MENU

Ο Άρης βρίσκεται κατηγορούμενος στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «πλαστογραφία και νόθευση» και σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας κινδυνεύει «με πρόστιμο από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και με ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών έως και με ποινή υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία».

Σε πόσο δύσκολη θέση όμως είναι η ομάδα της συμπρωτεύουσας; Σύμφωνα με το μοναδικό δεδικασμένο που υπάρχει, από μία άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, η απάντηση… υποβιβασμός, ΑΝ κριθεί ένοχος.

Το δεδικασμένο είναι Ηρακλής που τον Μάϊο του 2011 είχε υποβιβαστεί για πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, Πλαστογραφία η μία περίπτωση, πλαστογραφία και η άλλη. Στην περίπτωση του «γηραιού» όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο υποβιβασμός δεν προβλέπονταν ως ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα (από τα περίεργα των κανονισμών της «αμαρτωλής» εκείνη την περίοδο ΕΠΟ). Ο Ηρακλής λοιπόν, είχε τιμωρηθεί για δυσφήμηση του αθλήματος και έτσι εξαντλήθηκε κάθε κανόνας αυστηρότητας, οδηγώντας με άδικο τρόπο σε εξαφάνιση του γηραιού από την πρώτη κατηγορία επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οπότε γεννάται το ερώτημα αν ο «γηραιός» υποβιβάστηκε για πλαστογραφία ενώ δεν προβλέπονταν τέτοια ποινή, τώρα που προβλέπεται τι πρόκειται να συμβεί; Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι για να αποφύγει ο Άρης εξίσου σημαντικές κυρώσεις, στην περίπτωση πάντα που αποδειχθεί η ενοχή του. 

Η απόφαση

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League λοιπόν, στις 19/5/2011, αποτελούμενη - τότε - από μεικτό σύστημα με συνταξιούχο δικαστή και δικηγόρους είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό του Ηρακλή μετά από καταγγελία του Αστέρα Τρίπολης, που τελικά είχε εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία. Η ομάδα της Αρκαδίας με βάση αυτή την απόφαση, είχε «ανέβει» στην 13η θέση και είχε σωθεί. Ο Ηρακλής όμως, είχε υποβιβαστεί δια της κατάληψης της τελευταίας θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα της Λίγκας.

Παράλληλα, η πρωτοβάθμια επιτροπή της Σούπερ Λίγκας είχε επιβάλει αποκλεισμό ενός έτους από τους αγωνιστικούς χώρους και ποινή 40.000 ευρώ στον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Τάκη. Ο δε, Ηρακλής είχε τιμωρηθεί ήδη από την ΕΠΟ με ανάκληση έξι δελτίων ποδοσφαιριστών που είχαν αποκτηθεί με την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα και είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2011 (Zerka, Witkoski, Epalle, Kaita, Robles, Mahop) και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Το ιστορικό και το σκεπτικό

Η καταγγελία είχε γίνει στις 12/5/2011 από τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, στην Βουλή.

«Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος καταθέτοντας την 12η Μαϊου και ημέρα Πέμπτη ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η ΠΑΕ Ηρακλής τον Ιανουάριο του 2011 υπέβαλλε στην ΕΠΟ πλαστή βεβαίωση μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών - ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να προβεί σε μεταγραφές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφη βεβαίωση του ΙΚΑ Καλαμαριάς η τελευταία βεβαίωση περί μη οφειλής ασφαλιστικής ενημερότητας που είχε χορηγηθεί από το αρμόδιο Υποκατάστημα της Καλαμαριάς προς την ΠΑΕ Ηρακλής είχε εκδοθεί στις 17/8/2010 με ισχύ έως της 16/9/2010 και με αριθμό πρωτοκόλλου 3397. Επί του  έγγραφου η ΠΑΕ Ηρακλής προέβη σε αλλοίωση του αληθούς χρόνου λήξεως του και αντί για την ημερομηνία 16/9/2010 που αναγράφονταν στο γνήσιο ανέγραψε επ’ αυτού ως ημερομηνία λήξεως την 11/2/2011 και ακολούθως στις 14/1/2011 κατέθεσε το νοθευμένο  αυτό έγγραφο, ήτοι την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3397 ασφαλιστική ενημερότητα στην ΕΠΟ προκειμένου να προχωρήσει σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών και σε ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου 2011» ανέφερε το σκεπτικό οχτώ σελίδων της υπ’ αριθμόν 199/2011 απόφασης του Πειθαρχικού Οργάνου της sl, που έφερε την υπογραφή του προέδρου Χαρίλαου Κλουκίνα.

«Η παραπάνω αποδειχθείσα συμπεριφορά της εγκαλουμένης ΠΑΕ και του νόμιμου εκπρόσωπου της αποτέλεσε πρωτοφανή, κατάφωρη για τα χρονικά της Super League, βαρύτατη παραβίαση τόσο των κείμενων περί μεταγραφών διατάξεων της ΕΠΟ, όσο και του φίλαθλου πνεύματος αφού αλλοίωσε τον υγιή ανταγωνισμό και το ευ αγωνίζεσθε κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και δυσφήμησε έντονα και ακραία το άθλημα του ποδοσφαίρου θέτοντας σε αμφισβήτηση την λειτουργία αλλά και αυτή καθεαυτή την υπόσταση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Η δυσφήμηση

Η τελευταία παράγραφος μόνο τυχαία δεν ήταν. Με αυτό τον τρόπο ο Ηρακλής είχε τιμωρηθεί με το άρθρο 26 του Πειθαρχικού Κώδικα για δυσφήμηση του αθλήματος που προέβλεπε υποβιβασμό και όχι με το 20 για πλαστογραφία.

Το άρθρο 20 - όσο και αν ακούγεται απίστευτο - για πλαστογραφία προέβλεπε μόνο πρόστιμο.  

«Οποιοσδήποτε πλαστογραφεί ένα έγγραφο ή παραποιεί ένα πρωτότυπο έγγραφο ή χρησιμοποιεί ένα παραποιημένο έγγραφο σε σχέση με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες προκειμένου να παραποιήσει έννομες νομικές σχέσεις θα τιμωρείται:

Α) το φυσικό πρόσωπο με ποινή αποκλεισμού έξι αγώνων τουλάχιστον και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Β) το νομικό πρόσωπο, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπέχει ευθύνη, με ποινή 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ» αναφέρονταν χαρακτηριστικά.

O κανονισμός τελικά, άλλα το καλοκαίρι του 2013 και στις ποινές του άρθρο 20 προστέθηκε - τότε - η αφαίρεση τουλάχιστον πέντε βαθμών ή η ποινή του υποβιβασμού.

Α.Π.

Άρης: Το δεδικασμένο της πλαστογραφίας του Ηρακλή «τρομάζει»...