MENU

Η πρώτη φορά που η ΑΕΚ αντιμετώπισε Ελβετούς ήταν τη σεζόν 1995-1996 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της, η ΑΕΚ είχε νικήσει με 2-0 στο πρώτο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας χάρη σε γκολ του Βλάχου στο 45' και του Μπορμπόκη στο 70'. 

https://www.youtube.com/watch?v=KzzodbTK24E

Η Σιόν, που είχε προπονητή τότε τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού, έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ στον επαναληπτικό καθώς μόλις στο 19ο λεπτό πήρε προβάδισμα στο σκορ και συνέχισε να πιέζει στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα για το 2-0 που θα έστελνε το ματς στην παράταση. Στο 82' ωστόσο ο Τιμούρ Κετσπάγια έκανε το 1-1 και απλοποίησε τα πράγματα. Η Σιόν πήρε κεφάλι στο σκορ και πάλι στο 84' αλλά στο 87', ο Ντανιέλ Μπατίστα διαμόρφωσε το τελικό 2-2 και η ΑΕΚ προκρίθηκε. 

https://www.youtube.com/watch?v=rcKGoAViPnw

Την δεύτερη φορά που η ΑΕΚ αντιμετώπισε ελβετική ομάδα ήταν τον Αύγουστο του 2003 για τα προκριματικά του Champions League. Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανά στον πάγκο της ένα χρόνο μετά την πρώτη επιστροφή του, τον Ντέμη Νικολαΐδη να έχει φύγει μόλις από την ομάδα μετά από εφτά χρόνια, τους Οκκά και Λυμπερόπουλο να αποτελούν τις μεγάλες μεταγραφές του καλοκαιριού και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας να έχει μόλις γκρεμιστεί, η ΑΕΚ ηττήθηκε με 1-0.

https://www.youtube.com/watch?v=y5AnMIP7obQ

Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου -αφού Φιλαδέλφεια δεν υπήρχε και το ΟΑΚΑ ήταν κλειστό για έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου χρόνου στην Αθήνα- η ΑΕΚ βρέθηκε να νικάει με 3-0 μόλις στο πρώτο μισάωρο αλλά οι Ελβετοί μείωσαν στην επανάληψη σε 3-1 και το ματς πήρε φωτιά μέχρι το φινάλε με την Ένωση να πιέζεται αλλά τελικά, να μην δέχεται ένα δεύτερο μοιραίο γκολ και με το τελικο 3-1 προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League. Αναμφισβήτητο πρόσωπο εκείνης της αναμέτρησης ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που μόλις στο πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ πέτυχε γκολ (το 2-0) και έκανε μια ηγετική εμφάνιση αλλά έχασε και πέναλτι με το σκορ στο 3-1 παρατείνοντας έτσι την αγωνία των φίλων της ΑΕΚ μέχρι το τελευταίο λυτρωτικό σφύριγμα.

https://www.youtube.com/watch?v=tWwjwgAC3sc&t=563s


 

Σπάνε καρδιές αλλά πάντα προκρίνεται η ΑΕΚ με Ελβετούς (vids)