MENU

Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης της ΑΕΚ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις εκλογές στις Ενώσεις ολοκληρώθηκε την Τρίτη 22/6 και από τη νέα εισήγηση του ερευνητή κ. Αθανασίου προέκυψε ανατροπή δεδομένων.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρέας Αθανασίου πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Μελισσανίδη  που ήταν κατηγορούμενος ηθική αυτουργία στις πράξεις του Γιάννη Παπαδόπουλου ενώ αρχικά είχε προτείνει τον ισόβιο αποκλεισμό του από το ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, η αρχική εισήγηση ήταν -10 βαθμοί αλλά ο κ. Αθανασίου πρότεινε τελικά πρόστιμο 20.000 ευρώ «για πειθαρχικές παραβάσεις του εν τοις πράγμασι αξιωματούχου της Γιάννη Παπαδόπουλου. Η ευθύνη της ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την εισήγηση για κ. Μελισσανίδη, περιορίζεται στη σύνδεση Παπαδόπουλου ως αξιωματούχου αυτής» όπως ανέφερε.

«Για τον κ. Μελισσανίδη η κατηγορία ήταν ηθική αυτουργία στις πράξεις του Παπαδόπουλου και των λοιπών εγκαλουμένων. Από αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε εμπλοκή στις πράξεις που τέλεσαν οι εκκαλούμενοι στις εκλογές των Ενώσεων. Η απορία είναι πως συνδέθηκε κατά το στάδιο της έρευνας με την υπόθεση. Ο κ. Μελισσανίδης όπως όλοι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων, ενδιαφέρονται διακαώς για να εκλεγεί ως πρόεδρος της ΕΠΟ εκείνος που οι ίδιοι στηρίζουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύνδεση Μελισσανίδη έχει να κάνει με την κατάθεση των κ. Ντάρλα και Σακελλάρη. Ο κ. Ντάρλας στην προδικασία κατέθεσε ότι τον απείλησε ο Μελισσανίδης και του ανέφερε να μην του χαλάσει τα σχέδια και εν συνεχεία ότι δεν του επετράπη η είσοδος και απ0ομακρύνθηκε με τη βία από τον χώρο της ψηφοφορίας. Αυτή είναι η σύνδεση Μελισσανίδη όσον αφορά τις εκλογές της ΕΠΟ

Όσον αφορά εκλογές της ΕΠΣ Φθιώτιδας ο Σακελλάρης έκανε σαφείς αναφορές στη σχέση του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Μελισσανίδη αυτή είναι και η σύνδεση. Αυτή είναι μια αυστηρή αξιολόγηση πράγματι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Η νέα τελική, εισήγηση του κ. Αθανασίου είναι:

Για τον Δημήτρη Μελισσανίδη: Απαλλαγή αντί για ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Για τον Γιάννη Παπαδόπουλο: Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στα γήπεδα για 5 χρόνια και πρόστιμο 10.000 ευρώ

Για τον πρόεδρο της ΕΠΣ Σάλας, Νίκο Αυλωνίτη: Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στα γήπεδα για 5 χρόνια και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Για Άγγελο Δανιήλ (μέλος ΕΠΟ, πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαίας) και Κώστα Ντάσιο (αναπληρωτής ταμίας ΕΠΣ Αχαϊας): Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στα γήπεδα για 1 χρόνο και πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Για όλους η αρχική εισήγηση ήταν ισόβιος αποκλεισμός.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αθανασίου:

«Υπήρχαν εύλογα παράπονα από τους κατηγορούμενους γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν. Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ασαφής για τα καθήκοντα του ερευνητή. Ο ερευνητής ενεργεί σαν ανακριτικός υπάλληλος, ενεργεί έρευνα, συλλέγει στοιχεία, εξετάζει μάρτυρες. Στη συνέχεια μεταμορφώνεται ως ανακριτής καθώς συντάσσει κατηγορητήριο και μετά  το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας εισηγείται της υπόθεσης σαν εισαγγελέας. Αυτή είναι και η ασάφεια, μπορούμε να βγάλουμε και συμπέρασμα αφού εισηγείται μπορεί να αποστεί από αρχική έκθεση και να εισηγηθεί με βάση αυτά που προέκυψαν από ακροαματική διαδικασία. 

Τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ανατέθηκε η έρευνα. Το μόνο στοιχείο που υπήρχε ήταν η αναφορά του κ. Κούγια. Κλήθηκε ο κ. Κούγιας να καταθέσει τι γνωρίζει. Η καταγγελία ξεκίνησε από την καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Καρδίτσας. Ο κ. Κούγιας ανέφερε ονόματα μαρτύρων που κατά τους ισχυρισμούς του είχαν να καταθέσουν πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές των κ. Παπαδόπουλου, Ντάσιου,  Δανιήλ.

Η έρευνα ξεκίνησε, κλήθηκαν 14 μάρτυρες. Υπήρχε διαρροή, κρίθηκε ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η διαδικασία. Τηρήθηκε απαρέγκλιτα η μυστικότητα διαδικασίας από αρχή μέχρι τέλος. Ο κώδικας δίνει το δικαίωμα να λάβουν γνώση και αντίγραφα φακέλου μετά την κοινοποίηση της έκθεσης. Ο Κώδικας δίνει το δικαίωμα ο ερευνητής να ζητήσει στοιχεία από τους καθών χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δεχθεί αιτήματα. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι είχαν απειληθεί επομένως κρίθηκε ότι έπρεπε να τηρηθεί η μυστικότητα στην προδικασία.

Για τον Ιωάννη Παπαδόπουλο: Υποστηρίζει ότι δεν υπάγεται στον Κώδικα γιατί δεν σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ανακριβές, ασχολείται εν τοις πράγμασι με το ποδόσφαιρο. Ο Κεραμιδάς ισχυρίστηκε ότι έλαβε τηλέφωνο από τον Παπαδόπουλο μετά την πρώτη κατάθεση του και ανέφερε και το νούμερο που ανήκει προφανώς στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Κατά την κρίση μου είναι εν τοις πράγμασι αξιωματούχος της ΑΕΡΚ, συνδέεται πολύ στενά με Μελισσανίδη και έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της ΑΕΚ κατά τη διαδικασία των εκλογών των ενώσεων ανά την Ελλάδα. Ανέλαβε να στηρίξει τους εκπροσώπους που η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης στήριζαν με απώτερο στόχο την εκλογή Γραμμένου στην ΕΠΟ. Αυτό δεν αποτελεί πειθαρχική  παράβαση, δεν είναι μεμπτό,. Θα πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, αν γίνεται με αθέμιτα τότε υπάρχει παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Αχαϊας: Ο κ. Μπαλαφούτης προσήλθε στην Επιτροπή και κατέθεσε ότι επικοινώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο και μίλησαν σε ήρεμο ύφος. Την επόμενη ημέρα με νέα κατάθεση αναφέρει ότι ο Παπαδόπουλος μίλησε με έντονο ύφος. Ο Μπαλαφούτης ενώπιον της Επιτροπής δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, είπε ότι απειλήθηκε αλλά δεν μπορεί να πει από ποιον για λόγους ασφαλείας. Επομένως ο Παπαδόπουλος πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία για τις συγκεκριμένες εκλογές.

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Μοναδικός μάρτυρας ήταν ο κ. Λαγούδης που κατέθεσε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν παρών αλλά κι εκεί δεν κατέθεσε τίποτα συγκεκριμένο, δεν κατέθεσε συγκεκριμένες πειθαρχικές παραβάσεις επομένως κι εκεί δεν υπάρχει πειθαρχική παράβαση που να αποδεικνύεται ότι τελέστηκε.

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Σάλας: Ο κ. Κεραμιδάς κατά την κατάθεση του στο πρώιμο στάδιο της έρευνας κατέθεσε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν παρών στο πατάρι μαζί με μπράβους. Ενώπιον της επιτροπής είπε ότι δεν ήταν εκεί. Ισχυρίστηκε ότι του τηλεφώνησε ο Παπαδόπουλος και τον απείλησε προτρέποντας τον να μην συμμετέχει στις εκλογές. Αυτή η συμπεριφορά είναι πειθαρχικός ελεγκτέα και γι’ αυτή θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν κι εκεί, ουδέν μεμπτό ότι ήταν επί δύο μήνες εκεί αλλά ο κ. Παπαδόπουλος μετά την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Παλάσκα που απέκλεισε σωματεία από τις εκλογές μία ημέρα πριν τις εκλογές, ενεργώντας διοικητικά κατά την κρίση μου, την ημέρα των εκλογών προέβη σε πειθαρχικά ελεγκτέες πράξεις. Είναι κωμικοτραγικό ότι αρνήθηκαν Παλάσκας και Νούσιος ότι ήταν μαζί στην κατάθεση του πρώτου αλλά ο Παλάσκας δεν άλλαξε την κατάθεση του. Η συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου στις εκλογές της Καρδίτσας ελέγχεται πειθαρχικά.

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Φθιώτιδας: Μοναδικός μάρτυρας ήταν ο κ. Σακελλάρης ενώ κατά την προδικασία καταφέρονταν κατά του κ. Παπαδόπουλου, υπέβαλε μήνυση εναντίον του ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι οι σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο είναι οπαδικές. Στο ΔΣ της ΕΠΣ Φθιώτιδας αδιάψευστος μάρτυρας είναι το βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία στο οποίο ελέγχεται η συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου. Η συμπεριφορά του ελέγχεται πειθαρχικά.

Για τις εκλογές της ΕΠΟ: Μοναδικός μάρτυρας ο κ. Ντάρλας. Στην έγγραφη κατάθεση του και ενώπιον του ερευνητικού τμήματος είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μελισσανιδη που τον απείλησε όπως είπε και μετά ότι όταν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές της ΕΠΟ, Παπαδόπουλος και ο Αυλωνίτης δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Ενώπιον της Επιτροπής ο Ντάρλας, σε δύο καταθέσεις, λέει τελείως διαφορετικά πράγματα αλλάζει τελείως την κατάθεση του. Λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αναντιστοιχία των καταθέσεων του, ούτε εδώ προέκυψε ευθύνη του κ. Παπαδόπουλου.

Για τον κ. Δανιήλ. Κατηγορείται για τις εκλογές στην Αχαϊα. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν κατατέθηκε από τον μοναδικό μάρτυρα κ. Μπαλαφούτη για τέλεση ελεγχόμενων πειθαρχικών πράξεων. Τα ίδια ισχύουν και για τον κ. Ντάσιο. Ομοίως και για την ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Για κ. Δανιήλ και για κ. Ντάσιο όσον αφορά τις εκλογές στην ΕΠΣ Καρδίτσας είναι ελεγκτέα η συμπεριφορά τους γιατί συμμετείχαν στον προπηλακισμό και εξυβρίσεις των αντιπροσώπων των σωματείων που πρόσκεινταν στον κ. Παλάσκα.

Τέλος ο κ. Αυλωνίτης όσον αφορά τις εκλογές της ΕΠΟ, ο κ. Ντάρλας ανέφερε το όνομα του ότι δεν του επετράπει να ψηφίσει. Επομένως δεν αποδεικνύεται καμία πειθαρχική παράβαση για τις εκλογές της ΕΠΟ. Ωστόσο ελέγχεται για συμπεριφορά του στις εκλογές της ΕΠΣ Σάλας.

Και για την κατηγορία της δωροδοκίας δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό και προτείνω την απαλλαγή όλων».

Την Παρασκευή 25/6 θα αγορεύσουν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων.

Ανατροπή στην υπόθεση της ΑΕΚ - Πρόταση εισηγητή για απαλλαγή Μελισσανίδη και πρόστιμο στην Ένωση