MENU

Είναι άρθρο αρχειακού χαρακτήρα. Μπορεί κάποιος να το δει σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, το 2030, το 2050 ή το 2070 και πάλι να είναι επίκαιρο για κάποιο λόγο. Ή έστω να έχει ενδιαφέρον. Θα είναι γεμάτο σχόλια. Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών; Ήταν ο καλύτερος της εποχής του; Πόσο κρίμα που δεν τον προλάβαμε! Θα λένε τότε… Γιατί το συγκλονιστικό στο αφιέρωμα που ακολουθεί και προφανώς είναι πολύ λίγο για να χωρέσει τη μεγαλοφυΐα του Λιονέλ Μέσι και την πορεία 17 επαγγελματικών χρόνων στην Μπαρτσελόνα, είναι ότι τα ζήσαμε. Τα είδαμε. Τα νιώσαμε. Και μερικές φορές χρειάζεται ένα τέτοιο αφιέρωμα απλά για να αναρωτηθείς, απλά για να σκεφτείς δυνατά…

Τι έχουμε ζήσει, ρε φίλε…?

Αλήθεια, όμως.

Τι…

10. Το βράδυ που διέσυρε τη Μπάγερ Λεβερκούζεν

Η Μπάγερ έχει ιστορικό διασυρμών στην Ευρώπη, ας έχει και έναν για ιστορικούς λόγους. Ήταν τη σεζόν 2011-12 στα προημιτελικά του Champions League και η πρόκριση ήταν λίγο-πολύ τελειωμένη υπόθεση από το 3-1 των Καταλανών στο Λεβερκούζεν. Πάντα, όμως, υπάρχει χώρος για να μετατρέψεις ένα παιχνίδι σε ένα τεράστιο σόου. Πέντε γκολ από τον Λιονέλ Μέσι, 7-1 η Μπαρτσελόνα. «

9. Το απόγευμα που εκτέλεσε πέναλτι με πάσα…

Το είχατε ξεχάσει, έτσι δεν είναι; Κι όμως το έχει κάνει και αυτό! Μαζί με τον Λουίς Σουάρες με θύμα τη Θέλτα. Πολλοί τους κατηγόρησαν για αλαζονεία και για έλλειψη σεβασμού, αλλά υπήρχε όπως είπε ο Γκάρι Λίνεκερ «από πότε είναι αλαζονικό να διασκεδάζεις το ποδόσφαιρο;». Πάμε, λοιπόν, πίσω στο 2016 και στην αναμέτρηση με την ομάδα του Βίγκο, όταν ο Λιονέλ Μέσι πήρε φόρα να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών, περίπου δέκα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης, και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των… social media έδωσε πάσα δεξιά του με τον Ουρουγουανό να σκοράρει για τρίτη φορά εκείνο το βράδυ. Όσο για το debate; Το έληξε η «Marca» με ένα άρθρο που ανέβασε τη Δευτέρα και με τίτλο «εννέα λόγοι να υπερασπιστείς το ιστορικό πέναλτι».

8. Την ημέρα που λύγισε την Μπάγερν!

Ξεκάθαρα επειδή η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή και παρότι οι Βαυαροί τον ανάγκασαν σε ένα άλλο βράδυ, χρόνια μετά, να σκύψει το κεφάλι όσο κανείς άλλος, το 2015 ο Λιονέλ Μέσι είχε ακόμα μια στιγμή απόλυτης ποδοσφαιρικής μαγείας. Ημιτελικός του Champions League. Επαναληπτικός. Η ομάδα του Μονάχου είχε κερδίσει 3-2 το πρώτο ματς, με τον Νεϊμάρ να πετυχαίνει τα δύο γκολ της Μπαρτσελόνα. Στον επαναληπτικό θα αναλάμβανε ο Μέσι. Στο 77ο λεπτό του αγώνα θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να νικήσει τον Νόιερ και ανοίξει το σκορ για τους Καταλανούς, δίνοντας σκορ πρόκρισης. Στο 80’ θα τη σφραγίσει, με τον πιο… Μέσι τρόπο που υπήρχε. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Νεϊμάρ θα έγραφε το 3-0, με ασίστ φυσικά του Αργεντινού.

7. Toν Μάιο που εμφανίστηκε…

1η Μαΐου του 2005 και το Καμπ Νου ξεχειλίζει από χαρά, ενθουσιασμό και συναισθήματα. Οι παίκτες χοροπηδάνε. Ο ίδιος χοροπηδάει. Ο Ροναλντίνιο χοροπηδάει. Και η περιγραφή; «Να θυμάστε αυτό το όνομα»… Ένα γκολ, το οποίο όπως μια άλλη περιγραφή ανέφερε, εμπεριείχε όσα για χρόνια θα βλέπαμε. Κίνηση, ευφυΐα, εκτέλεση. 17 ετών και ο Λιονέλ Μέσι στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Αλμπαθέτε κι ενώ είχε περάσει στο ματς τρία λεπτά νωρίτερα, πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. «Ήμουν ακόμα σε μια φάση που απολάμβανα να μπαίνω και να παίζω στο Καμπ Νου με όλους αυτούς τους φανταστικούς παίκτες. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Ροναλντίνιο που πέταξε τη μπάλα και πλάσαρα πάνω από τον τερματοφύλακα. Ήταν πανέμορφα, κυρίως επειδή ήρθαν όλοι οι νέοι μου συμπαίκτες να πανηγυρίσουν μαζί μου».

6. Το Clasico που κυριάρχησε!

2007. 19 ετών. Έχει, δεν έχει παίξει δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα και αποτελεί, ήδη, φαινόμενο. Αποθεώνεται και δικαίως. Αναγνωρίζεται και δικαίως. Όμως, ακόμα όχι. Δεν μπορείς να διαγνώσεις με ακρίβεια πού θα βρίσκεται στο μέλλον. Μάλλον, δεν μπορούσες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στην ενδεκάδα με Ροναλντίνιο, με Ετό, με Τσάβι, με Ντέκο και Ινιέστα κι όμως εκείνο το βράδυ, μόνος ένας υπήρχε στο Καμπ Νου. Ένας από την Μπαρτσελόνα. Ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του σε Clasico, σε κρίσιμο για τον τίτλο Clasico, σε Clasico που η ομάδα του βρέθηκε τρεις φορές πίσω στο σκορ, σε Clasico που χάρισε βαθμό με το γκολ του στις καθυστερήσεις, σε Clasico που 100.000 θεατές στο γήπεδο και εκατομμύρια στον κόσμο, άρχισαν να καταλαβαίνουν…

5. Το γκολ με τη Μπιλμπάο…

Χωρίς μεγάλη εισαγωγή. Και τι να γράψεις, άλλωστε; Όπως σχολίαζε ένας δημοσιογράφος του BBC με ένα στοπ-καρέ στο ξεκίνημα της φάσης, «πώς θα εξηγήσω στο παιδί μου σε μερικά χρόνια ότι έβαλε γκολ από εδώ;». Το 2015, ο Λιονέλ Μέσι πήρε τη μπάλα στη σέντρα και έκανε αυτό… Δηλαδή, αλήθεια, τι να γράψουμε για να το προλογίσουμε; Α, ναι. Ήταν στον τελικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Α, επίσης ναι. Το σκορ ήταν 0-0.

4. Το ξέσπασμα στην Άρσεναλ…

Μόνος μου. Και όλοι σας. Σας συμφέρει; Μαντέψτε; Δεν τους συνέφερε! Και παρότι το μόνος του είναι καθ’ υπερβολή, ο Λιονέλ Μέσι εκείνο το βράδυ προσέφερε μια ανεπανάληπτη παράσταση σε όσους παρακολουθούσαν το ματς. Η Άρσεναλ προηγήθηκε μέσα στο Καμπ Νου με τον Νίκλας Μπέντνερ (σ.σ. 2-2 το πρώτο ματς) και πριν βγει το ημίχρονο ο Αργεντινός είχε κάνει χατ-τρικ. Ισοφάρισε τρία λεπτά αργότερα, σκόραρε στο 37’, σκόραρε στο 42’ και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σκόραρε και στο 88ο λεπτό του αγώνα.

3. Το γκολ με τη Χετάφε…

Οι στιγμές γίνονται όλο και πιο εμβληματικές. Και περιμένουμε τον δημιουργό του «μια εικόνα, χίλιες λέξεις» (και όχι δεν ήταν Κινέζος), να μας κάνει τη μαθηματική αναλογία για το βίντεο. Πόσες λέξεις χρειάζονται για αυτό το βίντεο και για αυτό το γκολ; Ο Λιονέλ Μέσι, πάντως, χρειάστηκε 79. «Πήρα τη μπάλα κοντά στη μεσαία γραμμή και είδα ότι υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στους αμυντικούς. Όταν πήρα τη μπάλα, δεν σκέφτηκα το γκολ. Ήθελα απλώς να ανοίξω το χώρο και όσο προχωρούσα προς την περιοχή, τόσο έβρισκα περισσότερα κενά. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα σκοράρω μέχρι τη στιγμή που σούταρα. Πάντα «ζυγίζω» τα γκολ μου βάσει της σημασίας που έχουν για την ομάδα μου και όχι της ομορφιάς. Ήταν πολύ ωραίο γκολ, αλλά υπάρχουν αρκετά πολύ πιο σημαντικά».

2. Την κεφαλιά στον τελικό…

Σημαντικά ζήτησε, σημαντικά έχουμε… Το πιο σπουδαίο τρόπαιο! Σε συλλογικό επίπεδο, τουλάχιστον. Στον τελικό του Champions League το 2009, ο Λιονέλ Μέσι ήταν 22 ετών. Δεν ήταν ακόμα ο απόλυτος σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, αλλά ήταν αναμφίβολα σταρ. Κι εκείνο που έκανε στον τελικό ήταν κάτι που έχει κάνει στην καριέρα του σε ένα ποσοστό κοντά στο 3%! Σκόραρε με το κεφάλι… Ο Αργεντινός με τα περισσότερα από 700 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με όλες του τις ομάδες, έχει πετύχει περίπου 25 με κεφαλιές. Και πήγε και το έκανε σε τελικό και σε άμυνα με Ρίο Φέρντιναντ και Νεμάνια Βίντιτς. «Το καλύτερο γκολ της καριέρας μου ήταν η κεφαλιά στον τελικό, ακριβώς για τη σημασία που είχε το γκολ και το ματς. Τα ιδιαίτερα γκολ είναι πάντα τα σημαντικά».

1. Τη φανέλα στο Μπερναμπέου…

Σσσσσςςςς…. «Ήταν η τέλεια βραδιά, η βραδιά που πήγαν όλα όπως έπρεπε, η βραδιά που είχα όλα όσα ήθελα. Πέτυχα δύο σπουδαία γκολ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Μπερναμπέου, με το δεύτερο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, και έδωσα τη νίκη στην ομάδα μου. Δε θα μπορούσα να ζητήσω για τίποτα περισσότερο. Ήταν το γκολ που μας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον τίτλο». Ήταν το γκολ της ζωής του στην Μπαρτσελόνα. Η στιγμή της ζωής του στην Μπαρτσελόνα. Μιας ζωής που κανείς δεν περίμενε ότι θα τελειώσει…

θα έχω το κλειδί πάνω στην πόρτα... 

 

Αν έρθεις απ’ το σπίτι τα χαράματα…