MENU

Οι καρδιές όχι μόνο των απανταχού Πορτογάλων, αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού στον οργανισμό της ΑΕΚ, θα χτυπούν στο «Ντραγκάο» το βράδυ της Τρίτης (29/3).

Στο γήπεδο του Οπόρτο η Εθνική Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος θα αντιμετωπίσει τη Βόρεια Μακεδονία, σε ένα «do or die» παιχνίδι με δέλεαρ το εισιτήριο της πρόκρισης για το Μουντιάλ του Κατάρ.   

Από την έκβαση της συγκεκριμένης αναμέτρησης θα κριθούν πολλά σχετικά με την προοπτική επιστροφής του 67χρονου τεχνικού στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Οι «κιτρινόμαυροι» βλέπουν στο πρόσωπο του Πορτογάλου κόουτς τον διακαή πόθο και την ιδανικότερη λύση, έπειτα από την νον στοπ «παρέλαση» τεχνικών από τον πάγκο της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Ο Αντώνης Μήνου γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τον εκλέκτορα της Εθνικής Πορτογαλίας, από την περίδο της συνεργασίας τους στη δεύτερη προπονητική θητεία του Σάντος στην ΑΕΚ, καθώς και αργότερα στην Εθνική Ελλάδας.  

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κι άλλοτε στενός συνεργάτης του Σάντος μίλησε στο  SDNA  για τον…δικό του Φερνάντο, την προπονητική εξέλιξη – διαδρομή του Πορτογάλου τεχνικού, καθώς και για την προοπτική της καλοκαιρινής επιστροφής στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ένωσης.

«Στην Εθνική Ελλάδας δέχτηκε

προτάσεις από άλλες ομάδες

και σεβάστηκε το συμβόλαιό του»

 

- Πόσο πιθανή μπορεί να είναι η επιστροφή του Σάντος για μία τρίτη θητεία στην Ελλάδα; Θεωρείς πως αποτελεί την καταλληλότερη λύση για τον πάγκο της ΑΕΚ;

«Το εάν είναι η καταλληλότερη θα το κρίνουν ο πρόεδρος κι οι άνθρωποι της ΑΕΚ που αποφασίζουν κι όχι εγώ. Προσωπικά κι από την στιγμή που με ρωτάτε, θεωρώ πως υπάρχει πιθανότητα να γυρίσει ο Σάντος στην Ελλάδα και να αναλάβει ξανά την ΑΕΚ.

Είναι λογικό στην ΑΕΚ να βλέπουν στον Σάντος μια πολύ καλή λύση για τον πάγκο της ομάδας. Πρόκειται για έναν έμπειρο, καταξιωμένο προπονητή που γνωρίζει καλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σάντος πάντως στη μέχρι τώρα προπονητική διαδρομή του δεν αφήνει κάτι στη μέση. Όσο καλές προσφορές κι αν έχει από άλλες ομάδες.

Την περίοδο της θητείας του στην Εθνική Ελλάδας, θυμάμαι πως είχε προτάσεις από άλλες ομάδες, αλλά σεβάστηκε το συμβόλαιο του με την ΕΠΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μπροστά ένα παιχνίδι με την Βόρεια Μακεδονία, η πιθανή πρόκριση της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ του Κατάρ κι ένα συμβόλαιο που λήγει το 2024. Είναι κάπως περίεργα τα δεδομένα. Θεωρώ πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ σίγουρα θα έχουν μιλήσει μαζί του και περιμένουν».

«Εφόσον επιστρέψει θα έρθει με κίνητρο - Δεν είναι άνθρωπος που επαναπαύεται σε αυτά που έχει πετύχει»

- Τι θυμάσαι πιο έντονα από την περίοδο της συνεργασίας σας στην ΑΕΚ και στην Εθνική Ελλάδος;

«Ο Σάντος ήρθε σε δύο διαφορετικές περιόδους στην ΑΕΚ. Την πρώτη χρονιά μίλησε με άλλο πρόεδρο (Σκλαβενίτη) και ερχόμενος στην Ελλάδα βρήκε άλλον (Ψωμιάδης).

Με τον Ντέμη στη δεύτερη θητεία του ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση. Υπήρχε πολύ καλή…χημεία μεταξύ τους σε μια δύσκολη σεζόν ,υπό την έννοια πως ο Σάντος κλήθηκε με ένα συγκεκριμένο υλικό να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή.

Εφόσον επιλέξει να έρθει ξανά στην ΑΕΚ θα συναντήσει μια ομάδα με εύρρυθμη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα κι ένα κλίμα άκρως ευννοϊκό για τη δημιουργία ενός δυνατού συνόλου.

Όλα αυτά βεβαίως λειτουργούν κι ως δίκοπο μαχαίρι υπό την έννοια πως ο κόσμος της ΑΕΚ έχει απαιτήσεις. Έκανε υπομονή αρκετά χρόνια και θέλει να δει την ομάδα να πρωταγωνιστεί ξανά. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει πίεση.

Ο Σάντος είναι έμπειρος προπονητής και έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται καταστάσεις. Είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και εφόσον επιστρέψει θα έρθει με κίνητρο.

Δεν είναι άνθρωπος που επαναπαύεται σε αυτά που έχει πετύχει. Είναι οργανωτικός και από την στιγμή που θα τον φέρει η διοίκηση της ΑΕΚ ξανά στην Ελλάδα, σίγουρα θα τον στηρίξει και με τις επιλογές παικτών και με το χρόνο που θα του δώσει και τον έχουν ανάγκη όλοι οι προπονητές».

«Άλλη εξέλιξη θα είχε η ΑΕΚ εάν δεν έφευγε το 2006»

- Περίμενες την θεαματική εξέλιξη της καριέρας του, ή ήταν κάτι που σου έκανε μεγάλη εντύπωση;

«Στην Ελλάδα πολλές φορές η κριτική στους προπονητές είναι σκληρή κι άδικη. Δεν βλέπουμε αυτός που αναλαμβάνει μια ομάδα τι παραλαμβάνει και τι αφήνει πίσω του.

Και ο Σάντος άφησε πολλά πράγματα στην ΑΕΚ. Βοήθησε πολλούς ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν και να κάνουν καριέρα. Προσπαθεί να παίρνει το 100% από τους παίκτες του.

Μην ξεχνάμε πως προέρχεται από μια χώρα όπως η Πορτογαλία που παράγει προπονητές. Στην ΑΕΚ έδωσε πολλά, ασχέτως εάν δεν πήρε πρωτάθλημα. Στον Παναθηναϊκό δεν στηρίχτηκε και αποχώρησε πολύ γρήγορα.

Θεωρώ πως εφόσον δεν έφευγε από την ΑΕΚ μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του, εκείνη ομάδα θα ήταν σε διαφορετικό επίπεδο και θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Δεν μου έκανε εντύπωση η αλματώδη εξέλιξη της καριέρας του».

 

Η στήριξη της Πορτογαλίας και η διαχείριση των «αστεριών»

-Τα χρόνια της μεταξύ σας συνεργασίας κατάλαβες πως ποτελούσε όνειρό του ο πάγκος της Εθνικής Πορτογαλίας;

«Ηταν ένας μεγάλος στόχος του. Αν και μετά την παρουσία του με την Εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ήθελε να δουλέψει σε συλλογικό επίπεδο.

Ωστόσο αποφάσισε να αναλάβει την Εθνική Πορτογαλίας με την ομοσπονδία της χώρας του να τον επιλέγει εκείνη την περίοδο, παρά την άδικη τιμωρία που κουβαλούσε μαζί του λόγω της τιμωρίας του στον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με την Κόστα Ρίκα».

- Στην Εθνική Πορτογαλίας απέδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί και μεγάλα «αστέρια» με έντονες προσωπικότητες…

«Όλοι οι παίκτες της Πορτογαλίας παίζουν σε υψηλό επίπεδο και ασφαλώς δεν είναι εύκολη η διαχείρισή τους. Ο Σάντος τυγχάνει της αποδοχής των διεθνών παικτών της Πορτογαλίας. Στις Εθνικές ομάδες η διαχείριση των παικτών είναι πιο δύσκολη από τις ομάδες σε συλλογικό επίπεδο».  

 

 

«Μπορεί να επιστρέψει ο Σάντος στην ΑΕΚ, παρότι δύσκολα αφήνει κάτι στη μέση»
EVENTS