MENU

Στη χώρα μας η ανάπτυξη του VAR έγινε υπό καθεστώς διεθνούς επιτροπείας. Η εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών δεν ήταν εντατική γιατί στηριχθήκαμε κυρίως στους ξένους. Ουσιαστικά βολευτήκαμε την τελευταία πενταετία σε varίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλαβαν όλα τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η πλημμελής εκπαίδευση είχε να κάνει και με το γεγονός ότι οι ξένοι αρχιδιαιτητές δεν δημιούργησαν ένα περιβάλλον που θα έδινε ώθηση στη νέα τεχνολογία. Περιορίστηκαν σε σεμινάρια τριών ημερών, προβληματίστηκαν για τη δημοσιοποίηση των διαλόγων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Ελληνες διαιτητές δεν μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο δωματιάκι του VAR.

Είναι μια παντελώς λανθασμένη προσέγγιση, η οποία δεν βοηθάει στη βελτίωση του επιπέδου της ελληνικής διαιτησίας. Ακόμη και η πρόταση να έχουμε Ελληνες στο χορτάρι και ξένους στο VAR δίνει όχι μόνο την αίσθηση της καχυποψίας, αλλά και τη βεβαιότητα ότι οι δικοί μας διαιτητές δεν μπορούν να αντιπαρέλθουν στις τεχνολογικές υποχρεώσεις.

Είναι και το άλλο: Η χρήση του VAR μειώνει τα αντανακλαστικά του διαιτητή. Βολεύεται στο μυαλό του ότι όποιο λάθος και να γίνει, θα διορθωθεί. Δεν είναι έτσι. Στην Ευρώπη οι τιμωρίες των διαιτητών που πιάνονται αδιάβαστοι από το VAR είναι αυστηρές.

Η FIFA δρομολόγησε δύο διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας, το φτηνό VAR και το ακριβό! Σε αναπτυγμένα ποδοσφαιρικά κράτη έχουν το προνόμιο να βλέπουν τη φάση από δέκα κάμερες και σε άλλα μόλις από πέντε. Κάτι σαν τα ληγμένα φάρμακα που στέλνουν οι δυτικοί στον τρίτο κόσμο.

Αυτή η ανισορροπία διχάζει και στη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος. Όταν υπογραφεί η νέα σύμβαση του VAR με το ημιαυτόματο οφσάιντ και την goal line technology, η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να καταστρώσει σχέδιο πενταετίας. Να προσλάβει έναν ειδικό που θα εκπαιδεύσει από την αρχή μέχρι το τέλος όλους τους διαιτητές της Super League. Δεν είναι δυνατόν διεθνείς ρέφερι να συλλαμβάνονται ανενημέρωτοι και ανεκπαίδευτοι.

Οσο για το ποιος θα πληρώσει το κόστος του VAR, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος επέμενε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνει το κράτος. Όμως οι ΠΑΕ έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Και ήδη πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει αυτό που έκανε μια άλλη κυβέρνηση το 2019.   

Το VAR κρύβει και κινδύνους