Η περίπτωση του Σέρτζιο Ολιβέιρα, του 32χρονου παίκτη που έκλεισε ο Ολυμπιακός από τη Γαλατασαράι, είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο Αμαντέου Παισάο, ο μάνατζερ του Πορτογάλου διεθνή μέσου, έχει εξουσιοδοτηθεί να ρωτάει πρώτα «ποιος θα είναι ο ρόλος του στην ομάδα»;
Δεν έχει καθόλου άδικο ο Σέρτζιο Ολιβέιρα να έχει αυτή την προτεραιότητα. Η οποία, κακά τα ψέματα, θα έπρεπε να αφορά όλους τους αθλητές. Πλην όμως, αυτό που’ χουν να λένε όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την πορεία του διεθνή Πορτογάλου χαφ είναι ότι… δεν του φέρθηκαν σωστά. Για παίκτη που θεωρήθηκε εξτρίμ ταλέντο σε πολύ μικρή ηλικία και ήταν αρχηγός μιας από τις πιο πετυχημένες φουρνιές στις μικρές ηλικίες, με συμμετοχή σε τελικό Μουντιάλ U20, η χρησιμοποίησή του από την Πόρτο, στην οποία ανήκε επί 18 συναπτά έτη, ήταν μάλλον αναντίστοιχη της αξίας του.
Τις (πολλές) φορές, λοιπόν, που ανέκυπτε θέμα δανεισμού του σε άλλο σύλλογο, τον ένοιαζε πρώτα ο ρόλος και μετά ο τραπεζικός λογαριασμός. Έτσι έγινε και με τον ΠΑΟΚ, στο μικρό διάστημα του 2019 που φόρεσε τη φανέλα του νυν πρωταθλητή Ελλάδας. Με τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης πρόλαβε να παίξει μόλις σε 11 αγώνες, σημείωσε όμως τρία γκολ και συνέδεσε την παρουσία του με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ.
Για παίκτη, μάλιστα, που έγινε θέλοντας και μη γυρολόγος στα πιο δημιουργικά χρόνια της καριέρας του, έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους: Τρία πρωταθλήματα Πορτογαλίας (2018, 2020 και 2022), τρία κύπελλα (2010, 2020 και 2022), δύο Σούπερ Καπ (2018 και 2020), εκτός από το νταμπλ του ΠΑΟΚ έχει δύο τίτλους πρωταθλητή με τη Γαλατασαράι (2023 και 2024) και, φυσικά, την κατάκτηση του πρώτου στην ιστορία UEFA Conference League με τη φανέλα της Ρόμα.
Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα μπήκε από πολύ μικρός στα βάσανα των μετακινήσεων και των μεταγραφών. Γεννημένος το 1992 στο Πάσος ντο Μπραντάο, ένα μικρό προάστιο του Πόρτο με πληθυσμό 5.000 κατοίκων, άρχισε την καριέρα του από την τοπική ομάδα σε τρυφερή ηλικία. Μόλις στα 10 του χρόνια κίνησε το ενδιαφέρον της Πόρτο, από έναν σκάουτερ που ειδοποιήθηκε να πάει για να τον δει. Είχε πρόωρη ανάπτυξη (τελικά το ύψος του δεν ξεπέρασε το 1μ.81) αλλά ο τρόπος που αντιλαμβανόταν το παιχνίδι και η σοβαρότητα που αντιμετώπισε τις προπονήσεις έπεισε την διάσημη ακαδημία της Πόρτο να τον εντάξει στους κόλπους της.
Επειδή, μάλιστα, υπήρχε ζήτημα μετακίνησης για τα πρώτα χρόνια, οι άνθρωποι της Πόρτο είχαν διαθέσει δικό τους οδηγό για να πηγαινοφέρνει τον μικρό από το σπίτι του στην προπόνηση.
Σε ηλικία μόλις 15 ετών έγινε ο πρώτος δανεισμός. Η Παδροένσε, μια συνοικιακή ομάδα του Πόρτο που αγωνιζόταν τότε στην 3η κατηγορία, τον ζήτησε και τον πήρε από την Πόρτο για τη σεζόν 2007-08. Αυτές οι συμμετοχές που είχε σε ανδρική ομάδα, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο, του άνοιξαν την πόρτα των «μικρών» εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας.
Από την Κ17 ως την Κ21, ο νεαρός τότε Σέρτζιο έπαιξε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της εθνικής, σε διάστημα επτά χρόνων (2008-2015). Μέτρησε συνολικά 75 συμμετοχές και 10 γκολ. Οι κορυφαίες του στιγμές ήταν δύο τελικοί: του Μουντιάλ Νέων (K20) το 2011 στην Κολομβία, όπου η Πορτογαλία ηττήθηκε από τη Βραζιλία στον τελικό με 3-2 στην παράταση, και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ21 που έγινε το 2015 στην Τσεχία. Η Πορτογαλία λύγισε στα πέναλτι από τη Σουηδία στον τελικό, ο Σέρτζιο Ολιβέιρα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε όλους τους αγώνες και, μάλιστα, είχε δοκάρι στην κανονική διάρκεια. Αντικαταστάθηκε και ήταν ανάμεσα στους εκτελεστές των πέναλτι.
Η Πόρτο τον έκανε επαγγελματία στα 17 του, το 2009, και μάλιστα τον χρησιμοποίησε σ’ ένα ματς κυπέλλου απέναντι στην Σερτανένσε, όπου έδωσε και μια ασίστ στον Χουλκ. Η ρήτρα του πρώτου του συμβολαίου ήταν 30 εκ. ευρώ, σημάδι του πόσο ψηλά τον τοποθετούσε ο ίδιος ο σύλλογος.
Η επόμενη τριετία, όμως, έφερε ισάριθμους δανεισμούς και κανείς απ’ αυτούς δεν ήταν αυτό που λέμε πετυχημένος: Μπέιρα Μαρ (6 συμμετοχές), Μαλίν (6 συμμετοχές, 1 γκολ) και Πεναφιέλ (12 συμμετοχές, 2 γκολ) προδιέγραψαν μια συνέχεια μάλλον περίεργη. Τη σεζόν 2012-13 είχε γεμάτη συμμετοχή στην Πόρτο Β’ (η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας) με 36 συμμετοχές και 6 γκολ.
Αυτή η γεμάτη χρονιά έπεισε και τους δύσπιστους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο, αν και για την Πόρτο ακόμα υπήρχε καχυποψία. Μη βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, αποφάσισε να αποδεσμευτεί από την Πόρτο και να κάνει κανονική μεταγραφή στην Πάσος Φερέιρα, όπου πέρασε δύο γεμάτες χρονιές (2013-15) με συνολικά 56 συμμετοχές και 4 γκολ.
Οι εμφανίσεις του με την Κ21, αλλά και η σχετικά μικρή χρηματιστηριακή του αξία (κάτω από 2 εκ. ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt της εποχής) τον κατέτασσαν ακόμα στην κατηγορία «κελεπούρι», τον οποίο ο Πίντο ντα Κόστα, που ακόμα έκανε κουμάντο στην Πόρτο, δεν ήθελε να χάσει. Έτσι, λοιπόν, ο Σέρτζιο Ολιβέιρα εντάχθηκε πάλι στους δράκους το 2015 κι έμεινε για επτά χρόνια, με πολλές ανακατατάξεις, δανεισμούς, προπονητές που τον ήθελαν κι άλλους που τον πάρκαραν στην εξέδρα.
To 2016 ήταν ένας από τους τρεις «υπερήλικες» παίκτες που επιλέχθηκαν από τον Ρουί Ζόρζε για την Ολυμπιακή Ομάδα της Πορτογαλίας στους Αγώνες του Ρίο. Η Πορτογαλία τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, αλλά γνώρισε μια συντριπτική ήττα με 4-0 από τη Γερμανία στα προημιτελικά.
H σεζόν 2015-16 ήταν γλυκόπικρη γι’ αυτόν. Ο Ισπανός προπονητής Χούλεν Λοπετέγκι τον πάρκαρε εκτός αποστολής στην κυριολεξία (μόλις 18 συμμετοχές και 2 γκολ), όμως όπως είπε ο ίδιος αυτό του έκανε καλό, επειδή στις εξέδρες του «Ντραγκάο» γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, την εντυπωσιακή Κριστιάνα Γκόνσάλβες Περέιρα. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2019, μάλιστα στην… ενορία του γαμπρού.
Ούτε ο Ζοσέ Πεσέιρο, που αντικατέστηκε τον Λοπετέγκι την επόμενη σεζόν, τον εμπιστεύθηκε. Έτσι ξεκίνησε μια δεύτερη περίοδος δανεισμών, το 2016-17 στη γαλλική Ναντ και το μικρό διάστημα στον ΠΑΟΚ το 2018-19. Μετά τις καλές του εμφανίσεις, πάντως, στους Θεσσαλονικείς, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο του έδινε όλο και περισσότερες ευκαιρίες. Κι ανταμείφθηκε με τη μαγική σεζόν 2020-21, όπου εν μέσω προβλημάτων λόγω της πανδημίας ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έλαμψε: 20 γκολ σε 48 εμφανίσεις, οι περισσότερες απ’ αυτές που λέμε «αρχηγικές».
Η επόμενη σεζόν, όμως, ήταν… μία από τα ίδια. Μετά από ένα γεμάτο πρώτο μισό (24 ματς με 5 γκολ) μετακόμισε στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, όπου είχε μεν μικρότερη συμμετοχή (22 ματς με 3 γκολ), όμως πανηγύρισε το πρώτο UEFA Conference League της ιστορίας.
Το 2021 ήλθε και η πρώτη (και μοναδική ως τώρα) μεγάλη διοργάνωση με την εθνική Πορτογαλίας, το Euro (όπου έπαιξε στον τελευταίο αγώνα του ομίλου, το 2-2 με τη Γαλλία). Συνολικά έχει 13 συμμετοχές με την ανδρών, χωρίς να σκοράρει.
Έχοντας φτάσει πλέον σε οκταψήφια νούμερα την ποδοσφαιρική του χρηματιστηριακή αξία, αποφάσισε πλέον να απογαλακτιστεί οριστικά (;) από την Πόρτο. Το 2022 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι Η πρώτη του σεζόν ήταν πολύ καλύτερη και πιο γεμάτη (34 συμμετοχές έναντι 24 το 2023-24). Από το ρόλο του μόνο δυσαρεστημένος δεν ήταν, όπως λένε, όμως οι Τούρκοι μάλλον περίμεναν περισσότερα από τη δική του παρουσία. O Oκάν Μπουρούκ, ο προπονητής του στη Γαλατά, που τον είχε εκθειάσει όταν έγινε η μεταγραφή, σταδιακά του έδινε όλο και μικρότερο ρόλο στις σκέψεις του για τη λειτουργία της ομάδας. Αυτό ακριβώς τον έκανε να ψαχτεί και να σταματήσει το συμβόλαιό του στη μέση ακριβώς, για να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.