MENU

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ αποκτά έναν τεχνικό διευθυντή από το εξωτερικό, ο οποίος μάλιστα έρχεται στην Τούμπα με ένα βιογραφικό που μαρτυρά μία πολύ καλή γνώση της αγοράς, δημιουργώντας προσδοκίες.

Η περίπτωση Άρνεσεν είναι η πλέον χαρακτηριστική, σε έναν αθλητικό διευθυντή με πολύ μεγάλη εμπειρία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο οποίος μάλιστα είχε περάσει από μεγάλα κλαμπ σε μία επιπλέον εγγύηση για την ικανότητα του να δουλέψει σε ομάδα με αυξημένες απαιτήσεις.

Ωστόσο, σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ακόμα και σε αυτή του πολύ μεγάλου ονόματος του Δανού, αυτό που έκανε την επιλογή τελικά όχι και τόσο επιτυχημένη ήταν η έλλειψη ξεκάθαρης στόχευσης για το τι θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ, ποιοι είναι οι στόχοι του κλαμπ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο ΠΑΟΚ τότε «καιγόταν» να επιστρέψει στην κορυφή της Super League, βιαζόταν να εκπληρώσει το απωθημένο και αγχωνόταν ότι ακόμα και η τεράστια οικονομική επένδυση του Ιβάν Σαββίδη μπορεί να μην καταφέρει να νικήσει την… κατάρα.

Ίσως το πιο σημαντικό… ξεκαθάρισμα ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον αθλητικό διευθυντή, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν είχε γίνει κι αυτό είναι που έφερε την αποτυχία και τη φθορά του Άρνεσεν συν τω χρόνω.

Το ανέφερε και χτες ο Μπότο, το πόσο σημαντικό είναι ιδιοκτήτης, αθλητικός διευθυντής και προπονητής να έχουν την ίδια ιδέα για το τι θέλουν να κάνουν, προχωρώντας απλά τη συνεργασία τους πάνω σε αυτή τη δεδομένη και αναγκαστική για την επιτυχία του πρότζεκτ συμφωνία, κάνοντας τις επιλογές τους, τις επενδύσεις τους βάσει αυτής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είναι κανείς πολύ πιο αισιόδοξος μετά από τη χτεσινή δημόσια τοποθέτηση του Πορτογάλου, αλλά είναι τόσο περίπλοκο καμία φορά το ποδόσφαιρο παρότι είναι απλό, επηρεάζεται τόσο πολύ από το τάιμινγκ των επιλογών και των συναντήσεων των πρωταγωνιστών σε μία ομάδα, που η επιφυλακτικότητα ως προς το αποτέλεσμα μοιάζει αναγκαία.

Τα μηνύματα πάντως από τις δηλώσεις Μπότο είναι πολλά και η καταγραφή τους σε πρώτο χρόνο έχει το ενδιαφέρον της.

Είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ ότι σταμάτησε να είναι… μουγγός. Ότι πέρα από τον πολύ επικοινωνιακό και με μεγάλη ικανότητα στη μετάδοση των μηνυμάτων, Ρασβάν Λουτσέσκου, ένας εκπρόσωπος της ομάδας, αυτός μάλιστα που θα κληθεί να… χτίσει την επόμενη της ημέρα, βγήκε και μίλησε στον κόσμο.

Ξεκάθαρα, χωρίς φόβο, χωρίς δεύτερες σκέψεις, ανέλυσε το πλάνο του και έδωσε το στίγμα του. Έδωσε όραμα, αυτό που ζητάει ο κόσμος του ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό και σίγουρα πιο ουσιώδες είναι πως ο Μπότο με εξαίρεση τις… τρίπλες στις ερωτήσεις που αφορούσαν ειδήσεις για την ομάδα, τις οποίες πολύ σωστά έκανε, προστατεύοντας το αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ, απάντησε σε όλα και με ξεκάθαρο τρόπο.

Δεν αμφιταλαντεύεται, δεν έχει δεύτερες σκέψεις ή αμφιβολίες, ξέρει και τι έχει (σε μεγάλο βαθμό) και τι θέλει να φτιάξει.

Ο Πορτογάλος φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ομάδας στην οποία εργάζεται, αλλά και τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν πάντα υπό την πίεση του χρόνου.

Δεν είναι θεωρητικός, αλλά άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να έχεις καθημερινή επαφή με το αγωνιστικό τμήμα, να αντιλαμβάνεσαι δια ζώσης τις ανησυχίες προπονητών και παικτών, να βλέπεις με τα μάτια σου τη δουλειά που γίνεται για να μπορείς να έχεις σωστή κρίση.

Συζητώντας για τις… συναντήσεις ανθρώπων στο ποδόσφαιρο, οι οποίοι μπορεί μεμονωμένα να είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, αλλά μεταξύ τους να μην έχουν χημεία, ο Μπότο είπε το αυτονόητο, αλλά αυτό το αυτονόητο σπάνια το ακούμε δημόσια από κάποιον στη θέση του και με τις αρμοδιότητες του.

Σίγουρα δεν χρειάζεται βιασύνη και θα φανεί στην πράξη αν όντως, όπως ο ίδιος ξεκάθαρα και επίμονα τόνισε, τα… χνώτα του ταιριάζουν με αυτά του Ρασβάν Λουτσέσκου τόσο πολύ, μιλώντας για τον τρόπο που βλέπουν το ποδόσφαιρο.

Αν όμως κάτι τέτοιο αποδειχθεί για τον ΠΑΟΚ έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, καθώς η διάθεση επένδυσης από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη είναι δεδομένη.

Απλά πολλές φορές αυτό που δεν καταλαβαίνουμε με τους επιχειρηματίες επειδή δεν προσπαθούμε να μπούμε στα παπούτσια τους είναι πως τα εκατομμύρια που απαιτούμε όλοι να δαπανήσουν πρέπει να πεισθούν για να τα δαπανήσουν.

Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο Ιβάν δει τον Μπότο και τον Λουτσέσκου μία γροθιά θα δεχτεί πολύ πιο γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις που βάζουν εμπόδια στο πρότζεκτ να τους λύσει τα χέρια και να τους φέρει στην Τούμπα τα εργαλεία που θα κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά τους.

Μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Να επιστρέψει στη διεκδίκηση των τίτλων ως το απόλυτο φαβορί. Να πάει να τους κατακτήσει και όχι να κυνηγά να τους… κλέψει, επειδή κάπου υστερεί συγκριτικά με τον βασικό του αντίπαλο στην Ελλάδα.

Η αναφορά μου στην εποχή Άρνεσεν δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς τότε άπαντες, οπαδοί και ρεπόρτερ της ομάδας, είχαν αρχικά μία αίσθηση και έναν ευσεβή πόθο, ότι για να πειστεί να έρθει ο Δανός να εργαστεί στην Ελλάδα σίγουρα εκτός από τις απαραίτητες εγγυήσεις θα του έχει γίνει ξεκάθαρο τι κυνηγά ο ΠΑΟΚ.

Τότε, όπως αποδείχτηκε, ιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής δεν είχαν καταφέρει να βρουν έναν τόσο επιτυχημένο κώδικα επικοινωνίας.

Ο τρόπος πάντως, καθώς μόνο θεωρητικά μπορούμε μέχρι στιγμής να κρίνουμε τον Μπότο, με τον οποίο ο Πορτογάλος επέλεξε και επέμεινε να αναφέρεται στην πολύ συγκεκριμένη γραμμή που πρέπει να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ ως σύλλογος και βάσει αυτής να πορεύεται ανεξάρτητα από το πρόσωπα που πάντα πρέπει να είναι κάτω από την ομάδα, δείχνει πολλά για τη γνώση του για το ποδόσφαιρο.

Τι θέλει να είναι ο ΠΑΟΚ; Ένα κλαμπ που παράγει παίκτες ή επενδύει σε νέους παίκτες για να τους πουλήσει; Μία ομάδα που θέλει να παίρνει μόνο τίτλους;

«Ποια η στρατηγική του ΠΑΟΚ, πού το πάει ο Ιβάν και μήπως τα μπερδεύει όταν τονίζει συνέχεια την ανάγκη αυτάρκειας του συλλόγου, απαγκίστρωσης δηλαδή της ομάδας από το δικό του πορτοφόλι;», είναι εύλογες απορίες του κόσμου που εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν απαντηθεί ποτέ, δημόσια.

«Ο κύριος στόχος μία ομάδας είναι να είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστική, να παλεύει για τίτλους και παράλληλα να παράγει και να εξελίσσει ποδοσφαιριστές», είπε μεταξύ άλλων ο Μπότο και πέρα από το όραμα που έδωσε με τη δημόσια τοποθέτηση και τις απαντήσεις του, έκανε κάτι που επίσης ζητά επιτακτικά ο κόσμος του ΠΑΟΚ.

Να του εξηγήσει κάποιος που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις του αγωνιστικού τμήματος τι πρέπει να περιμένει, γιατί πρέπει να έχει υπομονή για να ωριμάσει το πρότζεκτ και ποιο είναι το σχέδιο της ομάδας του για να έρθουν οι επιτυχίες.

Η επικοινωνιακή εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ έχει δώσει κατά καιρούς τροφή σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς κι ανθρώπους που πουλούν ίντριγκα και επιλέγουν να πολώνουν γιατί μόνο αυτό νομίζουν ότι «πουλάει», δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομάδα του «Δικεφάλου». Ο κόσμος είναι παρορμητικός, αλλά όχι χαζός.

Με τοποθετήσεις όπως αυτές του Μπότο τα περιθώρια για παρερμηνείες στους πιστούς και συνειδητοποιημένους οπαδούς στενεύουν.

Κάτι ακόμα, στην προσπάθεια ερμηνείας όσων είπε ή και δεν είπε αλλά εννοούσε ο Μπότο.

Ο ΠΑΟΚ πήρε σπουδαία πρόκριση κόντρα στην ΑΕΚ στα ημιτελικά. Μπορεί όμως και να μην τα κατάφερνε στις λεπτομέρειες.

Πόσο σημαντικό είναι να μην έχει η ομάδα έναν τεχνικό διευθυντή διακοσμητικό, αλλά να διαθέτει έναν άνθρωπο που στα δύσκολα θα έχει κατέβει στα αποδυτήρια να στηρίξει παίκτες και προπονητή και ακόμα και αν χρειαστεί θα βγει σε περιόδους πίεσης να υπερασπιστεί με δημόσια τοποθέτηση το πρότζεκτ και την προσπάθεια εξέλιξης του;

Πολύ, υπερβολικά πολύ, κάτι που επίσης έλειπε από τον ΠΑΟΚ.

Και είναι ξεκάθαρα άλλο πράγμα να ακούς την αλήθεια και τις εξηγήσεις του τεχνικού διευθυντή κι άλλο να αναγκάζεται να καλύπτει αυτό το κενό, απουσία άλλου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας, βιώνοντας και εκείνος φθορά στα μάτια του κόσμου που ανησυχεί και δεν πείθεται.

Και εδώ φάνηκε να ξέρει καλά τον ρόλο του ο Μπότο και μένει στην πράξη να φανεί πόσο ικανός είναι να υψώσει ασπίδα στην ομάδα. Προφανώς όχι συνέχεια, αλλά τις λίγες στιγμές που θα χρειαστεί.

Το πόσο θα μακροημερεύσει ο Ζοσέ Μπότο και τι θα πετύχει στον ΠΑΟΚ δεν το ξέρω.

Αυτό που κατάλαβα, πάντως, από την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του είναι πως ο «Δικέφαλος» διαθέτει και πάλι έναν τεχνικό διευθυντή που ξέρει τις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου, με την οικογένεια Σαββίδη να καλείται να προστατέψει τη μεγάλη επένδυση προς το πρόσωπο του για να δει τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει ξανά ως πρωταγωνιστής τους στόχους του.

 

Ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη