπερβολής στο αίτημα τους, για να δώσουν έμφαση στο πόσο άσχημα θεωρούν πως είναι τα πράγματα.

  • Σαφώς δεν ήταν δυνατό μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να αλλάξει τελείως το οργανόγραμμα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Και σαφώς μια διαδικασία αλλαγών μπορεί να πάει σε βάθος χρόνου. Αλλά με προϋπόθεση πως θα έχει δοθεί στον κόσμο να καταλάβει πως υπάρχει η συνειδητοποίηση και η διάθεση. Που σημαίνει πως η λογική λέει ότι κάποιες πρέπει να γίνουν άμεσα.

  • Κατά τη δική μου εκτίμηση κάποια πρόσωπα έχουν σημασία ίσως ως πρόσωπα. Εννοώ το να μην αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας της ΑΕΚ από την επόμενη σεζόν. Αλλά περισσότερη σημασία έχει η προσέγγιση και η επίγνωση του βάθους των προβλημάτων.

  • Τα Σπάτα ίσως αποτελούν πολύ πιο σοβαρό θέμα σε σχέση με το Μαρούσι. Δε μπορεί να μην ανοιχθεί πλέον και δε μπορεί να μην υπάρξουν παρεμβάσεις κάθετες. Πολύ περισσότερο επειδή υπάρχει εικόνα κι εκεί που πρέπει να υπάρχει.

  • Για τα στελέχη είναι μια πολύ δύσκολη κουβέντα και προτιμώ να πιάσω την ουσία κι όχι τις λεπτομέρειες σε προσωπικό επίπεδο.

  • Η ΑΕΚ δεν έχει αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για να ελπίζει σοβαρά πως όπως έγινε από το 1987-88 στο 1988-89, από μια βαθιά κρίση, θα περάσει απευθείας στο να είναι η επόμενη πρωταθλήτρια Ελλάδας, όπως έγινε τότε. Οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες κι όσον αφορά το επίπεδο του ανταγωνισμού, πέρα από τις συνολικές διαφορές λόγω άλλων εποχών στο ποδόσφαιρο.

  • Όσο και να βελτιωθεί η ομάδα με τον Αλμέιδα, αν πέσει μέσα με τον Αλμέιδα, θα υπάρξουν σίγουρα πολλές στιγμές που θα χρειαστούν αντιστάσεις. Που στην ΑΕΚ πλέον δεν υπάρχουν στο αγωνιστικό.

  • Δε μπορεί λοιπόν η ΑΕΚ κατά τη δική μου εκτίμηση τουλάχιστον, απέναντι σε αυτό να έχει να παρουσιάσει πως δε προχώρησε σε καμιά ουσιαστική παρέμβαση με βάση όσα έγιναν φέτος. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει ο καθένας.

  • Δε μπορεί με το πρώτο δοκάρι κι έξω, να γυρίσουμε στην ίδια ακριβώς φασαρία, με τους ίδιους ακριβώς πρωταγωνιστές.

  • Και δεν είναι και θέμα εντυπώσεων μόνο. Είναι και ουσίας. Η ΑΕΚ ξόδεψε πολλά χρήματα για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, έφτασε πέμπτη κι εκτός Ευρώπης, τουλάχιστον αγωνιστικά, με τραγικές και υπερβολικά πολλές ήττες. Όσα προβλήματα και να υπάρχουν γενικότερα, σίγουρα αυτό δείχνει και πως τα χρήματα δε χρησιμοποιήθηκαν σωστά ως προς τις επιλογές παικτών.

     

Η ηρεμία της ΑΕΚ δε μπορεί να εξαρτάται από ένα δοκάρι κι έξω