MENU

Ο Νίκος Τζώρτζογλου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Στρογγυλή Θεά" και αναφέρθηκε στα συμβαίνοντα σε τοπικό και εγχώριο επίπεδο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Η άποψη μου για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Απεναντίας έχει χειροτερέψει. Το ποδόσφαιρο μας συνεχίζει να είναι σε μια ημιθανή κατάσταση, που δεν τιμάει κανέναν από όλους όσους είμαστε παράγοντες.

Αν και από τη φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο, δεν ξέρω αν μπορώ να αισιοδοξώ στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και ενόψει των νέων εκλογών που θα έχουμε στην ΕΠΟ.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης το όνομα του οποίου ακούγεται για νέος πρόεδρος, είναι ένα άτομο με μεράκι, αγάπη και εμπειρία, όμως δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει.

Τέτοιο καιρό πέρυσι, η Eurojust και η Interpol ανακάλυψαν χειραγωγημένα παιχνίδια στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές παράγοντες της Super League και της Super League 2.

Η ΕΠΟ που διοικεί το ποδόσφαιρο, πήρε μερικούς μήνες μετά την απόφαση να αλλάξει τις ποινές που υπάρχουν για αυτές τις καταστάσεις από υποβιβασμό σε μείωση τριών βαθμών.

Όταν τα βλέπουμε αυτά, τι μπορούμε να ελπίζουμε;».

Για τις σχέσεις της ΕΠΣΗ με την ΕΠΟ:

«Οι σχέσεις μας είναι άριστες με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Δυστυχώς με τα άτομα που διοικούν την Ομοσπονδία, και κυρίως με τον κ. Φιλιππούση ο οποίος κατά την άποψη μου είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, οι σχέσεις μας δεν είναι αυτές που θα έπρεπε.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, και της συμπεριφοράς που έχει η ΕΠΟ απέναντι στην Ένωση, τους διαιτητές και τις ομάδες του Ηρακλείου».

Για το αν έχει βρει συμπαραστάτες, προέδρους που να συμμερίζονται τις απόψεις του:

«Δυστυχώς όπως είναι δομημένο το πράγμα οι Ενώσεις είναι όμηροι της Ομοσπονδίας, που βάσει καταστατικού τις επιχορηγεί.

Αν οι πρόεδροι άλλων Ενώσεων αντιδράσουν, μπορεί η ΕΠΟ να κάνει ότι έκανε σε εμάς τον προηγούμενο Δεκέμβριο, δηλαδή να μη δίνει χρήματα και να εκβιάζει.

Το άλλο έχει να κάνει με μια από τις παθογένειες του ποδοσφαίρου μας. Το ότι κάποιοι πρόεδροι δηλαδή εκλέγονται όχι επειδή έχουν την αγάπη των σωματείων, αλλά επειδή εκλέχτηκαν από κάποιους «βαρόνους».

Όταν λοιπόν κάποιοι έχουν «υποχρεώσεις», σε αυτούς που τους εξέλεξαν, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στον πρόεδρο που θα επιλέξει αυτός ο «βαρόνος».

Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει.

Υπάρχει μια μικρή μερίδα Ενώσεων που μου λένε να δώσω υποψηφιότητα στις εκλογές. Πώς όμως μπορώ να το κάνω αυτό από τη στιγμή που δεν ανήκω σε κάποιο άρμα, και το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο;

Δεν αποκλείεται βέβαια, αυτή τη φορά να το επιχειρήσω.

Όχι απαραίτητα για να είμαι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά σύμβουλος.

Είναι μια σκέψη που έχω»

Για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και για το ποια είναι τα αίτια για τα προβλήματα της διεξαγωγής:

«Υπάρχει έλλειψη οργάνωσης, πυγμής, και γνώσης.

Μπορώ να αναφέρω πολλούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι δυνατόν στους πέντε τελευταίους τελικούς οι τέσσερις να διεξάγονται χωρίς κόσμο, και σε αυτόν που διεξήχθη με κόσμο να γίνεται το έλα να δεις.

Και ο φετινός τελικός προστίθεται σε αυτή τη λίστα της ντροπής.

Δεν τους ενδιαφέρει. Δίνουν σημασία σε άλλα πράγματα που τους απασχολούν περισσότερο, όπως η διαιτησία.

Πέρυσι υπήρχε το ίδιο πρόβλημα, και «τρέχαμε» από την Αυστραλία, μέχρι τη Γερμανία μέχρις ότου καταλήξουμε στο Πανθεσσαλικό.

Φέτος θα μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση για να γίνει διπλός τελικός.

Ή να ορίσουν εξ’ αρχής το ΟΑΚΑ, με εναλλακτική κάποιο άλλο  γήπεδο.

Είναι απλό αυτό που λέω.

Δεν υπήρχε καμία δυσκολία για να έμπαινε στην προκήρυξη ότι ο τελικός του 2024 θα γινόταν στο ΟΑΚΑ. Και όχι μόνο για μια χρονιά, αλλά για πάντα.

Τους ενδιαφέρει όμως πολύ λίγο. Για να μην πω ότι είναι τελείως αδιάφοροι.

Από την άλλη υπάρχει  έλλειψη εμπειρίας. Ο κ. Μπαλτάκος δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ποδόσφαιρο.

Ήταν ένας καλός δικηγόρος στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Ο κ. Φιλιππούσης με το ποδόσφαιρο δεν είχε καμία σχέση. Δεν πήγαινε στο γήπεδο, ούτε ήταν παράγοντας για να ξέρει πώς θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, ενώ στοιχίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο 150.000 ευρώ το χρόνο, πέρα από τα λάθη που έχει κάνει με αποτέλεσμα να πληρώνει η ΕΠΟ πρόστιμα στην UEFA για λάθος αποφάσεις που έχει λάβει, όπως συνέβη με την περίπτωση του κ. Κολολιού».

Για το αν είχε αποτέλεσμα η κυβερνητική απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα για δύο μήνες ως μέτρο αντιμετώπιση της βίας:

«Δεν περίμενα να αλλάξει κάτι. Αυτό που έγινε ήταν πιο πολύ επικοινωνιακό. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα.

Οι θάνατοι και τα θλιβερά περιστατικά των τελευταίων χρόνων δεν συνέβησαν μέσα στα γήπεδα.

Καλό είναι να λαμβάνονται τα μέτρα με τις κάμερες και τα τουρνικέ, όμως κατά τη γνώμη μου δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα της βίας».

Για την οικονομική κατάσταση των Ενώσεων:

«Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ένωση Ηρακλείου, αντιμετωπίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων.

Μιλάω με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

Η Πολιτεία, - και για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 - 20 χρόνων - τουλάχιστον στην Ένωση Ηρακλείου δεν έχει δώσει ούτε ευρώ.

Ευτυχώς που στην Κρήτη έχουμε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη και υπάρχει σε μεγάλο βαθμό βοήθεια στις Υποδομές, τις Ακαδημίες, τα Παιδικά πρωταθλήματα, για να μπορούμε να κάνουμε δράσεις.

Η Πολιτεία είναι αδιάφορη για τις Ενώσεις, και η ΕΠΟ δίνει 5 ή 10.000 ευρώ.

Πρόσφατα είχαμε σοβαρή εμπλοκή με την ΕΠΟ.

Το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βάσει νόμου πρέπει να παίρνει ένα ποσοστό από το επαγγελματικό, μέσω του 3% των εισπράξεων, που αποδίδεται στην ΕΠΟ και πρέπει μετά να επιστραφεί στις Ενώσεις.

Η Ομοσπονδία χρωστάει στις Ενώσεις 5 εκατ. ευρώ που ενώ τα έχει λάβει από το 3% των εισπράξεων των επαγγελματικών ομάδων, δεν τα αποδίδει.

Σε μια Γενική Συνέλευση επειδή ήμουν καυστικός, ο κ. Φιλιππούσης είχε υποσχεθεί ότι αυτά τα χρήματα επρόκειτο να αποδοθούν άμεσα στις Ενώσεις.

Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση το χρέος ανέβηκε στα 7 εκατ. ευρώ εξαιτίας επιχορηγήσεων που δεν έχουν δοθεί.

Στην Ε.Π.Σ.Ηρακλείου οφείλονται παραπάνω από 150.000 ευρώ.

Στον απολογισμό που μας δόθηκε στη Γενική Συνέλευση υπάρχει εντολή από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν στις Ενώσεις γιατί διαφορετικά δεν τηρείται το καταστατικό.

Έκανα εξώδικο στην ΕΠΟ και τον κ. Μπαλτάκο, και μας έδωσε ένα μέρος από τα χρήματα.

Για αυτό λιγόστεψε το ποσό της οφειλής.

Η ΕΠΟ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έχει λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, ενώ υπάρχουν χρέη προς τις Ενώσεις που δεν τα αποδίδει.

Οι υπόλοιπες Ενώσεις δεν μιλάνε για αυτό, επειδή φοβούνται».

Για τον ΟΦΗ και το πώς κύλησε η φετινή χρονιά:

«Ήταν μια χρονιά που δημιούργησε προβληματισμούς.

Αγωνιστικά και εγώ περίμενα μια καλύτερη χρονιά, όμως αυτό δεν με πειράζει.

Δεν νομίζω ότι έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, ο ΟΦΗ μπορεί να «σπάσει» την πρώτη πεντάδα. Έτσι μένει μόνο μια θέση για να διεκδικηθεί. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι η καταστροφή του κόσμου που δεν κατακτήθηκε.

Ναι μεν σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι, αλλά για μένα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία το ότι σε όλα τα υπόλοιπα ο ΟΦΗ είναι κυρίαρχος.

Θα πρέπει να αισθανόμαστε ευλογημένοι που με όλες αυτές τις καταστάσεις, και την τοξικότητα που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ΟΦΗ είναι έξω από όλα αυτά.

Ο κόσμος είναι άψογος. Η διοίκηση έχει ήθος και αξιοπρέπεια.

Ο ΟΦΗ παράγει υγεία.

Νιώθω όμορφα για αυτή την ομάδα. Ο Μιχάλης Μπούσης είναι ευλογία για τον ΟΦΗ και το νησί. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τη διαφορά ας πάμε μερικά χρόνια πίσω.

Είναι τουλάχιστον αχαριστία να γίνονται αυτά που συνέβησαν πριν δύο μήνες εις βάρος αυτού του ανθρώπου και γενικότερα της διοίκησης.

Το «ποτήρι της αχαριστίας» το έχω γευτεί και εγώ από μια μικρή μερίδα ανθρώπων στον Εργοτέλη. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Μπούση.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που καταφέρθηκαν εναντίον του. Δεν πιστεύω ότι ήταν παραπάνω από 10 – 20 μέσα από μια «κυψέλη» χιλιάδων ανθρώπων.

Όταν όμως δαπανάς χρόνο και εκατομμύρια και εισπράττεις τέτοιες συμπεριφορές, είναι πολύ πικρό».

Για τον Εργοτέλη:

«Θα πω το ίδιο που είπα και για τον ΟΦΗ. Το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι να βάζεις γκολ και να παίρνεις πρωταθλήματα.

Ο Εργοτέλης δείχνει ότι μπορεί να ελπίζει με αυτά τα παιδιά που είναι σήμερα στην ομάδα, και πολύ περισσότερο από την Ακαδημία και το Αθλητικό Κέντρο στο «Μαρτινένγκο», που γαλούχησε παιδιά που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής ανδρών, αλλά και της Εθνικής Ελπίδων, Νέων, Γυναικών, Κορασίδων.

Ο φίλος της ομάδας θα πρέπει να είναι αισιόδοξος ότι ο Εργοτέλης μπορεί ξανά μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με λιγότερα λάθη, να βρεθεί στις εθνικές κατηγορίες. Όχι απαραίτητα στη Super League».

Για τις φετινές διοργανώσεις των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΗ:

«Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό βαθμό. Λάθη γίνονται, όμως σε γενικές γραμμές τα πρωταθλήματα κύλησαν ομαλά, με βασικό χαρακτηριστικό ότι έχουμε ήρεμες διοργανώσεις, χωρίς βία, και προβλήματα τέτοιου είδους.

Έχουμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και στην Α1 και στην Α2. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική φαίνεται ότι το πρωτάθλημα θα παίζεται.

Στο θέμα της διαιτησίας υπάρχει βελτίωση, που θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έχουν γίνει κάποια λάθη, όμως η δουλειά που κάνει ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι αξιόλογη.

Είναι λογικό επειδή έχουμε νέα παιδιά στη διαιτησία να αντιμετωπίζουμε κάποια μικρά προβλήματα.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης ορίζει διαιτητές για τα 1500 παιχνίδια που διοργανώνει η ΕΠΣΗ.

Επίσης το επίπεδο των παραγόντων των ομάδων είναι πολύ υψηλό. Με φίλαθλο πνεύμα. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες».

Για τις σχέσεις της ΕΠΣΗ με την διαιτησία:

«Έχουν γίνει κάποια βήματα.

Αυτό οφείλεται σε αυτούς που έχουν αναλάβει το «σασμό».

Τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Νίκο Συριγωνάκη. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρώσουμε τον «σασμό» ούτως ώστε με το ξεκίνημα της νέας σεζόν οι σχέσεις να έχουν εξομαλυνθεί 100%»

Για το Final – Four του Κυπέλλου της ΕΠΣΗ:

«Με την αλλαγή που κάναμε εδώ και δύο χρόνια από την ιδέα του Γιώργου Φανουράκη, ο θεσμός έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι προηγούμενες δύο διοργανώσεις που έγιναν στον Κρουσώνα και το Τυμπάκι στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Φέτος θα μας φιλοξενήσει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου θέλει να ξεπεράσει την επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων.

Υπάρχει μια Επιτροπή που καθημερινά μιλάει με τους ανθρώπους του Δήμου.

Στην Επιτροπή βρίσκεται ο Σπύρος Κοκολάκης, συνεργάτης μου στο Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελβετία και τη Γαλλία».

Για την εξέλιξη της προσπάθειας με το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου:

«Η ιδέα για να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μπορεί να ήταν δική μου, όμως ο Σπύρος Κοκολάκης που είναι επιστημονικά καταρτισμένος σε αυτό το κομμάτι, έχει πάρει ιδέες από χώρες όπως η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αγγλία για το πώς τα ερασιτεχνικά σωματεία μπορούν να χρηματοδοτούνται.

Έχει κάνει ένα «στρατηγικό πλάνο» το οποίο οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας που θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί μας για να το προχωρήσουν, δεν το βλέπουν όπως θα έπρεπε.

Ο κ. Ζαγοράκης το είχε πιστέψει, και το είχε αγαπήσει. Στη σημερινή διοίκηση δεν το «τρέχουν» όπως έχουν υποχρέωση.

Δεν έχουν το μεράκι για αυτό, αλλά επιπρόσθετα δεν θέλουν να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα των Ενώσεων, και να γίνουν αυτοδύναμες γιατί έτσι δεν θα μπορούν να χειραγωγούνται»

Για την αναβίωση της κατάκτησης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 στο Ηράκλειο:

«Κάναμε αίτημα εδώ και μήνες στον Τάκη Φύσσα πρόεδρο των Legends 2004, καθώς και στον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Γιώργο Καραγκούνη οι οποίοι δέχθηκαν και αποφάσισαν το παιχνίδι που θα αναβιώσει το έπος της Πορτογαλίας να γίνει στο Ηράκλειο.

Απομένει να «κλείσουμε» τις ημερομηνίες.

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα με το Παγκρήτιο και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το στέγαστρο στο Δυτικό κομμάτι.

Με το υπόλοιπο γήπεδο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Μπορούμε δηλαδή να φιλοξενήσουμε 18 – 20.000 κόσμο, ενώ θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το θέμα και με το υπόλοιπο γήπεδο.

Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Το σενάριο είναι να αντιμετωπίσει η τότε ομάδα της Εθνικής είτε την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, είτε μια Μικτή ομάδα με πολύ μεγάλα ονόματα όπως ο Φίγκο, ο Ζανέτι, κ.α.

Δεν θα μείνουμε όμως μόνο σε ένα παιχνίδι. Θα γίνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, που θα έχει πολλές δράσεις. Θα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, για το Ηράκλειο και το νησί».

Τζώρτζογλου: «Θα μπορούσε εξ' αρχής η ΕΠΟ να ορίσει διπλό τελικό ή το ΟΑΚΑ με εναλλακτική έδρα» (vid)