Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πέρασε, έλαβε χώρα στον προημιτελικό της Αργεντινής με την Ελβετία, όταν ο Εμπολό αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη μετά τη χρήση του VAR για θέατρο, σε φάση όπου αρχικά ο διαιτητής του αγώνα είχε δώσει κίτρινη στον Παρέδες για φάουλ στον Ελβετό ποδοσφαιριστή. H εν λόγω φάση σημειώθηκε στο 72ο λεπτό, με την Ελβετία μόλις να έχει ισοφαρίσει σε 1-1 (67'), το παιχνίδι εν τέλει οδηγήθηκε στην παράταση όπου η "αλμπισελέστε" επικράτησε με 3-1.
Μία φάση που προκάλεσε την οργή των Ελβετών και πιθανότατα όχι άδικα, σύμφωνα και με την IFAB, δηλαδή το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως έγινε λανθασμένη χρήση του VAR, πλην όμως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή στον σχετικό κανονισμό και να τον υιοθετήσει!
Σε εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την IFAB, τονίζεται ότι το VAR μπορεί να παρέμβει μόνο αν τιμωρήθηκε λάθος παίκτης με βάση την αρχική κρίση του διαιτητή κι όχι για να ανατραπεί μία ολόκληρη η αρχική απόφαση. "Η ίδια η παράβαση δεν μπορεί να εξεταστεί/αλλάξει", ξεκαθαρίζεται.
Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως η IFAB κάνει λόγο... ευπρόσδεκτη χρήση του VAR για φάσεις όπως του Εμπολό, αλλά και του Αλμιρόν στον αγώνα των ΗΠΑ με την Παραγουάη στους ομίλους και "θα συμπεριληφθεί στην λεπτομερή αναθεώρηση του πρωτοκόλλου VAR, στην εγκύκλιο με αρ.32.". Πλην όμως, όπως τονίζεται, "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.